Έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από την ήττα του Ισλαμικού Κράτους στην πόλη Μοσούλη του Ιράκ, όπου η μάχη άφησε πίσω της χιλιάδες νεκρούς.

Μεγάλα τμήματα της πόλης δεν έχουν ακόμη ανοικοδομηθεί με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της περιοχής να παραμένουν ιδιαίτερως ανήσυχοι, μεταδίδει η δημοσιογράφος του BBC, Shaimaa Khalil.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, «η Παλαιά Πόλη που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του ποταμού Τίγρη, ήταν η καρδιά και η ψυχή της Μοσούλης. Τώρα, βρίσκεται ερειπωμένη».

Οι δρόμοι είναι ερημωμένοι, με εξαίρεση ελάχιστους ανθρώπους και ορισμένες μπουλντόζες. Τα κτίρια είναι ετοιμόρροπα και γεμάτα τρύπες από βλήματα.

Η Παλιά Πόλη υπέστη τη μεγαλύτερη καταστροφή κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ των μαχητών της ISIS και των ιρακινών κυβερνητικών δυνάμεων.

Εκεί, κάποτε στεκόταν το ιστορικό Μεγάλο Τζαμί του al-Nuri και ο περίφημος μιναρές al-Hadba.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, παιδιά σκαρφαλώνουν στους λόφους από ερείπια και ψάχνουν μεταλλικά αντικείμενα ώστε να τα μεταπωλήσουν για σκραπ. Κάτοικοι της Μοσούλης αναφέρουν ότι μέχρι σήμερα, σοροί και εκρηκτικοί μηχανισμοί είναι θαμμένα κάτω από τα συντρίμμια σε ολόκληρη την πόλη, ενώ πόστερ στους δρόμους προειδοποιούν τους πολίτες να μην αγγίζουν ύποπτα αντικείμενα.

«Είναι θλιβερό να επισκέπτεσαι τη δυτική Μοσούλη και να βλέπεις ακόμη ερειπωμένες τις χριστιανικές γειτονιές και τις εκκλησίες τους ακόμη κατεστραμμένες», υπογράμμισε στο βρετανικό μέσο ο Αλι Μπαρόντι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μοσούλης.

Αρκετοί είναι αυτοί που ζουν ακόμη υπό τον φόβο του Ισλαμικού Κράτους και την άγνοια για την επόμενη κίνησή του, καθώς μπορεί η τζιχαντιστική οργάνωση να έχασε τον έλεγχο στην περιοχή, αλλά συνεχίζει να ασκεί επιρροή.

Το ΒΒC καταλήγει στο ότι αν δεν καταπολεμηθεί η φτώχεια, η διαφθορά, η ανεργία αλλά και η αυξανόμενη δυσαρέσκεια του πληθυσμού που τείνει να χωρίζεται σε φανατικά σύνολα, το Ισλαμικό Κράτος θα παραμείνει απειλή.