Η κυπριακή κυβέρνηση δεν θα δεχθεί «θυματοποίηση της Κύπρου, λόγω της επενδυτικής δραστηριότητας στο νησί», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, μετά τη συνάντηση του Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γίρκι Κατάινεν.

Ο κ. Προδρόμου είπε πως η κυβέρνηση θα βρίσκεται σε μόνιμη επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έτσι ώστε «να υιοθετηθούν οι βέλτιστες διεθνείς πρακτικές». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση «θα υπερασπιστεί το δικαίωμα της χώρας να εφαρμόζει τις δικές της πολιτικές».

Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, στη συνάντηση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήγησε στον ευρωπαίο αξιωματούχο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είχε πρόσφατα αναθεωρήσει το Σχέδιο Επενδύσεων με πολιτογραφήσεις, θωρακίζοντας περισσότερο τη θέση της Κύπρου και προσθεσε ότι, σύντομα, θα τεθεί σε εφαρμογή και πρόνοια που υπάρχει στο νέο Επενδυτικό Σχέδιο, για να γίνεται μια ενδελεχής έρευνα διεθνώς, η οποία, όπως είπε, θα ανατίθεται σε εξειδικευμένους οίκους για να υπάρχει ασφάλεια ότι οι αιτήσεις για πολιτογράφηση δεν θα οδηγούν σε δυσάρεστες συνέπειες.

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή εξετάζεται η διεύρυνση αυτού του σχεδίου με διάφορους τρόπους και θα γίνουν ανακοινώσεις όταν ληφθούν αποφάσεις. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι λαμβάνονται υπόψη οι παρατηρήσεις και οι συστάσεις, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος τα τελευταία χρόνια έχει αυτόβουλα υιοθετήσει αυστηρούς ελέγχους όσον αφορά την πρόληψη των συναλλαγών, που μπορεί να αφορούν παράνομες δραστηριότητες, όπως το ξέπλυμα χρήματος ή τη φοροδιαφυγή.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνισμού, Γίρκι Κατάινεν, ο οποίος βρίσκεται για επαφές στην Κύπρο, δήλωσε ότι «πρέπει να βελτιωθεί η διαφάνεια σε ό,τι αφορά την παραχώρηση διαβατηρίων σε ξένους υπηκόους».

Επίσης, μιλώντας σε κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Εξωτερικών, ο κ. Κατάινεν είπε ότι χρειάζεται να υπάρξει συναντίληψη στο θέμα των «χρυσών διαβατηρίων», προκειμένου να βελτιωθεί η διαφάνεια και το σύστημα να είναι δίκαιο και ασφαλές για όλους. «Είτε μας αρέσει είτε όχι, αυτό θα είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο μέλλον», είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι πολλά κράτη μέλη ανησυχούν γι’ αυτό το θέμα. Και επισήμανε ότι «υπάρχουν αρνητικά παραδείγματα στο θέμα παραχώρησης διαβατηρίων, αφού δόθηκαν σε άτομα με μη ξεκάθαρες δραστηριότητες, όπως ξέπλυμα χρήματος, φοροδιαφυγή ή θέματα ασφάλειας».

Τέλος, ο κ. Κατάινεν τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια, ούτε να στηρίξει τη φοροδιαφυγή ή το ξέπλυμα χρήματος με την παραχώρηση διαβατηρίων.