Τη στήριξη της στην Ελλάδα ενισχύει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υπογράφοντας  με την ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα μας ο αντιπρόεδρός της Αντριου ΜακΝτάουελ, συμφωνίες για χρηματοδοτήσεις που αφορούν σημαντικές επενδύσεις.

Oπως σημείωσε ο ΜακΝτάουελ, η ΕΤΕπ θα συνεχίσει να στηρίζει νέες επενδύσεις προτεραιότητας στην Ελλάδα με στόχο την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρών επιχειρήσεων, την επιτάχυνση της έρευνας και καινοτομίας και τη στήριξη πρωτοβουλιών στους τομείς της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού και της ανάπλασης αστικών περιοχών στη χώρα.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε χθες, η ΕΤΕπ στηρίζει επενδύσεις συνολικού ύψους 18,6 δισ. ευρώ σε δράσεις για το κλίμα, υποδομές και επιχειρήσεις, χρηματοδοτεί την εθνική συμμετοχή σε καίριας σημασίας επενδύσεις στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, ενώ χορηγεί νέο δάνειο ύψους 150 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο συνολικής εγκεκριμένης χρηματοδότησης ύψους 1,7 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε το 2014. Ηδη στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος ύψους 18,6 δισ. ευρώ υπό το ΕΣΠΑ 2014-2020 έχουν στηριχθεί με επιτυχία από το 2014 έργα προτεραιότητας μικρής και μεσαίας κλίμακας ανά την Ελλάδα και έχουν αποφευχθεί καθυστερήσεις στην υλοποίηση έργων με υψηλό αντίκτυπο, τα οποία είναι σημαντικά για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανάκαμψη της οικονομίας. «Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι ευτυχής που στηρίζει αυτό το εθνικό πρόγραμμα με τη σημερινή υπογραφή νέου δανείου, ύψους 150 εκατ. ευρώ, το οποίο θα εξασφαλίσει νέους χρηματοδοτικούς πόρους για τα πιο πρόσφατα έργα, εκ των οποίων σχεδόν το 1/5 έχει σχέση με το κλίμα» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ.

Η δανειακή σύμβαση ύψους 150 εκατ. ευρώ που υπεγράφη αποτελεί την πιο πρόσφατη στήριξη που παρέχει η ΕΤΕπ στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης με την Ελλάδα. Η ΕΤΕπ παρέχει συνολικά 1,7 δισ. ευρώ για την εθνική συμμετοχή της Ελλάδας στο επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο συγχρηματοδοτείται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία. Παράλληλα το επενδυτικό πρόγραμμα αναμένεται να συμβάλει στην υλοποίηση νέων έργων στους τομείς της έξυπνης ενέργειας, της ενεργειακής απόδοσης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα και στη βελτίωση της διαχείρισης υδάτων και αποβλήτων. Θα στηρίξει σημαντικά τη δράση για το κλίμα μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και βοηθώντας τα έργα να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες και πιο ακραίες κλιματικές συνθήκες. Επιπλέον το νέο δάνειο της ΕΤΕπ αναμένεται να επιτρέψει στο επενδυτικό πρόγραμμα να παρέχει αυξημένη στήριξη προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, βοηθώντας, μεταξύ άλλων, επιχειρήσεις να αναπτύξουν νέες αγορές και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙ. Επίσης χθες υπεγράφη σύμβαση και για χρηματοδότηση ύψους 180 εκατ. από την ΕΤΕπ για το νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου. Το συγκεκριμένο έργο αντικαθιστά το δεύτερο σε κίνηση αεροδρόμιο της Ελλάδας και θα διπλασιάσει τη δυναμικότητα εξυπηρέτησης επιβατών για την Κρήτη. Το νέο αεροδρόμιο θα κατασκευαστεί στο Καστέλλι, 30 χλμ. από το Ηράκλειο. Το υπάρχον αεροδρόμιο θα παύσει να λειτουργεί μόλις τεθεί σε λειτουργία το νέο. Η κατασκευή του νέου αεροδρομίου του Ηρακλείου αναμένεται να διαρκέσει μία πενταετία και θα περιλαμβάνει έναν αυτοκινητόδρομο μήκους 18 χλμ. και οδούς πρόσβασης μήκους 6 χλμ. Το 28ετές δάνειο της ΕΤΕπ προς το Ελληνικό Δημόσιο θα χρηματοδοτήσει την εθνική συμμετοχή στο έργο, κόστους 517 εκατ. ευρώ.

«Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αναγνωρίζει τη σημασία των νέων επενδύσεων για την αύξηση της δυναμικότητας εξυπηρέτησης επιβατών, την ενίσχυση της ασφάλειας και τη στήριξη της ανάπτυξης του τουριστικού τομέα στην Ελλάδα. Το δάνειο ύψους 180 εκατ. ευρώ που χορηγεί η ΕΤΕπ θα επιτρέψει να ξεκινήσει τελικά η κατασκευή του νέου αεροδρομίου του Ηρακλείου, ύστερα από χρόνια προγραμματισμού και καθυστερήσεων.