Σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου 2019, η Εθνική Ελλάδας ξεκινάει το «ταξίδι» της στο Μουντομπάσκετ της Κίνας και δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη ημερομηνία, αφού σαν σήμερα, πριν από 13 χρόνια η «γαλανόλευκη» είχε υποτάξει τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σε έναν από τους μεγαλύτερους μπασκετικούς άθλους της σύγχρονης ιστορίας.

Το πόσο μεγάλο επίτευγμα ήταν αυτό που πέτυχε η «επίσημη αγαπημένη» μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητό από δύο πράγματα. Πρώτο ήταν το ρόστερ εκείνης της ομάδας. Ονόματα που προκαλούν… ίλιγγο στο άκουσμά τους. Ενδεικτικά, Κρις Πολ, Ντουέιν Ουέιντ, Καρμέλο Άντονι, ΛεΜπρον Τζέιμς και Ντουάιτ Χάουαρντ, υποκλίθηκαν στη «χρυσή» δωδεκάδα των Παπαλουκά, Διαμαντίδη, Τσαρτσαρή, Χατζηβρέττα, Βασιλόπουλο, Σχορτσιανίτη, Παπαδόπουλο, Κακιούζη, Φώτση, Ντικούδη, Σπανούλη και Ζήση.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι πως μετά από εκείνη την ήττα, οι ΗΠΑ έχασαν ξανά… πριν από λίγες μέρες από την Αυστραλία. Ακριβώς. Χρειάστηκε να περάσουν 13 χρόνια για να γευτούν οι NBAερς τη γεύση της ήττας!

Το τι συνέβη σε εκείνο το ματς, ίσως να μην μπορέσουμε να εξηγήσουμε ποτέ.

Ωστόσο, το μόνο σίγουρο είναι πως λίγο μετά τις 12:15 το μεσημέρι η Εθνική είχε σημειώσει πιθανότατα τη μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία της, επικρατώντας των ΗΠΑ με 101-95.

Το πώς φτάσαμε όμως σε κάτι τόσο σπουδαίο το εξηγεί με τον καλύτερο τρόπο η φράση του τηλεσχολιαστή του ESPN. «Διαλυθήκαμε από παίκτες με υψηλό iq» είχε πει.

O Σπανούλης σταμάτησε στους 22 πόντους, ο Σχορτσανίτης στους 14, ο Διαμαντίδης στους 12, ο Κακιούζης στους 1, ενώ ο Παπαλουκάς στους 8 πόντους, 12 ασίστ και 5 ριμπάουντ.

Οι ΗΠΑ όχι μόνο δεν κατάφεραν να σβήσουν την αποτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, αλλά δέχτηκαν και 101 πόντους από μια Ελλάδα που έκανε το… τέλειο παιχνίδι!

«Μάθαμε πολλά, επειδή παίξαμε απέναντι σε μία ομάδα που παίζει φανταστικό μπάσκετ και αγωνίζεται ως ομάδα» είχε πει μετά το τέλος εκείνου του αγώνα ο -τότε ομοσπονδιακός προπονητής των ΗΠΑ, Μάικ Σιζέφσκι.

Δείτε ολόκληρο τον αγώνα: