Δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος που να μην εξοργίζεται όταν φθάνοντας στην αγαπημένη του παραλία, την βλέπει γεμάτη από πλαστικά και σκουπίδια. Κι όμως η εν λόγω αποκαρδιωτική εικόνα σχηματίζεται ακριβώς από τα μειωμένα οικολογικά ανακλαστικά και την αδιαφορία κάποιων, που επιμένουν να μην αντιλαμβάνονται τη ζημιά που κάνουν λειτουργώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο. Δεδομένου ότι σ’ ένα παιδί από πολύ μικρή ηλικία καλλιεργούνται τα οικολογικά ανακλαστικά δεν έχετε παρά και στις διακοπές με ποικίλες αφορμές που απαισιοδοξούμε ότι θα σας δοθούν, να αδράξετε την ευκαιρία προκειμένου να του εξηγήσετε κάποια πράγματα, ενισχύοντας την οικολογική του συνείδηση.

Ανεξάρτητα από την ηλικία του το παιδί σίγουρα συμμετείχε σε σχετικές δράσεις, όπου μάζευαν πλαστικά καπάκια, ξεχώριζαν τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια και μάθαιναν να σας  υπενθυμίζουν να τα πετάτε στους μπλε κάδους, οπότε δεν έχετε παρά να φροντίσετε να τα συνεχίσετε όλα αυτά και το καλοκαίρι.

Πριν φύγετε από οποιαδήποτε παραλία βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζέψει όλα τα σκουπίδια που δημιουργήσατε, από αναψυκτικά, χυμούς άλλα τρόφιμα που ενδεχομένως να καταναλώσατε.

Αν εκεί όπου βρίσκεστε υπάρχουν μπλε κάδοι, καλό θα είναι να έχετε στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου σας ή στον χώρο διαμονής σας μια σακούλα όπου θα μαζεύετε όλα τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια. Με το που φτάσετε σε κάποιον από αυτούς μπορείτε να τα αφήσετε ώστε να ανακυκλωθούν.

Εξηγήστε στο παιδί με απλά λόγια τι είναι η ανακύκλωση και τι αντικείμενα μπορούν να ανακυκλωθούν (πλαστικά, καπάκια, καμένοι λαμπτήρες, χαλασμένες ηλεκτρικές μικροσυσκευές, παιχνίδια, ρούχα κ.ο.κ.) για να κατανοήσει τη λογική της και να την υιοθετήσει πιο εύκολα.

Σχεδίασε μαζί του ανταλλακτικά παζάρια με φίλους που έχουν παιδιά, ώστε το κάθε αντικείμενο να αποκτά δεύτερη ζωή μπροστά στα μάτια του και να κατανοήσει την έννοια της «επαναχρησιμοποίησης».

Έτσι ή αλλιώς προτιμήστε τις αγορές προϊόντων των οποίων, για παράδειγμα, η συσκευασία είναι από ανακυκλώσιμο υλικό κι αναφέρετέ το στο παιδί. Ανάλογα με την ηλικία του, μάθετέ το να συμπιέζει π.χ. τα πλαστικά μπουκάλια.

Προμηθευτείτε (γιατί όχι;) φυτικά αντηλιακά, που είναι εξίσσου αποτελεσματικά.

Πάρτε μαζί και στις διακοπές πάνινες τσάντες αντί για πλαστικές σακούλες. Έτσι κάθε φορά που θα αγοράζετε κάτι από το σούπερ μάρκετ ή τα διάφορα καταστήματα στο νησί ή το χωριό που θα βρίσκεστε να τη χρησιμοποιείτε.

Ούτως ή άλλως αφήστε στην άκρη το αυτοκίνητο και μετακινηθείτε όσο μπορείτε με τα πόδια ή κάποιο ποδήλατο, κάνοντας διπλό καλό στην  υγεία σας και το περιβάλλον.

Αξιοποιήστε την περίοδο των διακοπών για να μάθετε στο παιδί τα εποχικά τρόφιμα πηγαίνοντας μαζί στον μανάβη, τον κρεοπώλη και τον ιχθυοπώλη, ακόμη και για ψάρεμα στις διακοπές, ώστε το παιδί να μάθει να αναγνωρίζει λαχανικά και φρούτα, αλλά και το φρέσκο ψάρι και τα βιολογικά προϊόντα και πως να τα επιλέγει σε μελλοντική αγορά.

Μπορείτε επίσης να ασχοληθείτε μαζί με το φύτεμα λουλουδιών και λαχανικών, αλλά και να του μάθετε να αναγνωρίζει τα δέντρα και τα λουλούδια.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα πολύτιμο μάθημα για το παιδί σας, δεδομένου ότι η ζημιά που έχει γίνει στο περιβάλλον είναι μη αναστρέψιμη και προκειμένου να σωθεί ό,τι έχει απομείνει, πρέπει να νοιαστούμε ιδιαίτερα, συμμετέχοντας στην προσπάθεια για εξοικονόμηση ενέργειας και χρήση φιλικών υλικών προς το περιβάλλον.