«Η πόλη. Οι άνθρωποι. Οι τέχνες. Εχουν έναν κοινό τόπο. Την ανάσα. Οσο ανασαίνουν… τόσο θα υπάρχουν, τόσο θα εξελίσσονται, τόσο θα εμπνέονται ξανά και ξανά». Με το συγκεκριμένο μότο, τα Δημήτρια, ο σημαντικότερος πολιτιστικός θεσμός της Θεσσαλονίκης, επιστρέφει για 53η χρονιά. Από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 21 Οκτωβρίου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει θέατρο, χορό, μουσική, performances, εικαστικά, συνέδρια, εκδηλώσεις και παράλληλες δράσεις που αποτελούν τον βασικό κορμό της φετινής διοργάνωσης.

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και 50 χρόνια από το Μάιο του ’68 η φετινή διοργάνωση θα κινηθεί κοντά στην καλλιτεχνική προσέγγιση των κοινωνικών κινημάτων που προήγαγαν την ειρήνη. Γι’ αυτό οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με μια συναυλία στα Συμμαχικά Νεκροταφεία και περιλαμβάνουν δράσεις όπως το αφιέρωμα στη γερμανοεβραία συνθέτρια και ποιήτρια Ιλζε Βέμπερ που παρέμεινε έγκλειστη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Τερετσίν για δύο χρόνια (Ροτόντα, 30/9) ή το συνέδριο με τίτλο «Το Ζωντανό Θέατρο του 1968» (Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, 30/9).

Στο υπόλοιπο πρόγραμμα, ξεχωρίζει το video installation με τίτλο «Προσοχή εκτελούνται έργα» από τον Μανώλη Μπαμπούση (Αλατζά Ιμαρέτ, 1/10-3/11), το οποίο σχολιάζει  θέματα όπως η εξουσία, οι θεσμοί, τα αδιέξοδα, η απώλεια και η καταστροφή. Την αυθεντική ταυτότητα  έναντι της εκτελούμενης θα εξετάσει η περφόρμανς «Is Art Lonely» από τον Φίλιππο Τσιτσόπουλο (Δημοτικό Θέατρο Ανετον, 2/10) ενώ η χορευτική παράσταση «The Art of Dying – Η τέχνη τού να πεθαίνεις» εμπνέεται από τον πίνακα του φλαμανδού ζωγράφου Ιερώνυμου Μπος (Παλιά Δημοτικά Σφαγεία, 5/10). Τριάντα χρόνια μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου Ιόλα, η Θεσσαλονίκη θα γιορτάσει τη δωρεά του στην πόλη για την ίδρυση του πρώτου μουσείου σύγχρονης τέχνης της Ελλάδας με την έκθεση «Αλέξανδρος Ιόλας: Η κληρονομιά». Πρόκειται για την πρώτη εκτεταμένη έκθεση στη χώρα μας που αφιερώνεται στον διεθνή συλλέκτη (Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, 6/10). Στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, η γαλλίδα Κατρίν Μπε θα στήσει την εικαστική περφόρμανς «Snowwhite» (11/10).

ΘΕΑΤΡΟ. Το νέο στοιχείο στο φετινό πρόγραμμα αποτελεί το τμήμα για την τέχνη του θεάτρου. Το πρώτο λοιπόν θεατρικό showcase εγκαινιάζεται κυρίως με παραστάσεις που κέρδισαν το χειροκρότημα τη φετινή χειμερινή σεζόν σε σκηνές της Αθήνας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, παραγωγές όπως τα «Frida κι άλλο», «Εσύ: Τα στοιχεία», «Οιδίπους», «Ο Ευαγγελισμός της Κασσάνδρας», «Mute», «Περιμένοντας τον Γκοντό», «Το δαχτυλίδι της μάνας», «Relic», «After the campsite: Από δω κι εμπρός» και «Επαναστατικές μέθοδοι για τον καθαρισμό της πισίνας» που το φθινόπωρο θα ανέβουν στη Βόρεια Ελλάδα. Στο showcase θα παρευρεθούν σημαντικοί άνθρωποι του θεάτρου από το εξωτερικό ώστε να εξαχθεί με αυτόν τον τρόπο το ελληνικό θεατρικό ταλέντο σε χώρες που διατηρούν ξεχωριστή παράδοση. Εκεί θα δουν παραστάσεις όπως τη λογοτεχνική περφόρμανς «Εσύ: τα στοιχεία» του Βασίλη Αμανατίδη που τιμήθηκε με το βραβείο Ποίησης 2017 (Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, 7/10) ή το «Relic», τη χορευτική παράσταση του Ευριπίδη Λασκαρίδη με την ομάδα Osmosis που εμβαθύνει στη μεταμόρφωση και τη γελοιότητα (Παλιά Δημοτικά Σφαγεία, 9/10).

Δ.Μ.