Με μπόνους αλλά και με κόφτες γράφονται οι δυο ρυθμίσεις των 120 δόσεων. Η μια που αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών προς τα  ασφαλιστικά ταμεία θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή εντός του Μαρτίου. Αργότερα θα έρθει και η δεύτερη για τα χρέη που έχουν αφήσει στην Εφορία μισθωτοί, συνταξιούχοι, επαγγελματίες και αγρότες. Και οι δυο ρυθμίσεις θα είναι έκτακτες και θα έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής. Συγκεκριμένα, από τη στιγμή που θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων, οι οφειλέτες είτε της Εφορίας είτε των Ταμείων θα έχουν στη διάθεσή τους τρεις μήνες για να αποφασίσουν εάν θα υπαχθούν ή όχι σε μια από τις δυο ή ενδεχομένως και στις δυο ρυθμίσεις. Οσοι δεν το πράξουν θα χάσουν την ευκαιρία να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς που έχουν με το Δημόσιο και θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων και πλειστηριασμούς.

Παρά την γκρίνια των Ευρωπαίων η οποία αποτυπώθηκε στη δεύτερη μεταμνημονιακή έκθεση εποπτείας της Κομισιόν, τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών προχωρούν κανονικά στις ρυθμίσεις των 120 δόσεων. Αποτελούν άλλωστε ένα  ισχυρό χαρτί που θα ρίξει η κυβέρνηση στο προεκλογικό της παιχνίδι.

Οι δυο ρυθμίσεις έχουν κοινά χαρακτηριστικά αλλά και σημαντικές διαφορές με βασικότερη ότι η ρύθμιση των οφειλών στα Ταμεία δεν συνοδεύεται με εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια ενώ αντίθετα η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση της Εφορίας θα γίνεται δεκτή εφόσον πληρούνται αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.

-Τι προβλέπει η ρύθμιση για τα Ταμεία;

-Ποιοι μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων;

-Ποιο είναι το ποσοστό διαγραφής των προσαυξήσεων;

-Ποια θα είναι τα κριτήρια υπαγωγής στην έκτακτη ρύθμιση οφειλών προς την Εφορία;

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ Σαββατοκύριακο που κυκλοφορεί εκτάκτως την Παρασκευή

Τελευταία ευκαιρία με δύο ρυθμίσεις για φόρους, εισφορές