Η διεκδίκηση των αναδρομικών από συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους θα είναι ο επόμενος μεγάλος πονοκέφαλος κάθε κυβέρνησης. Αν και υπουργοί έχουν πει ότι θα κάνουν έφεση και θα μπλοκάρουν τις επιστροφές, οι δικαιούχοι αναμένεται να επιμείνουν. Αλλωστε, τα ποσά που μπορούν να διεκδικήσουν είναι πολλά, με μετριοπαθείς υπολογισμούς ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ, και η δικαστική περιπέτεια θα είναι μακρά.

Σε κάθε περίπτωση όλοι θα πρέπει να διεκδικήσουν αυτά τα αναδρομικά από το 2015 και μετά. Αφορά 2.600.000 συνταξιούχους. Ο ΕΦΚΑ δίνει τη δυνατότητα για ηλεκτρονική αίτηση, ωστόσο υπάρχει μια μεγάλη παγίδα την οποία πρέπει να προσέξουν για να μπορέσουν να την αποφύγουν οι συνταξιούχοι.

Στην ηλεκτρονική αίτηση στον ΕΦΚΑ δεν υπάρχει πουθενά η δυνατότητα για διεκδίκηση αναδρομικών και δώρων. Στην αίτηση υπάρχει μόνο αναφορά σε μη εφαρμογή των μειώσεων. Δηλαδή κάνουν αίτηση για να παγώσουν οι μειώσεις από εδώ και στο εξής, όχι για διεκδίκηση παλαιότερων ποσών.

Έτσι οι συνταξιούχοι για να πάρουν όλα τα χρήματα από το 2013 και μετά θα πρέπει να συμπληρώσουν χειρόγραφα στο τελευταίο σημείο (σημείο Β) της αίτησης ότι εκτός από τη διακοπή των μειώσεων επιθυμούν και την επιστροφή των ποσών που τους παρακρατήθηκαν ως σήμερα από το 2013 και παράλληλα ότι επιθυμούν ο ΕΦΚΑ να τους δώσει αναλυτικά σε κατάσταση όσα τους κόπηκαν από μειώσεις και δώρα στο παραπάνω διάστημα. Οι συνταξιούχοι θα πρέπει επίσης να συμπληρώσουν τους νόμους βάσει των οποίων έγιναν οι περικοπές και έχουν κριθεί παράνομοι (νόμοι 4051 και 4093 του 2012, αλλά και να γράψουν με σαφήνεια ότι επιφυλάσσονται κάθε νόμιμου δικαιώματός τους λόγω ελλιπούς απάντησης από το Ταμείο.

Πως θα συμπληρώνεται η αίτηση

Οι συνταξιούχοι θα πρέπει μέσω της ιστοσελίδας efka.gov.gr να μπουν στον ΕΦΚΑ και εκεί να αναζητήσουν το πεδίο “συνταξιούχοι”. Ύστερα την επιλογή “ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς συνταξιούχους”.

Εκεί θα βρουν την “αίτηση για τις μειώσεις των νόμων 4051 και 4093.

Αφού γίνει και αυτή η επιλογή οι συνταξιούχοι μεταφέρονται σε εφαρμογή του TAXIS όπου θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τους κωδικούς που έχουν και για τη φορολογική τους δήλωση.

Θα πρέπι να συμπληρωθεί μετά το ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ και στη συνέχεια κάθε συνταξιούχος θα πρέπει να “τσεκάρει” τα στοιχεία που είναι αυτόματα καταχωρημένα ( ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, τηλέφωνο, διεύθυνση κλπ).

Οι συνταξιούχοι θα δουν στην αίτηση προσυμπληρωμένο το σημείο Α.

Είναι η αίτηση όπου αναφέρεται ότι δεν επιθυμούν να εφαρμοστούν οι μειώσεις.

Αμέσως μετά οι συνταξιούχοι θα πρέπει να επιλέξουν την περιφερειακή υπηρεσία ΕΦΚΑ απ’ όπου παίρνουν τη σύνταξή τους.

Όσοι είναι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα πρέπει να συμπληρώσουν το υποκατάστημα της περιοχής τους.

Το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και οι συνταξιούχοι ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τραπεζών, ΝΑΤ και Δημοσίου.

Όσοι ανήκουν σε ταμεία μη μισθωτών θα πρέπει να επιλέξουν την ανάλογη ενότητα.

Στη συνέχεια θα πρέπει να συμπληρωθεί το σημείο Β όπως προαναφέρθηκε.