Το πρώτο βήμα έγινε. Ηταν η συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων της Χριστιανικής Ενωσης CDU και CSU που αποσόβησε στο παρά πέντε τη διάλυση της κυβέρνησης της Μέρκελ. Αλλά θα απαιτηθούν και άλλα, ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς.

Η πρωτοφανής κυβερνητική κρίση που έζησε η Γερμανία εξαιτίας του Προσφυγικού συγκαλύφθηκε, δεν ξεπεράστηκε. Η κόντρα αφήνει ακρωτηριασμένη και την καγκελάριο. Η Ανγκελα Μέρκελ στην πράξη άλλαξε από καιρό τη στάση της, έκοψε τις σέλφι με σύρους πρόσφυγες, αλλά επέμεινε μέχρι τέλους στην «ευρωπαϊκή λύση». Δηλαδή, όχι στις μονομερείς ενέργειες της Γερμανίας. Τώρα πρέπει να βάλει και άλλο νερό στο κρασί της, αποδεχόμενη και δεύτερα –εκτός των κανονικών –σύνορα με την Αυστρία στη Βαυαρία, από όπου θα γίνονται οι επαναπροωθήσεις όσων προσφύγων έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου σε άλλη χώρα της ΕΕ. Στο μεταξύ άλλαξε το κλίμα και στη Γερμανία και δεν σηκώνει σέλφι της καγκελαρίου με πρόσφυγες, ενώ η μία μετά την άλλη οι γειτονικές χώρες κλείνουν τα σύνορα. Οι διμερείς συμφωνίες της Γερμανίας με άλλες χώρες της ΕΕ που επιδιώκει η Μέρκελ είναι το τελευταίο ανάχωμα στον Ζεεχόφερ που θέλει να κλείσει τα σύνορα και της Γερμανίας.

Ο Χορστ Ζεεχόφερ μετά το θέατρο της παραίτησής του παραμένει στο υπουργείο Εσωτερικών μόνο και μόνο επειδή οι απειλές του βγήκαν απροετοίμαστους τους Μάρκους Ζέντερ και Αλεξάντερ Ντόμπριντ να αναλάβουν αυτή τη στιγμή την ηγεσία της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης. Αλλά θα τον ακολουθεί το στίγμα της αναξιοπιστίας από τις μεγαλοστομίες ότι θα κλείσει τα σύνορα της Γερμανίας στην προσγείωση στην πραγματικότητα ότι αυτός πρέπει να διαπραγματευθεί τις διμερείς με τους ομοϊδεάτες του εθνικολαϊκιστές της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι. Τα συμφέροντά τους είναι εντελώς διαφορετικά από εκείνα της Γερμανίας.

Την ερχόμενη Πέμπτη ο Ζεεχόφερ επισκέπτεται τη Βιέννη με στόχο μια διμερή συμφωνία επαναπροωθήσεων. Αλλά μια τέτοια συμφωνία είναι ανέφικτη με τη σημερινή κυβέρνηση της Ιταλίας, από όπου έρχονται οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες στη Γερμανία. Η ελπίδα του Ζεεχόφερ είναι να κλείσει η Αυστρία τα σύνορα με την Ιταλία. Ειδάλλως ενδέχεται τα «κέντρα τράνζιτ» που θα δημιουργηθούν στη Βαυαρία να εξελιχθούν σε στρατόπεδα κράτησης μέσα σε συρματόπλεγμα προσφύγων για επαναπροώθηση που κανένας δεν θα τους δέχεται.

Η Αυστρία δήλωσε χθες «έτοιμη να λάβει μέτρα για να προστατεύσει» «κυρίως τα νότια σύνορα» της χώρας με την Ιταλία και τη Σλοβενία. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση «σίγουρα δεν είναι έτοιμη να συνάψει συμφωνίες που είναι σε βάρος της Αυστρίας», τόνισε ο καγκελάριος Κουρτς. «Αν η Αυστρία θέλει να κάνει ελέγχους, έχει κάθε δικαίωμα. Θα κάνουμε και εμείς το ίδιο» προειδοποίησε από την πλευρά του, ενισχύοντας τους φόβους περί ντόμινο, ο Ματέο Σαλβίνι -που όπως ανακοινώθηκε πάντως αργά χθες θα συναντηθεί με τον Ζεεχόφερ στις 11 Ιουλίου, παραμονή του συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Ινσμπρουκ της Αυστρίας.

