Tα 131 χρόνια από τη γέννηση της Ρουμάνας μηχανικού Elisa Leonida Zamfirescu τιμά με το doodle της η Google.

H Elisa Leonida Zamfirescu γεννήθηκε στο Galati της Ρουμανίας στις 10 Νοεμβρίου 1887. Ο πατέρας της, Atanase Leonida, ήταν στρατιωτικός, ενώ η μητέρα της, Matilda Gill, ήταν κόρη ενός Γάλλου μηχανικού. Ο αδελφός της ήταν ο μηχανικός Dimitrie Leonida.

Λόγω προκαταλήψεων κατά των γυναικών στις επιστήμες, απορρίφθηκε από τη Σχολή Γεφυρών και Δρόμων στο Βουκουρέστι. Το 1909 έγινε δεκτή στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνολογίας του Βερολίνου, το Charlottenburg. Αποφοίτησε το 1912, με πτυχίο μηχανικής και έγινε μία από τις πρώτες γυναίκες μηχανικούς στην Ευρώπη.

Έχει ακουστεί ότι η Zamfirescu ήταν η πρώτη γυναίκα μηχανικός στον κόσμο, ωστόσο η Ιρλανδή μηχανικός Alice Perry αποφοίτησε έξι χρόνια πριν τη Zamfirescu το 1906.

Επιστρέφοντας στη Ρουμανία, εργάστηκε ως βοηθός στο Γεωλογικό Ινστιτούτο. Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, έγινε μέλος του Ερυθρού Σταυρού και εκείνη τη χρονική περίοδο παντρεύτηκε τον χημικό Constantin Zamfirescu, αδερφό του συγγραφέα Duiliu Zamfirescu.

Μετά τον πόλεμο, η Elisa Leonida Zamfirescu επέστρεψε στο Γεωλογικό Ινστιτούτο. Ηγήθηκε αρκετών εργαστηρίων γεωλογίας και συμμετείχε σε διάφορες μελέτες, μεταξύ των οποίων και μερικές που προσδιόρισαν νέους πόρους άνθρακα, σχιστόλιθου, φυσικού αερίου, χρωμίου, βωξίτη και χαλκού.

Δίδασκε παράλληλα φυσική και χημεία. Ήταν γνωστή για το γεγονός ότι έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στην εκπαίδευση του προσωπικού ξοδεύοντας πολλές ώρες καθοδήγησης νέων χημικών.

Το 1993, δρόμος στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας πήρε το όνομά της προς τιμήν της.

Η Zamfirescu συνταξιοδοτήθηκε το 1963 σε ηλικία 75 ετών. Πέθανε σε ηλικία 86 ετών στις 25 Νοεμβρίου το 1973.