Η φυσική άσκηση είναι το Α και το Ω για την υγεία του ανθρώπου. Το ίδιο ισχύει και για τα μικρά παιδιά, που ήδη παρά το νεαρό της ηλικίας τους πρέπει να δραστηριοποιούνται και να ασκούνται τακτικά. Το παιχνίδι είναι η απόλυτη μορφή άσκησης που σίγουρα θα λατρέψουν.

Ως γονείς οφείλετε να ενθαρρύνετε το παιχνίδι των παιδιών, ενισχύοντας περισσότερο το κομμάτι της άσκησης και της ενεργητικότητας μέσα σε αυτό. Ο λόγος εντοπίζεται ξεκάθαρα στη σωματική και ψυχική ευεξία που επιτυγχάνεται. Τα οφέλη της άσκησης είναι αμέτρητα, αλλά τα γερά κόκαλα, η υγιής καρδιά και η ορθή λειτουργία των πνευμόνων και των αρτηριών αρκούν για να πείσουν κάθε γονιό να παρακινήσει το παιδί του να τρέξει και να ασκηθεί. Μη ξεχνάτε άλλωστε, ότι ο ένας υγιεινός τρόπος ζωής, από τον οποίο δεν απουσιάζει η γυμναστική μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης παχυσαρκίας ή καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τα οφέλη της γυμναστικής στην υγεία τους είναι αδιαμφισβήτητα και τα αποτελέσματα είναι ορατά στη ψυχολογία, αλλά και την καθημερινότητα ενός παιδιού.

• Μεγαλώνετε ένα παιδί με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και θετική ψυχολογία.

• Η ένταση και η πίεση που μπορεί να αποβάλλει κατά τη διάρκεια της άσκησης θα επηρεάσει θετικά το ύπνο του, αφού θα ξεκουράζετε καλύτερα.

• Ταυτόχρονα οι επιδόσεις του στο σχολείο μπορεί να βελτιωθούν, αφού η άσκηση βοηθάει σημαντικά στη συγκέντρωση.

• Η άσκηση ήδη από τις μικρές ηλικίες συνδέεται απόλυτα με το παιχνίδι. Στο παιχνίδι τα παιδιά μαθαίνουν να μοιράζονται, να συνεργάζονται, να παραχωρούν ο ένας τη σειρά στον άλλο, περιμένοντας υπομονετικά τη δική τους.

• Τέλος, κοινωνικοποιούνται και κάνουν πιο εύκολα φίλους σε ένα περιβάλλον με θετικές επιρροές.

Υπάρχουν διασκεδαστικοί τρόποι να μυήσετε τα παιδάκια σας στην άσκηση καθημερινά.

• Μια βόλτα στη γειτονιά ή το πάρκο είναι η πιο κοινή και συνηθέστερη μορφή άσκησης που ακολουθούν μικροί και μεγάλοι. Οι μεγάλοι περίπατοι κρατούν το σώμα σε εγρήγορση, ενώ παράλληλα το παιδί σας απολαμβάνει το φυσικό περιβάλλον.

• Ξεκινήστε το ποδήλατο. Αν το παιδί σας ξέρει ποδήλατο, τότε μπορείτε να οργανώσετε μια οικογενειακή ποδηλατάδα ή ακόμη και να προσκαλέσετε φίλους των παιδιών σας για να κάνουν ποδήλατο μαζί. Αν μάλιστα, θελήσετε να μετακινηθείτε ή να πάτε επίσκεψη σε κάποιο φίλο, προτιμήστε να πάτε με το ποδήλατο κι αφήστε το αυτοκίνητο στο σπίτι.

• Εφοδιαστείτε με μπάλες και ξεκινήστε το παιχνίδι. Ποδόσφαιρο, βόλεϊ και οτιδήποτε μπορεί να επινοήσει η παιδική φαντασία μπορεί να δώσει την αφορμή για να ξεκινήσει ένα ενεργητικό και απολαυστικό παιχνίδι παρέα με τους φίλους του.

• Το καλοκαίρι ενδείκνυται για άσκηση, αφού το κολύμπι είναι μια από τις καλύτερες μορφές γυμναστικής για ολόκληρο το σώμα. Μη ξεχνάτε πως τα παιχνίδια με το νερό και την άμμο είναι ίσως η αγαπημένη καλοκαιρινή δραστηριότητα των παιδιών.

• Δοκιμάστε να βάλετε μουσική στο σπίτι και ξεκινήστε το χορό. Οι μικρές χορευτικές κινήσεις μπορεί και να αποδειχθούν θαυματουργές.

Αφήστε λοιπόν κι εσείς τις δικαιολογίες στην άκρη και βάλτε τη γυμναστική ξανά στην οικογενειακή σας ζωή και απολαύστε στιγμές ξεγνοιασιάς παρέα με τα παιδάκια σας.