Επειτα από τις διαδοχικές αναβολές της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ εγκρίθηκε η συνταγματική αναθεώρηση στο πλαίσιο κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Οι πολυπόθητες 80 ψήφοι βρέθηκαν εν μέσω μιας πρωτοφανούς πίεσης, καταγγελιών για δωροδοκίες και απειλών από όλες τις πλευρές.

O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε νωρίτερα σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων ότι «γίνονται προσπάθειες για την εξασφάλιση πλειοψηφίας δύο τρίτων στη Βουλή», προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος. «Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει υπό κανονικές συνθήκες» πρόσθεσε ο σκοπιανός πρωθυπουργός.

Η διαδικασία ξεκίνησε στις 23.20 και είχαν προηγηθεί καταγγελίες για προσπάθεια εξαγοράς βουλευτών, ασφυκτικές πιέσεις σε διπλωματικό επίπεδο κυρίως από τις ΗΠΑ προς τους βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO και παρασκηνιακές προσπάθειες από τον Ζόραν Ζάεφ για να εξασφαλίσει τον αριθμό των 80 βουλευτών στην πρώτη από τις τρεις ψηφοφορίες που πρέπει να γίνουν.

Συγκεκριμένα, 0 Ζόραν Ζάεφ κατάφερε να διασφαλίσει στην πρώτη ψηφοφορία να συγκεντρώσει την πολυπόθητη πλειοψηφία των 2/3 καθώς 80 βουλευτές ψήφισαν «ναι» έναντι 39 που ψήφισαν «όχι».

Ακολούθησε ονομαστική ψηφοφορία μετά από αίτημα του VMRO στην οποία και πάλι ψήφισαν θετικά 80 βουλευτές.

Στην προσπάθεια του σκοπιανού πρωθυπουργού να εξασφαλίσει τους οκτώ ψήφους που του έλειπαν η συνεδρίαση της βουλής των Σκοπίων αναβαλόταν συνεχώς μέσα στην ημέρα και μάλιστα σε ένα όργιο φημών που η μία πλευρά επιχειρεί να ενισχύσει και η άλλη να διαψεύσει πάση θυσία.

H συνταγματική αναθεώρηση στο πλαίσιο κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών έτσι, εγκρίθηκε μέσα από μια θυελλώδη συνεδρίαση και μετά από διαρκείς αναβολές της ψηφοφορίας στη Βουλή της ΠΓΔΜ.

Ο Ζόραν Ζάεφ κατάφερε να διασφαλίσει στην πρώτη ψηφοφορία να συγκεντρώσει την πολυπόθητη πλειοψηφία των 2/3 καθώς 80 βουλευτές ψήφισαν «ναι» έναντι 39 που ψήφισαν «όχι».Ακολούθησε ονομαστική ψηφοφορία μετά από αίτημα του VMRO στην οποία και πάλι ψήφισαν θετικά 80 βουλευτές.

Υπενθυμίζεται ότι για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Συντάγματος απαιτούνται δύο ακόμα ψηφοφορίες. Η δεύτερη, όπου θα κριθούν οι ακριβείς τροποποιήσεις, απαιτεί απλή πλειοψηφία 61 εδρών. Η τρίτη, όπου θα οριστικοποιηθεί η αναθεώρηση, απαιτεί εκ νέου 80 έδρες. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις μήνες, καθώς πριν την τελική πλειοψηφία το κείμενο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι μέσα σε αυτή τη βραδιά – θρίλερ για την ΠΓΔΜ, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της χώρας το VMRO, προχώρησε σε καταγγελίες απόπειρας χρηματισμού βουλευτών του ακόμα και με 2 εκατομμύρια ευρώ, με την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ να απορρίπτει τις καταγγελίες, απειλώντας μάλιστα με μηνύσεις.

Πολλά τα λεφτά

Καταγγελίες που δεν έχουν προηγούμενο έκανε ο γενικός γραμματέας του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού VMRO-DPMNE, Ιγκόρ Γιανούσεφ και μάλιστα μπροστά στις κάμερες.

«Πάρτε τα χέρια σας από τη λαϊκή βούληση και επιτρέψτε στους νομοθέτες να αποφασίζουν ελεύθερα» δήλωσε χαρακτηριστικά μετά τις καθυστερήσεις στην διαδικασία.

«Αυτή δεν είναι η ευρωπαϊκή πΓΔΜ για την οποία αγωνιστήκατε» είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον Ζόραν Ζάεφ!

