Στο μπρα ντε φερ ανάμεσα στην απειλή στασιμότητας της οικονομίας (που έχει μόνο αντίδοτο τις διαρθρωτικές αλλαγές) και στις προεκλογικές ανάγκες των κομμάτων για παροχές φαίνεται ήδη ο νικητής.

Η κυβέρνηση έχει κινήσει τη μηχανή των υποσχέσεων και προετοιμάζει το έδαφος για τη διαπραγμάτευση, εν όψει της άφιξης των θεσμών υπό τον Ντέκλαν Κοστέλο τη Δευτέρα στην Αθήνα για τον τρίτο μεταμνημονιακό έλεγχο.

Ηδη υπέβαλε στο EuroWorking Group τις αναθεωρημένες προβλέψεις της για την πορεία του ΑΕΠ και τα πλεονάσματα του 2019-2020 ζητώντας έγκριση προκειμένου να αναγγείλει άμεσα – πριν από τις ευρωεκλογές – πακέτο υποσχέσεων για φοροελαφρύνσεις. Και εφόσον εξασφαλίσει το «πράσινο φως» των δανειστών θα νομοθετήσει τα μέτρα τον Ιούνιο προκειμένου να πιάσουν τόπο εν όψει των εθνικών εκλογών.

Ομως, όπως φαίνεται στη διαδικασία αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να καταθέσει αύριο στη Βουλή την τροπολογία για τη μη μείωση του αφορολογήτου, αφαίρεσε την πρωτοβουλία από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα χρειαστεί να περιμένει τους θεσμούς αλλά και τις αποφάσεις του ΣτΕ περί συνταγματικότητας της περικοπής των δώρων (13ου και 14ου μισθού) στους δημοσίους υπαλλήλους και των συντάξεων.

Στο πλαίσιο αυτό όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να «βαφτίσει» παροχές και τις αποφάσεις του ΣτΕ για την καταβολή αναδρομικών στις συντάξεις για την περίοδο από τον Ιούνιο 2015 έως τον Μάιο του 2016, όταν τέθηκε σε εφαρμογή ο Νόμος Κατρούγκαλου.

Το «Βήμα της Κυριακής» αναλύει:

Τι θα περιλαμβάνει το πακέτο υποσχέσεων

Ποια τα μεγάλα αγκάθια του ελέγχου

Ποια η πρόταση για το αφορολόγητο και τα «εξυπνα μέτρα» που θα καταθέσει η κυβέρνηση στο τραπέζι με τους Θεσμούς

Διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ του Ζώη Τσώλη στο «Βήμα της Κυριακής»