Σε προσωρινή συμφωνία για τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας κατέληξαν την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Η εν λόγω Αρχή την οποία εξήγγειλε για πρώτη φορά ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Σεπτέμβριο του 2017 στόχο έχει -σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής- «να στηρίξει τη δίκαιη κινητικότητα του εργατικού δυναμικού εντός της ΕΕ, επιτρέποντας στους πολίτες και τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρει η ενιαία αγορά και υποστηρίζοντας τη συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρχών για την αποτροπή και την αντιμετώπιση της απάτης και της κατάχρησης στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης».

«Με τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων θεμελιώσαμε μια ισχυρή κοινωνική διάσταση στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σήμερα κάνουμε ένα ακόμη βήμα προόδου για την υλοποίηση της δέσμευσής μας για μια πιο κοινωνική Ευρώπη», δήλωσε ο Ζ-Κ Γιούνκερ εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη συμφωνία.

«Με 17 εκατομμύρια Ευρωπαίους να ζουν ή να εργάζονται σε άλλο κράτος- μέλος της ΕΕ, είναι πλέον καιρός για μια Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας που θα υποστηρίζει τους μετακινούμενους πολίτες μας, θα διευκολύνει το έργο των κρατών- μελών και θα διασφαλίζει τη δικαιοσύνη και την εμπιστοσύνη στην ενιαία αγορά. Τα τελευταία χρόνια έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο όσον αφορά τη θέσπιση δικαιότερων κανόνων για την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού. Η νέα Αρχή θα μας βοηθήσει να επιτύχουμε την αποτελεσματική εφαρμογή τους στην πράξη», προσέθεσε.

Ποια είναι τα καθήκοντα

Από την πλευρά της, η επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δεξιοτήτων και Κινητικότητας Εργατικού Δυναμικού, Μαριάν Τίσεν σημείωσε πως η «σημερινή συμφωνία σχετικά με την Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας είναι το γεγονός που ολοκληρώνει τις προσπάθειες για μια δίκαιη ευρωπαϊκή αγορά εργασίας», καθώς «θα εξυπηρετήσει διπλό σκοπό, που συνίσταται, αφενός, να βοηθήσει τις εθνικές αρχές να καταπολεμήσουν την απάτη και την κατάχρηση και, αφετέρου, να καταστήσει την κινητικότητα ευκολότερη για τους πολίτες».

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας θα εκτελεί τα ακόλουθα καθήκοντα:

* υποστήριξη των κρατών μελών κατά την παροχή πληροφοριών και υπηρεσιών στους πολίτες και τις επιχειρήσεις·

* διευκόλυνση της συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών και υποστήριξή τους μέσω συντονισμένων και κοινών επιθεωρήσεων με σκοπό την καταπολέμηση της κατάχρησης, της απάτης και της αδήλωτης εργασίας·

* διαμεσολάβηση μεταξύ των κρατών μελών σε περιπτώσεις διαφορών.

Ως επόμενα βήματα, η συμφωνία θα υποβληθεί στην Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου (ΕΜΑ) προς έγκριση. Αφού οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των κρατών- μελών επιβεβαιώσουν τη συμφωνία, αυτή θα υποβληθεί σε τελική ψηφοφορία στη σύνοδο Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.