Η συμφωνία Μέρκελ – Ζεεχόφερ είναι «ακάλυπτη επιταγή» όσο δεν υπάρχουν οι διμερείς συμφωνίες της Γερμανίας με την Αυστρία και την Ιταλία, τόνισε η πρόεδρος του SΡD Αντρέα Νάλες. Οι Σοσιαλδημοκράτες όχι μόνο έχουν διαφορετική αντίληψη για το Προσφυγικό από τον Ζεεχόφερ, αλλά είναι οργισμένοι και με τη διαχείριση της κρίσης. «Δεν γίνεται κάποιοι τρελαμένοι επί εβδομάδες να αλληλοβρίζονται και να αλληλοκατηγορούνται δημόσια και μετά το SPD να αποφασίζει σε 24 ώρες τι θα κάνει με το αποτέλεσμα» είπε ο πρώην πρόεδρος του SPD Μάρτιν Σουλτς. Oι Σοσιαλδημοκράτες διεκδικούν χρόνο να εξετάσουν τη συμφωνία. H αντιπρόεδρος του SPD και πρωθυπουργός στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο – Δυτική Πομερανία Μανουέλα Σβέζιγκ σημείωσε ότι «η πρόταση που πέφτει τώρα στο τραπέζι θέτει περισσότερα ερωτήματα παρά δίνει απαντήσεις». Αλλωστε και στο αποκορύφωμα της κρίσης το 2015 το SPD είχε απορρίψει τη δημιουργία κέντρων συγκέντρωσης προσφύγων.

Ο Χορστ Ζεεχόφερ ως υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας θα διαπραγματευθεί τη διμερή συμφωνία Ελλάδας – Γερμανίας που συμφώνησαν η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Οπως εξήγησε απαντώντας σε ερώτηση των «ΝΕΩΝ» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας Στέφεν Ζάιμπερτ, «ο πυρήνας της πολιτικής συμφωνίας» είναι ότι η Ελλάδα και η Ισπανία υποσχέθηκαν πως θα πάρουν πίσω τους αιτούντες άσυλο οι οποίοι έχουν καταχωριστεί σε αυτές μέσω της EURODAC, φτάνουν και αναγνωρίζονται στα σύνορα Γερμανίας – Αυστρίας. Από την άλλη πλευρά, είναι η δέσμευση της Γερμανίας να επεξεργαστεί σταδιακά τις περιπτώσεις συνεννόησης οικογενειών προσφύγων που αφορούν τις δύο χώρες. «Το κόστος καλύπτει η χώρα που ζητεί την επαναπροώθηση» συμπλήρωσε ο Ζάιμπερτ.

ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Οι νόμοι της ΕΕ προβλέπουν «ζώνες τράνζιτ»

Επιφυλακτικά θετική ήταν η πρώτη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ CDU και CSU. «Δεν την έχω μελετήσει λεπτομερώς αλλά εκ πρώτης όψεως –και έχω ζητήσει από τις νομικές υπηρεσίες να την εξετάσουν –μου φαίνεται ότι συνάδει με τον νόμο» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στο περιθώριο της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Οι νόμοι της ΕΕ για το άσυλο προβλέπουν πράγματι «ζώνες τράνζιτ» στο έδαφος των κρατών-μελών όπου μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα των μεταναστών, επεσήμανε ευρωπαίος αξιωματούχος στο Ρόιτερ. Διπλωμάτες στις Βρυξέλλες έσπευδαν παράλληλα να σημειώσουν ότι η Ενωση δεν θα μπορούσε να απορρίψει μια συμφωνία που ενισχύει την πιο ισχυρή κυβέρνησή της.

«Ακόμη και αν είναι αντίθετη με το ευρωπαϊκό δίκαιο –πόσα άλλα δεν συνάδουν με το κοινό δίκαιο, ειδικά στο θέμα της μετανάστευσης;» αναρωτήθηκε υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ. «Αυτή είναι μια πολιτική αποστολή προκειμένου να αποτραπεί η αναταραχή στη Γερμανία και άρα θα προχωρήσει ως τέτοια».