Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 80χρονος σε ταβέρνα στην περιοχή Μαντούκι της Κέρκυρας, από ακατάσχετη αιμορραγία με το ασθενοφόρο να καθυστερεί να φτάσει στο σημείο τουλάχιστον 40 λεπτά.

Ο άτυχος άνδρας ήταν νεφροπαθής. Για άγνωστη αιτία, σκόνταψε και έπεσε στο πάτωμα με αποτέλεσμα να σπάσει η ειδική ένωση στο χέρι του για τη χρήση στο μηχάνημα της αιμοκάθαρσης.

Η αιμορραγία ήταν ακατάσχετη, και δυστυχώς, οι παρευρισκόμενοι στο μαγαζί δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα άλλο από το να καλέσουν το ΕΚΑΒ.

Δυστυχώς, το ασθενοφόρο καθυστέρησε αρκετή ώρα να φτάσει στο σημείο με αποτέλεσμα, όταν τελικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο να είναι πολύ αργά.

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για το περιστατικό. Ωστόσο, οι πρώτες απαντήσεις από την υπηρεσία του ΕΚΑΒ είναι ότι στη βάρδια υπήρχαν τρία ασθενοφόρα τα οποία όμως ήταν όλα σε περιστατικά σε χωριά τόσο της βόρειας όσο και της νότιας Κέρκυρας.

Ερωτηματικά υπάρχουν αν σε τέτοιες περιπτώσεις μπορούν να κληθούν και να συμμετάσχουν σε τόσο επείγοντα περιστατικά, ασθενοφόρα του νοσοκομείου ή ιδιωτών, ωστόσο, πηγές από το ΕΚΑΒ αναφέρουν ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο να είναι ταυτόχρονα σε περιστατικά εν μέσω χειμερινής περιόδου και τα τρία διαθέσιμα ασθενοφόρα βάρδιας.

Αντιδράσεις

Θέση για το περιστατικό με το θάνατο νεφροπαθή και την καθυστέρηση έλευσης ασθενοφόρου από το ΕΚΑΒ, πήρε ο διοικητής του Νοσοκομείου Κέρκυρας Φοίβος Κακαβίτσας ο οποίος υπογράμμισε ότι χρειάζεται σοβαρή ενίσχυση με προσωπικό στα ασθενοφόρα.

Χρησιμοποιώντας απλά μαθηματικά, υπογράμμισε ότι από περίπου 40 άτομα στις αρχές του 2000, έμειναν 25 άτομα το 2010 και έκτοτε, έχουν γίνει μόλις δύο προσλήψεις με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ Κέρκυρας να μην φτάνουν ούτε καν για μόνιμη κάλυψη τρίτης βάρδιας ασθενοφόρου.

Αν και το Νοσοκομείο είναι αναρμόδιο ως υπηρεσία για τη λειτουργία του ΕΚΑΒ, ο κ. Κακαβίτσας υποστήριξε ότι οι φωνές για έδρα της υπηρεσίας ή του τηλεφωνικού κέντρου στην Κέρκυρα δεν έχουν νόημα, τη στιγμή που το πραγματικό ζήτημα που δημιουργεί προβλήματα στην υγειονομική περίθαλψη είναι οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό.

Η δήλωση Κακαβίτσα

Το ζήτημα του ΕΚΑΒ είναι κρισιμότατο. Φωνάζουμε ως νοσοκομείο εδώ και καιρό και αποτέλεσμα δεν υπάρχει. Για τα προβλήματα των διακομιδών μάλιστα είχαμε κατεβεί μαζί με τους βουλευτές Φωτεινή Βάκη και Κώστα Παυλίδη προ 15ημέρου στην Αθήνα, ζητώντας το αυτονόητο: Στελέχωση. Για το περιστατικό προ 20ημέρου, είχε γίνει αναφορά στον εισαγγελέα και ζητήθηκε ΕΔΕ από τη διοίκηση του ΕΚΑΒ Αθηνών.

Αντίστοιχη διαμαρτυρία για τη στελέχωση του ΕΚΑΒ Κέρκυρας είχε γίνει ενοποιών των υπουργών προ έτους κατά τη διάρκεια του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Ιονίων τόσο από εμένα, όσο και από την τότε πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου κ. Γονίδη και την τότε Αντιπρόεδρο κ. Σπίγγου.

Και προφανώς η λαϊκιστική / τοπικιστική φανφάρα για έδρα ΕΚΑΒ στην Κέρκυρα κανένα νόημα δεν έχει. Όπως δεν έχει νόημα και το που θα είναι το τηλ. Κέντρο.

Η ουσία είναι να υπάρξουν προσλήψεις σε προσωπικό. Από 40 άτομα στις αρχές του 2000 (δε γνωρίζω επακριβώς τα νούμερα λόγω αναρμοδιότητας) έμειναν 25 άτομα το 2010.. από τότε οι μόνες προσλήψεις (2 άτομα) έγιναν το 2017.. και προφανώς δε φτάνουν για μόνιμη κάλυψη με 3η βάρδια ασθενοφόρου, καθώς μια 24ωρη κάλυψη (3 βάρδιες), 7 μέρες τη βδομάδα απαιτεί 10 άτομα περίπου…

Προσλήψεις χρειάζονται και τίποτα άλλο… Προσλήψεις

Πηγή: CorfuPress