Τάξη και εξορθολογισμό στο Δημόσιο μέσω κεντρικού σχεδιασμού, φεύγοντας από τη λογική των… μπαλωμάτων, προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο θα αρχίσει άμεσα να παίρνει σάρκα και οστά.

Το ολοκληρωμένο και συνεκτικό πλάνο για τους δημοσίους υπαλλήλους που ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών θα κινηθεί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σε πέντε βασικούς άξονες.

Η πρώτη παρέμβαση που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι από το 2020 να υπάρξει σύνδεση των προσλήψεων στο Δημόσιο με την κινητικότητα. Οπως υπογραμμίζουν πηγές του υπουργείου, στόχος είναι να υπάρχει μια καθαρή εικόνα για τη στελέχωση του Δημοσίου, να εντοπιστούν δηλαδή τα πραγματικά κενά, καθώς, όπως επισημαίνουν, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σαφής αποτύπωση για το ποιες θέσεις χρειάζονται προσωπικό και το αν αυτές καλύπτονται ή όχι.

Από κει και πέρα, σε πρώτη φάση αυτές οι κενές θέσεις θα καλύπτονται μέσω της κινητικότητας, δηλαδή με υπαλλήλους οι οποίοι δηλώνουν αιτήματα για μετατάξεις ή αποσπάσεις. Αλλωστε, στόχος είναι, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, να δημιουργηθεί ένας χάρτης με τις κενές θέσεις του δημόσιου τομέα σε όλη την Ελλάδα, για τον οποίο θα ενημερώνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι που θέλουν εθελοντικά να μεταταχθούν ή να αποσπαστούν και να καλύψουν τα συγκεκριμένα κενά. Στην περίπτωση που ούτε με αυτόν τον τρόπο δεν μπορέσουν να καλυφθούν οι κενές θέσεις, τότε πρόθεση του υπουργείου Εσωτερικών είναι να προχωρήσει σε προκήρυξη προσλήψεων.

  • Σε ποιους πέντε άξονες θα κινηθεί το υπουργείο Εσωτερικών;
  • Ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες του υπηρεσιακού γενικού γραμματέα;
  • Με ποιο τρόπο θα επιταχυνθούν οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ;

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας ΝΕΑ Σαββατοκύριακο

Ολο το σχέδιο για το Δημόσιο