«Όλα θα γίνουν με την σειρά τους και στην ώρα τους.» Ο Μανώλης Όθωνας, διευθυντής του γραφείου της Φώφης Γεννηματά, επιβεβαιώνει ότι η προτεραιότητα της Χαριλάου Τρικούπη είναι η ολοκλήρωση των οργανωτικών διαδικασιών στο Κίνημα Αλλαγής που θα αποσαφηνίσουν το πολιτικό στίγμα του κόμματος και θα προσδιορίσουν την στρατηγική του, τη νέα πολιτική περίοδο.

«Πολιτική προτεραιότητα είναι οι διαδικασίες του Κινήματος Αλλαγής που θα δώσουν δυνατότητα συμμετοχής και έκφρασης των προοδευτικών πολιτών και ανάδειξης των διακριτών πολιτικών και προγραμματικών μας θέσεων», τονίζει σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ενώ σε ότι αφορά το συνέδριο του ΠαΣοΚ επισημαίνει: «Η διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ έχει ήδη χρονικά προσδιορισθεί για τον Δεκέμβριο και θα γίνει με τρόπο που ορίζει το πλαίσιο των ομόφωνων αποφάσεων του συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής και μας δεσμεύουν όλους. Με στόχο την προσαρμογή της λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ στα νέα δεδομένα που προτάσσουν την πολιτική και οργανωτική λειτουργία του νέου φορέα έναντι των αντίστοιχων λειτουργιών όλων των κομμάτων και των σχημάτων που συμμετέχουν σε αυτό.» Είναι σαφές ότι οι οργανωτικές διαδικασίες στο ΠαΣοΚ περνούν  σε δεύτερο πλάνο.

Επίθεση σε ΝΔ

Ο κ. Όθωνας ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ.  «Η κυβέρνηση της ΝΔ» τονίζει, «αποδέχεται όλο το βασικό πλαίσιο των δεσμεύσεων της κυβέρνησης Τσίπρα- Καμένου. Στην οικονομία, στα εθνικά θέματα, παντού. Και με αυτές πορεύεται. Η συντηρητική αντίληψη ενός συγκεντρωτικού, κομματικού κράτους αποτυπώνεται σε κάθε νομοθέτημα, σε κάθε απόφαση της κυβέρνησης μέχρι τώρα.

Στον αντίποδα, υπάρχουν μεμονωμένα, αποσπασματικά θετικά μέτρα με πολύ επικοινωνιακό πασπάλισμα για να καμουφλαριστούν οι δύο αυτές κρίσιμες επιλογές που αποτελούν το μέχρι τώρα στίγμα της νέας κυβέρνησης. Φοβάμαι ότι σύντομα όσοι βλέπουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη ως το  «καινούργιο κοσκινάκι μου και που να σε κρεμάσω» θα καταλάβουν  ότι για την ΝΔ  τελικά ισχύει το «παλιά μου τέχνη κόσκινο». «Μετά τις εκλογές» επισημαίνει ο Μ. Όθωνας «ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του διακηρύττουν ότι δεν είναι η μείωση των υψηλών πλεονασμάτων προϋπόθεση για υψηλούς ρυθμούς  ανάπτυξης αλλά οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης προϋπόθεση για την μείωση τους. Εμείς διαφωνούμε με αυτό γιατί αντίκειται στην  στοιχειώδη οικονομική λογική και αυτό δυστυχώς θα αποδειχθεί»

Δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει το κόμμα Τσίπρα

Ο κ. Όθωνας κλείνει την πόρτα στα σενάρια συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι οι διαδικασίες μετεξέλιξης του δεν αφορούν το Κίνημα Αλλαγής. «Οι διεργασίες λοιπόν αυτού του  μορφώματος δεν μας αφορούν.  Δεν έχουμε καμία θέση σε αυτό το τραπέζι του καιροσκοπισμού δηλώνει και προσθέτει: «Κατ’ αρχήν δεν υπάρχει κανένας ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει το κόμμα – Τσίπρα. Ένα απολύτως προσωποκεντρικό, ασπόνδυλο ιδεολογικά και πολιτικά μόρφωμα που συστεγάζει διάφορους καιροσκόπους της εξουσίας από όλο το πολιτικό φάσμα, κατ’ εικόνα και υπό την ηγεμονία του. Για εμάς ότι εκφωνείται ή υπογράφεται από τον Αλέξη Τσίπρα απλά δεν υπάρχει. Ανεξάρτητα από συγκυριακούς πολιτικούς συσχετισμούς και εκλογικές καταγραφές που δεν υποτιμούμε, θα επιμείνουμε να αναδεικνύουμε αυτά τα χαρακτηριστικά που είναι ασύμβατα με θεμελιώδεις αρχές και αξίες της δικής μας παράταξης αλλά και της ευρύτερης Αριστεράς.»