Η υπόθεση της κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία καθώς και θέματα που συνδέονται με την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, με επικεφαλής τον Πρόεδρό της Δημήτρη Βερβεσό, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ειδικότερα , οι εκπρόσωποι των Δικηγορικών Συλλόγων έθεσαν τα εξής ζητήματα:

Το ζήτημα της παρατεταμένης κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία, χωρίς την απαγγελία κατηγοριών, για διάστημα πλέον των 4 μηνών, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Την επιβεβλημένη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, από κάθε είδους παρεμβάσεις, με απόλυτο σεβασμό στην συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών και την απαγόρευση ανάδειξης δημόσιας θέσης από δικαστικούς για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μετά την συνταξιοδότησή τους.

Την δημευτικού χαρακτήρα σωρευτική ασφαλιστική και φορολογική επιβάρυνση των δικηγόρων – ελευθέρων επαγγελματιών.

Την απαρέγκλιτη εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ που κρίνει, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αντισυνταγματική την υπαγωγή των δικηγόρων στον ΕΦΚΑ και δυσανάλογη την ασφαλιστική-εισφοροδοτική επιβάρυνση του ν. 4387/2016,

Την απαλλαγή των δικαστηριακών υπηρεσιών από τον ΦΠΑ, άλλως, την υπαγωγή τους στον χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, στο πλαίσιο της ευχέρειας που παρέχει το νέο σχέδιο Οδηγίας της ΕΕ για τον ΦΠΑ καθώς και την επέκταση του ορίου προαιρετικής απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ από τα 10.000€ στα 25.000€ .

Την νομοθέτηση της δυνατότητας απόσχισης από το ΕΤΕΑΕΠ και σύστασης επαγγελματικού ταμείου επικουρικής ασφάλισης (δεύτερου πυλώνα), με ταυτόχρονη κατάργηση των αναλογουσών εισφορών του ν. 4387/2016.

Την αντίθεσή τους με την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Υπουργού Δικαιοσύνης.

Την διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των πολιτών στη Δικαιοσύνη και την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας, από μηδενική βάση, για την αναμόρφωση του θεσμού της διαμεσολάβησης, σύμφωνα με την απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες, έκρινε αντισυνταγματική και αντίθετη στο ενωσιακό δίκαιο την υποχρεωτική διαμεσολάβηση όπως νομοθετήθηκε με τον ν. 4512/2018.

Την αποκατάσταση των δυσλειτουργιών του προγράμματος Νομικής βοήθειας.

Την αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορκών Συλλόγων αποτελούσαν ο Πρόεδρός της, Δ. Βερβεσός (Πρόεδρος ΔΣΑ) και οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Πειραιά, Γεώργιος Σταματογιάννης, Γιαννιτσών, Ευστάθιος Φουντουκίδης, Ηλείας, Δημήτριος Δημητρουλόπουλος, Καστοριάς Γεώργιος Μπαλιάκας, Λαμίας, Αθανάσιος Μακρυγιάννης, Λάρισας, Νικολέττα Μπασδέκη.