Είναι το μεγαλύτερο πολιτικό πλήγμα που έχει δεχθεί ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στα 16 χρόνια που κυριαρχεί στην πολιτική ζωή της Τουρκίας. Η νίκη του υποψήφιου της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη στις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου έχει ιδιαίτερο συμβολισμό και βαρύτητα. Οχι μόνο διότι τον δήμο ήλεγχε επί χρόνια το κυβερνών κόμμα αλλά και επειδή ο ίδιος ο Ερντογάν είχε διατελέσει δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης από το 1994 έως το 1998.

Ο 49χρονος πολιτικός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει προϋπηρεσία στην αυτοδιοίκηση καθώς υπήρξε δήμαρχος του Μπεϊλικντουζού, ενός δήμου στην περιφέρεια της Κωνσταντινούπολης που βρέχεται από τη θάλασσα του Μαρμαρά. Λόγω της πείρας του αυτής ο, γεννημένος στην Τραπεζούντα, Ιμάμογλου έκανε μια έντονη προεκλογική εκστρατεία αναδεικνύοντας τα προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών που βρήκε μεγάλη απήχηση.

Ο πρόεδρος Ερντογάν ζήτησε επανακαταμέτρηση ξανά και ξανά και όλες ανέδειξαν νικητή τον Ιμάμογλου. Τώρα ο Ερντογάν ζητά να διεξαχθούν νέες εκλογές στην Κωνσταντινούπολη. Ο Εκρέμ Ιμάμογλου συστήνεται με αυτοπεποίθηση ως νέος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης. Εχει αρχίσει η αλλαγή για την Τουρκία; «Μόνο εάν επιτύχουμε στο έργο μας», τονίζει.

– Τι λέει για τη μάχη στον προεκλογικό αγώνα;

– Σε ποια στιγμή της προεκλογικής εκστρατείας αισθάνθηκε ότι θα κερδίσει;

– Φοβάται ότι η πόλη θα διχαστεί;

– Ποιες προτεραιότητες θέτει για τη διοίκηση της Κωνσταντινούπολης;

– Τι λέει για τους Ελληνες και πώς βλέπει τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας;

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη στην έντυπη έκδοση των «Νέων Σαββατοκύριακο»

«Τίποτα δεν θα με εμποδίσει να κάνω τη δουλειά μου»