Μάλιστα, τον κατηγόρησε για «βία κατά του μακεδονικού λαού» και προειδοποίησε ότι τέτοιες τακτικές θα «γυρίσουν μπούμερανγκ».

Έδωσε παραδείγματα βουλευτών στους οποίους προσφέρθηκαν 2.00.000 ευρώ, 1.000.000. ευρώ ή και 250.000 ευρώ ώστε να επηρεαστεί η ψήφος τους! Ξεκαθάρισε πως όλοι αρνήθηκαν και ευχαρίστησε τους νομοθέτες, γιατί είναι «στο πλευρό του λαού».

«Το Κοινοβούλιο έγινε αγορά και αρένα για εκβιασμό. Το Κοινοβούλιο περιβάλλεται από στοιχεία με ξυρισμένα κεφάλια, τα οποία είναι γνωστά στον υπόκοσμο», συμπλήρωσε κάνοντας λόγο για εκφοβισμό μέχρι και στις οικογένειες των βουλευτών!

«Είστε το τελευταίο φράγμα πριν από αυτή την τρελή κυβέρνηση. Θα επιβιώσουμε και θα κερδίσουμε «, δήλωσε χαρακτηριστικά ευχαριστώντας τους βουλευτές που σύμφωνα με όσα δήλωσε, δεν υπέκυψαν στους εκβιασμούς και τις απόπειρες δωροδοκίας.

Απειλή μηνύσεων

Οι παραπάνω απίστευτες καταγγελίες δεν έμειναν αναπάντητες από το κυβερνητικό στρατόπεδο. Σε συνέντευξη Τύπου προχώρησε και ο βουλευτής του κόμματος του Ζάεφ, Kostadin Kostadinov, χαρακτηρίζοντας τον συνασπισμό VMRO-DPMNE «αντι-δυτικό» και «αντι-μακεδονικό».

Αρνήθηκε τις καταγγελίες για απόπειρες δωροδοκίας, εκβιασμούς και απειλές μιλώντας για ψέματα και ξεκαθάρισε: «Θα καταθέσουμε αγωγές. Αφήστε αυτά τα μεγάλα ψέματα σε κρίσιμες στιγμές για το μέλλον να κριθούν στο δικαστήριο. Ο Μίτσκοσκι (σ..σ ηγέτης του VMRO-DPMNE) πέρασε όλα τα όρια. Οι δημοσιογράφοι είναι μάρτυρες στο Κοινοβούλιο, οι βουλευτές κινούνται ελεύθερα και επικοινωνούν. Ο Μίτσκοσκι και ο Γκρούεφκσι δεν θα πετύχουν. Αγαπούν μόνο το έγκλημα, αλλά όχι και τη Μακεδονία. Οι νομοθέτες δρουν ελεύθερα και αντιτίθενται στον αντιδυτικό Μίτσκοσκι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επέμεινε ότι η συζήτηση για τις συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια θα αρχίσει στις 21:00 (σ.σ. 22:00 ώρα Ελλάδος) και ότι θα διεξαχθεί ψηφοφορία, οπότε θα είναι σαφές εάν υπάρχει πλειοψηφία.

«Καταβάλλουμε προσπάθειες για να απελευθερώσουμε τους Βουλευτές από το VMRO-DPMNE και να ψηφίσουν ελεύθερα», δήλωσε ο Kostadinov σε ερώτηση γιατί η συνεδρία αναβάλλεται όλη την ημέρα.

Η συζήτηση στην Βουλή επρόκειτο να αρχίσει στις 13:00 ώρα Ελλάδος, αλλά μετατέθηκε για τις 16:00 ώρα Ελλάδος. Αργότερα, το απόγευμα, ο εκπρόσωπος Ταλάτ Ξαφερί ανακοίνωσε ότι η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 21:00 (τοπική ώρα, 22:00 ώρα Ελλάδος), ωστόσο, το VMRO-DPMNE ξεκαθαρίζει ότι γι’ αυτούς η συζήτηση τελείωσε.

Στις 23:00 ώρα Ελλάδος, η συζήτηση ακόμα δεν έχει ξεκινήσει σύμφωνα με σκοπιανά ΜΜΕ. Ίσως η νέα καθυστέρηση να οφείλεται στο γεγονός όπως μεταδίδουν σκοπιανά ΜΜΕ ότι στον Ζόραν Ζάεφ λείπουν 2 με 3 βουλευτές για την πλειοψηφία.