Η σχεδιάστρια κοσμημάτων από την Ταϊβάν, Cindy Chao κέρδισε κορυφαίες διακρίσεις στη φετινή Masterpiece London Highlight τον περασμένο Ιούλιο, όταν το περιδέραιο της Winter Leaves βραβεύθηκε ως το Κορυφαίο Κόσμημα της έκθεσης.

Το κολιέ, κομμάτι της συλλογής Black Label Masterpieces της σχεδιάστριας, αποτελείται από 240 καράτια διαμαντιών, είναι χειροποίητο και απεικονίζει ένα παγωμένο χειμερινό φύλλωμα.

Εγγονή αρχιτέκτονα και κόρη γλύπτη, η Chao απέτισε φόρο τιμής στην οικογένειά της παρουσιάζοντας τις δημιουργίες της στην έκθεση τέχνης, ντιζάιν και κοσμημάτων, Masterpiece London γύρω από μια ειδική εγκατάσταση με τίτλο Tree of Life (Το Δένδρο της Ζωής).

Ο παππούς της ήταν αρχιτέκτονας που σχεδίαζε ναούς σε ολόκληρη την Ταϊβάν και ο χρόνος που περνούσε μαζί του την οδήγησε να γίνει η καλλιτέχνης που είναι σήμερα.

Κοσμήματα, μικρά αρχιτεκτονικά έργα

Στα μάτια μου, η αρχιτεκτονική είναι η φιλοσοφία της τοποθέτησης του φωτός και των αποχρώσεων σε ένα συγκεκριμένο τρισδιάστατο χώρο.

Τα κοσμήματά μου συχνά παραπέμπουν σε μικροσκοπικά αρχιτεκτονήματα, κάποιος μπορεί εύκολα να παρατηρήσει πως τα χρώματα των πολύτιμων λίθων αλληλεπιδρούν διαφορετικά. Όταν το φως ταξιδεύει μέσα από τα πετράδια, κάθε μία από τις πολύτιμες πέτρες ζωντανεύει, έχει δηλώσει η δημιουργός κοσμημάτων.

«Σταδιακά ανάπτυξα έναν τρισδιάστατο τρόπο για να βλέπω τον κόσμο. Πιστεύω ότι τα κοσμήματα, όπως και η αρχιτεκτονική, πρέπει να ενώσουν το φως, τον χώρο και τη μηχανική, για να φέρουν σε κάθε κομμάτι ενέργεια που είναι μοναδική»  δήλωσε η Cindy Chao σε συνέντευξή της στο cpp-luxury.

«Η δουλειά μου είναι ενός είδους γλυπτική»

Η δική μου διαδικασία σχεδιασμού, είναι επίπονη, συνήθως ξεκινά με την έμπνευση και στη συνέχεια χειροποίητα σμιλεύω το μοντέλο σε κερί.

Το πλεονέκτημα της γλυπτικής σε κερί είναι ότι μπορώ να χαράξω τις καμπύλες, τους κυματισμούς, τα στρώματα και τη μορφή που θέλω να αποκτήσουν τα κομμάτια μου. Στο κερί μπορώ να κατασκευάσω το κομμάτι λεπτομερώς από κάθε γωνία, δίνοντάς του το πλούσιο βάθος που ένα απλό σκίτσο σχεδίου δεν θα μπορούσε ποτέ να έχει, τόνισε.

Τα θέματα των δημιουργιών είναι η φευγαλέα ομορφιά της φύσης στο χείλος της φθοράς και ανεξάρτητα με την καλλιτεχνική προσέγγιση, προτεραιότητά της είναι τα κοσμήματα της να φοριούνται.

Στο Ινστιτούτο Smithsonian στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας των ΗΠΑ φιλοξενείται από το 2013 η καρφίτσα Royal Butterfly Brooch το πρώτο κόσμημα σχεδιάστριας από την Ταϊβάν που εντάχθηκε στη συλλογή. Είναι δημιουργία της τού 2009 και δωρήθηκε από την καλλιτέχνη-κοσμηματοποιό.

Η βασιλική πεταλούδα, αποτελείται από 2.328 πετράδια, 77 καρατίων.

«Πιστεύω ότι ένα κόσμημα μπορεί να αντικατοπτρίζει την ιστορία μιας εποχής και να συμπεριληφθεί σε ένα κορυφαίο ίδρυμα όπως το Smithsonian, είναι ένα όνειρο για κάθε καλλιτέχνη» ανέφερε η Chao.

Η Cindy Chao σπούδασε στη Νέα Υόρκη στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Μόδας και στο Ινστιτούτο Γεμολογίας της Αμερικής προτού επιστρέψει στην Ταϊπέι το 2004 για να ξεκινήσει τη δική της επιχείρηση με 100.000 δολάρια, το studio CINDY CHAO The Art Jewel.

Η αναγνώριση από τον οίκο Christie’s

Η αναγνώριση ήρθε από δημοπρασία σπάνιων αντικειμένων, σημαντική εξέλιξη για έναν σύγχρονο καλλιτέχνη κοσμημάτων από την Ασία το 2007. Ένα χρωματιστό κολιέ με διαμάντια της Chao πωλήθηκε στη Νέα Υόρκη στον οίκο Christie’s έναντι 91.000 δολαρίων.

Περισσότεροι συλλέκτες άρχισαν να απευθύνονται στην Chao για να δημιουργήσει κοσμήματα για εκείνους.

«Ήμασταν πολύ τυχεροί για την αναγνώριση από διεθνείς φορείς, όπως το Ινστιτούτο Smithsonian και από οίκους δημοπρασιών και από διασημότητες. Έτσι, το brand άρχισε να αναπτύσσεται και πήραμε μέρος στη Μπιενάλε στο Παρίσι» υπογράμμισε σε παλαιότερη συνέντευξή της στο Forbes.

To 2019 συμπληρώνονται 15 χρόνια του brand της κοσμηματοποιού από την Ταϊβάν.

«Πιστεύω ότι η έμπνευση είναι μια συσσώρευση της εμπειρίας ζωής, της ευαισθησίας και του πάθους. Ως καλλιτέχνης και ταξιδευτής του κόσμου, πιστεύω ότι η τέχνη είναι κάτι το ισχυρό που μπορεί να σπάσει τα εμπόδια της θρησκείας, της φυλής, της εθνικότητας, της ηλικίας, του πολιτισμού.

Οι ενέργειες που επενδύω στα έργα μου μπορεί να λεχθεί ότι προέρχονται από τη συσσώρευση ταξιδιωτικών και πολιτιστικών εμπειριών» ανέφερε η Cindy Chao.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