Ιδιαίτερα πέρυσι οι αδελφοί Αγγελόπουλοι με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο πήγαν κάποια στιγμή κόντρα στη φιλοσοφία του Ολυμπιακού των τελευταίων χρόνων. Μια ομάδα που είχε γράψει ιστορία με όπλο τον βασικό ελληνικό κορμό και ξένους που διψούν για διάκριση να τους πλαισιώνουν. Ποιος ήξερε αλήθεια τον Κάιλ Χάινς ή ποιος πίστευε στην εξέλιξή του όταν ο Ντούσαν Ιβκοβιτς τον έφερε από τη Γερμανία και την Μπάμπεργκ; Ολοι εκτόξευσαν καριέρα και συμβόλαια, καθώς ό,τι έγινε με Χάινς (που μονιμοποιήθηκε στη Μόσχα και την ΤΣΣΚΑ) συνεχίστηκε με Ντάνστον, Χάντερ και Μπιρτς.

Συνεπώς, όταν το νέο πεντάρι των Ερυθρολεύκων, ο 24χρονος Ζακ ΛιΝτέι δέχθηκε την κλήση από τον Ντέιβιντ Μπλατ, ήρθε με… κλειστά μάτια, με στόχο να αλλάξει επίπεδο στην καριέρα του. Κάτι ανάλογο έγινε και με τον 23χρονο γκαρντ Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος, που επίσης συμφώνησε και θα φοράει τα ερυθρόλευκα. Οι Πειραιώτες μάλιστα επανήλθαν (στους ξένους) στα διετή συμβόλαια, καθώς και οι δύο Αμερικανοί υπέγραψαν για 2+1 χρόνια, κάτι που τους δίνει και έξτρα κίνητρο, γνωρίζοντας ότι έχουν χρόνο μπροστά τους να δείξουν την αξία τους.

Δίψα για διάκριση

Ο ΛιΝτέι και ο Γκος είναι διψασμένοι για διάκριση και έχουν την τύχη να έχουν πέσει στα χέρια ενός προπονητή, του Ντέιβιντ Μπλατ, που μπορεί να υποστηρίξει ιδανικά αυτό το πλάνο, να το δουλέψει και να αναδείξει νέους ξένους.

Στο θέμα της εμπειρίας θα παίξει ρόλο και το… ελληνικό σχολείο, καθώς οι Ερυθρόλευκοι διαθέτουν ουκ ολίγους μπαρουτοκαπνισμένους Ελληνες που μπορούν να μυήσουν και τους υπόλοιπους στο πώς να διαχειριστούν μια νίκη ή μια ήττα και ούτω καθεξής.

Οι περισσότεροι παίκτες που είχαν παίξει αντίπαλοι με τον ΛιΝτέι ή με τον Γκος είπαν (κάτι όμως που συνηθίζεται) τα καλύτερα λόγια, αλλά εδώ η εγγύηση είναι ο ίδιος ο Μπλατ, ο οποίος δεν θα πήγαινε σε παίκτες που δεν τους ήξερε και, το σημαντικότερο, δεν τους πίστευε.

Πάντως και οι δύο μπορεί να βοηθήσουν ενδεχομένως περισσότερο από τους 30+ Μπράιαν Ρόμπερτς ή Τζαμέλ ΜακΛιν, οι οποίοι μάλιστα ήταν παίκτες του… εκατομμυρίου (κοντά στα 850.000 ευρώ έκαστος), δηλαδή ο κάθε παίκτης παραπάνω από όσο κόστισαν και οι δύο νέοι μαζί.

Ενα άλλο στοιχείο στο οποίο ο νέος τεχνικός του Ολυμπιακού επιμένει, είναι οι ξένοι που θα αποκτηθούν να είναι ιδιαίτερα αθλητικοί. Πέρυσι ίσως το πιο σοβαρό θέμα στους Ερυθρόλευκους, το οποίο πλήρωσαν ακριβά (τόσο στα παιχνίδια με τη Ζαλγκίρις Κάουνας, όπου κρίθηκε η πρόκριση στο Φάιναλ Φορ, όσο και στους τελικούς του πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό), ήταν ακριβώς η απουσία αθλητικών ξένων.

Δεν είναι τυχαίο ότι όχι μόνο οι φίλοι του Ολυμπιακού, αλλά και ο ίδιος ο Ντάνιελ Χάκετ ήθελε να επιστρέψει σαν τρελός στον Πειραιά. Αναφερόμαστε σε έναν από τους καλύτερους αμυντικούς που πέρασε ποτέ από το Λιμάνι και δέθηκε πραγματικά με την ομάδα. Ο Μπλατ δεν ασχολήθηκε καν με την περίπτωσή του (το αν είναι καλός παίκτης ή όχι ακόμα, απαντάται αυτόματα από το γεγονός ότι τον πήρε η ΤΣΣΚΑ Μόσχας) πολύ απλά γιατί ήθελε πολύ πιο αθλητικούς ξένους.

Εγγυήσεις

Και δύο λόγια για τον Ιωάννη Παπαπέτρου. Δεν έφυγε για τα λεφτά από τον Ολυμπιακό, αλλά κυρίως γιατί ιδιαίτερα την τελευταία διετία ένιωσε να εγκλωβίζεται σε βαθμό που δεν άντεχε άλλο. Είχε να κάνει περισσότερο με την αγωνιστική λειτουργία του και τον ρόλο του στην ομάδα.

Θύμιζε… ασανσέρ παίζοντας κυρίως στις θέσεις όπου υπήρχε συνήθως ανάγκη λόγω τραυματισμού, χωρίς πάντως και αυτός να παρουσιάσει τη βελτίωση που ήθελε και μπορούσε.

Οπως και να έχει, ήθελε να αλλάξει περιβάλλον, παρότι «κλονίστηκε» όταν πραγματοποίησε τη συνάντηση με τους δύο προέδρους, με τον τρόπο που του μίλησαν και θεωρώντας τον ένα από τα βασικά μέλη του ελληνικού κορμού της ομάδας και για το μέλλον. Το ξανασκέφθηκε και δεν είπε τυχαία το «όλα θετικά» βγαίνοντας από το γραφείο τους. Υπερίσχυσαν όμως οι εγγυήσεις του Τσάβι Πασκουάλ.

Το πρώτο του αίτημα

Το πρώτο πράγμα που ζήτησε ο Ντέιβιντ Μπλατ από τους διοικούντες του Ολυμπιακού μόλις έδωσαν τα χέρια για τη διετή συνεργασία τους ήταν να κλείσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα το ρόστερ.