Οταν το πρώτο λογισμικό μορφοποίησης εγγράφων αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ το 1971, ο Τέσλερ το είχε κωδικοποιήσει. Την ημέρα που ο πρώτος φορητός υπολογιστής ενεργοποιήθηκε σε χώρο αναμονής αεροδρομίου, ήταν εκείνος που είχε τα δάχτυλά του στο πληκτρολόγιο. Και όταν ο Στιβ Τζομπς επισκέφθηκε το κέντρο έρευνας Πάλο Αλτο της Xerox το 1979 για να δει το θρυλικό δοκιμαστικό που θα έθετε τις βάσεις για μια αληθινή επανάσταση στον προγραμματισμό, ο Τέσλερ είχε το χέρι του στο ποντίκι του υπολογιστή…

Ηταν παρών σε όλες τις μεγάλες στιγμές της ιστορίας των ηλεκτρονικών υπολογιστών τα τελευταία σαράντα χρόνια. Στο εξής δεν θα είναι, καθώς έφυγε από τη ζωή την περασμένη Δευτέρα σε ηλικία 75 ετών. Ο Λόρενς Τέσλερ, ο «Λάρι» για τους οικείους του, υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους ερευνητές πληροφορικής στην Ιστορία, παρότι το όνομά του ήταν σχεδόν άγνωστο στο ευρύ κοινό: ανάμεσα στις πιο επιδραστικές εφευρέσεις του ήταν το copy- paste, η δημοφιλής αντιγραφή-επικόλληση στην επεξεργασία κειμένου, μια εντολή που κατάφερε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο γράφει ο σύγχρονος άνθρωπος – και ίσως τελικά τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται.

Η εντολή πέρασε στην καθημερινότητά μας όταν το 1983 η Apple την ενέταξε για πρώτη φορά στον υπολογιστή Lisa και έναν χρόνο αργότερα στον Macintosh. Από τη χαρτοκοπτική με το ψαλίδι και την επικόλληση με σιλοτέιπ πάνω σε λευκές σελίδες μέχρι την αναπαραγωγή εκατομμυρίων αποσπασμάτων κειμένου σε ελάχιστα δευτερόλεπτα χάρη στο copy-paste, ο κόσμος διήνυσε μια χαοτική απόσταση με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Ο Λόρενς Τέσλερ ήταν ένας από τους κυβερνήτες του σκάφους σε αυτό το ταξίδι της τεχνολογίας…

Το βιογραφικό του

Γεννημένος το 1945 στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης, σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ και εξειδικεύθηκε στην αλληλεπίδραση ανθρώπων και μηχανημάτων. Ξεκίνησε τη σπουδαία σταδιοδρομία του στο κέντρο έρευνας της Xerox στo Palo Alto.

«Είχε εφεύρει τις εντολές “αποκοπή/αντιγραφή/επικόλληση”, “εύρεση και αντικατάσταση”, καθώς και πολλές άλλες. Η εργάσιμη μέρα σας έγινε πολύ πιο εύκολη χάρη σε αυτές τις επαναστατικές ιδέες του» έγραψε στο Twitter η Xerox ανακοινώνοντας τον θάνατό του με μια αφοπλιστική αμεσότητα: «Ο Λάρι πέθανε…».

Από παιδί είχε παρουσιάσει ιδιαίτερες κλίσεις. Στο Πανεπιστήμιο ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με υπολογιστές, η χρήση των οποίων ήταν ακόμη τρομερά δύσκολη. Επρεπε κάποιος να την απλοποιήσει. «Γεννήθηκα για να το κάνω» θα έλεγε ο ίδιος αργότερα. «Και νιώθω τυχερός που βρέθηκα στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή». Πράγματι, ήταν η αρχή μιας μεγάλης καριέρας που χτίστηκε με επιμονή και σκληρή δουλειά. Το 1980 ο Στιβ Τζομπς, διακρίνοντας τις ικανότητές του. κατάφερε να τον «κλέψει» από τη Xerox. Εργάστηκε εκεί 17 χρόνια, φθάνοντας στην κορυφή της ιεραρχίας της. Στη συνέχεια, δημιούργησε μια start-up επιχείρηση και συνεργάστηκε με την Amazon και τη Yahoo!.

Στα ενδιαφέροντα εγχειρήματά του συμπεριλαμβάνεται και η προσπάθεια να κατασκευάσει ένα πρόγραμμα υπολογιστή το οποίο θα μπορούσε να το διαχειριστεί ένας πολύ έξυπνος γορίλας. Συνεργάστηκε με τους ερευνητές του Gorilla Foundation, οι οποίοι το 1972 μάθαιναν στον θηλυκό γορίλα Κόκο την αμερικανική νοηματική γλώσσα, και πέτυχε τη δημιουργία ενός λογισμικού. Τελικά το πρόγραμμα προκάλεσε αδιαφορία και… χασμουρητό στην Κόκο και οι προσπάθειες του Τέσλερ συνεχίστηκαν σε άλλα πεδία… Παρ’ όλα αυτά ήταν ένα πρόγραμμα που ανέδειξε μία από τις βασικές αρχές αυτού του ταλαντούχου κομπιουτερά, την οποία επισήμανε και το Computer History Museum: «Ο Λάρι Τέσλερ συνδύασε την έρευνα στην επιστήμη της πληροφορικής με μια αντικουλτούρα κατά την οποία οι υπολογιστές έπρεπε να είναι για τους πάντες». Και ίσως αυτό ήταν και η σπουδαιότερη προσφορά του…