Η Κροατία είναι μία ομάδα που από το 1998 και την πρώτη της παρουσία σε Μουντιάλ, έχασε μόλις μία από τις υπόλοιπες πέντε διοργανώσεις (2010, Νότια Αφρική). Το 1998 έκανε την έκπληξη φτάνοντας έως την τετράδα με πρωταγωνιστή μεταξύ άλλων τον σημερινό πρόεδρο της ομοσπονδίας, Νταβόρ Σούκερ. Χθες όμως πέτυχε αυτό που δεν κατάφερε πριν από 20 χρόνια. Να προκριθεί στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η Κροατία του Ζλάτκο Ντάλιτς έκλεισε αήττητη τη φάση των ομίλων (τρεις νίκες), κάτι που πέτυχε για πρώτη φορά, ενώ κατάφερε να περάσει τόσο τη φάση των 16 όσο και τον προημιτελικό στη διαδικασία των πέναλτι. Χθες άντεξε ακόμα μία παράταση. Ο Ζλάτκο Ντάλιτς ανέλαβε την ομάδα αρχικά ως προσωρινός, όμως όταν η Κροατία απέκλεισε την Ελλάδα στα μπαράζ του περασμένου Νοεμβρίου, πήρε το χρίσμα για να οδηγήσει την Εθνική στο ταξίδι στη Ρωσία. Είναι γεγονός ότι έχει καταφέρει να διατηρήσει οικογενειακό το κλίμα στα αποδυτήρια και με την αποπομπή του Νικόλα Κάλινιτς (αρνήθηκε να μπει ως αλλαγή) έδειξε ότι κανείς δεν μπορούσε να χαλάσει την ηρεμία της ομάδας.

Στο μεταξύ, ο Λούκα Μόντριτς ετοιμάζεται να γίνει ο πρώτος σε συμμετοχές σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου για την ομάδα της Κροατίας. Ο μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης ισοφάρισε χθες το ρεκόρ του Ντάριο Σίμιτς (11 συμμετοχές) και στον τελικό της Κυριακής θα γίνει ο ρέκορντμαν. «Παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο στην καριέρα του», είπε για τον Μόντριτς ο Ντάλιτς.

Το γκολ του Τρίπιερ ήταν το πρώτο της Αγγλίας με εκτέλεση φάουλ μετά το 2006 και τον Ντέιβιντ Μπέκαμ (κόντρα στον Ισημερινό). Παράλληλα, ήταν από τα πιο γρήγορα γκολ στην ιστορία σε ό,τι αφορά ημιτελικό. Σύμφωνα με τη FIFA, τα πιο γρήγορα γκολ σε ημιτελικούς σημείωσαν οι Νίμπεργκ (1938, 35», στο ματς της Σουηδίας με την Ουγγαρία), Βαβά (1958, 2′, στο παιχνίδι της Βραζιλίας με τη Γαλλία) και Βουγιαντίνοβιτς (1930, 4′, στο ματς της τότε Γιουγκοσλαβίας με την Ουρουγουάη).