Σε μπαράζ προεκλογικών παροχών με την καταβολή συντάξεων, επιδομάτων, του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, αλλά και αναδρομικών εξακολουθεί να επιδίδεται η κυβέρνηση λίγες ημέρες πριν στηθούν οι εθνικές κάλπες. Εκατομμύρια συνταξιούχοι, οι οποίοι πριν από τις ευρωεκλογές έλαβαν τη λεγόμενη «13η σύνταξη» αλλά και οι δικαιούχοι επιδομάτων θα δουν αυτήν την εβδομάδα το χρώμα του χρήματος στους λογαριασμούς τους. Η κυβέρνηση, όμως, επιφύλασσε ένα ακόμη προεκλογικό δώρο προς τους απόστρατους. Εχει προγραμματίσει να χορηγήσει με τις συντάξεις Ιουλίου αναδρομικά ύψους έως τα 1.000 ευρώ σε 8.500 απόστρατους. Το αναδρομικά αυτά δίνονται εξαιτίας των λαθών που έγιναν στις πληρωμές του Δεκεμβρίου 2018 τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός απόστρατων να λάβει λιγότερα ή και καθόλου αναδρομικά.

Το γαϊτανάκι των πληρωμών ξεκινάει από σήμερα με την πληρωμή της τρίτης δόσης του επιδόματος στέγασης, σε όσους έχουν κάνει αίτηση μέχρι 31 Μαΐου. Συνολικά θα μοιραστούν 31,73 εκατ. ευρώ σε 255.188 νοικοκυριά – αφορά 650.000 άτομα. Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί 266.450 αιτήσεις που αφορούν 700.204 μέλη με τον ετήσιο στόχο να φθάνει τα 387,32 εκατ. ευρώ υπερβαίνοντας τα 300 εκατ. ευρώ που είχαν δεσμευτεί αρχικά από τον προϋπολογισμό για την κάλυψη του επιδόματος. Το επίδομα ενοικίου, ανάλογα με τα εισοδήματα και τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού ξεκινά από τα 70 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως και τα 210 ευρώ τον μήνα, για ένα πενταμελές νοικοκυριό ή μια μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα παιδιά. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι από τις εγκεκριμένες αιτήσεις, 1 στα 3 νοικοκυριά που λαμβάνουν το επίδομα αποτελείται μόνο από ένα μέλος.

Σήμερα Τρίτη θα πληρωθούν τα αναπηρικά επιδόματα, όπου θα μοιραστούν 63,2 εκατ. ευρώ σε 152.962 δικαιούχους – για όσους έχουν κάνει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.Την ίδια ημέρα, θα καταβληθούν και οι συντάξεις – επιδόματα υπερηλίκων. Συνολικά θα πληρωθούν 11,28 εκατ. ευρώ, σε 34.100 δικαιούχους.

Αμέσως μετά ακολουθεί ο γύρος πληρωμής των συντάξεων Ιουλίου. Από τις συντάξεις Ιουλίου ενεργοποιούνται οι αλλαγές στην ημερομηνία καταβολής τους. Οι συντάξεις θα πληρώνονται νωρίτερα, ενώ οι αλλαγές αφορούν στις κύριες συντάξεις και όχι τις επικουρικές ενώ να θυμίσουμε ότι οι συντάξεις Ιουνίου πληρώθηκαν πολύ νωρίτερα και συγκεκριμένα δυο ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές. Οι συντάξεις πλέον θα καταβάλλονται την προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα. Στους συνταξιούχους πρώην μη μισθωτούς θα καταβάλλονται την τέταρτη πριν από το τέλος εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.

Τι πληρωμές θα γίνουν

Αναλυτικότερα οι πληρωμές των συντάξεων θα γίνουν ως εξής:

– Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 27 Ιουνίου.

– Το ΙΚΑ θα πληρώσει τις συντάξεις την Πέμπτη 27 Ιουνίου.

– Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις αύριο Τρίτη 25 Ιουνίου.

  • Ο ΟΓΑ θα πληρώσει τις συντάξεις αύριο 25 Ιουνίου.

– Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις στις 27 Ιουνίου ημέρα Πέμπτη.

– Το ΕΤΕΑΕΠ (πρώην ΕΤΕΑ) θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις την ερχόμενη εβδομάδα στις 2 Ιουλίου ημέρα Τρίτη.

– Τα υπόλοιπα Ταμεία του υπουργείου Εργασίας θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Πέμπτη, 27 Ιουνίου. Την ίδια ημέρα έχει προγραμματιστεί να γίνει και η καταβολή των προσωρινών συντάξεων Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος.

Επίσης αύριο Τρίτη θα καταβληθούν τα προνοιακά επιδόματα του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΕΠΕ) στους δικαιούχους. Τα συγκεκριμένα επιδόματα, από δω και στο εξής, θα καταβάλλονται παγίως στις 25 του εκάστοτε μήνα.

Σε ό,τι αφορά την πληρωμή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) αναμένεται να γίνει την Παρασκευή 28 Ιουνίου. Το ποσό καταβάλλεται εξ ημισείας στον λογαριασμό και στην προπληρωμένη κάρτα αγορών, στις περιπτώσεις που είναι ίσο ή μεγαλύτερο των 100 ευρώ ανά μήνα.