με αφορμή τη συμφωνία για το Σκοπιανό και τη στάση του κόμματος στη Βουλή, καταγράφονται στους ΑΝΕΛ διαλυτικές καταστάσεις. Η αποχώρηση του βουλευτή Δημήτρη Καμμένου, ο οποίος υπερψήφισε την πρόταση μομφής, αποκάλυψε την εικόνα μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας εν βρασμώ που απέμεινε με οκτώ βουλευτές, αλλά ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στο στελεχικό δυναμικό, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου στελέχη έχουν αρχίσει να αποχωρούν το ένα μετά το άλλο από το κόμμα. Από τη στιγμή που ο Πάνος Καμμένος σήκωσε τη σημαία της δήθεν επανάστασης, λέγοντας πως διαφωνεί με τη συμφωνία αλλά στηρίζει την κυβέρνηση, το κόμμα του άρχισε να φυλλορροεί, ενώ κατά πληροφορίες σχεδιάζονται και μαζικές αποχωρήσεις. Το χτύπημα από τον βουλευτή Δημήτρη Καμμένο έγινε ακόμη ηχηρότερο από την μέχρι πρότινος έμπιστη του Πάνου Καμμένου, την πρώην εκπρόσωπο Τύπου Μανταλένα Παπαδοπούλου, η οποία έκλεισε δυνατά την πόρτα πίσω της.

Αν και η ίδια είχε ενημερώσει τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ότι διαφωνεί με τους χειρισμούς του, ο ίδιος προσπέρασε τις ενστάσεις της και την έβαλε προσωρινά στον «πάγο», αναθέτοντάς της τη διαμόρφωση των ψηφοδελτίων. Μόλις όμως έπεσαν οι υπογραφές στις Πρέσπες, η Μανταλένα αποχώρησε από το κόμμα. «Περίμενα μέχρι και την ύστατη ώρα» σημείωσε στην ανακοίνωσή της χαρακτηρίζοντας «κατάπτυστη» την συμφωνία, ενώ ο διαγραφείς Δημήτρης Καμμένος ανέφερε ότι η ΚΟ των ΑΝΕΛ εξέταζε να υποβάλει πρόταση μομφής κατά του Νίκου Κοτζιά αλλά δεν διέθετε τις απαιτούμενες 50 υπογραφές για το αίτημα.

Στο εσωτερικό του κόμματος επωάζονται αντάρτικα. Ως υποψήφιος προς αποχώρηση βουλευτής εμφανίζεται και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος που από καιρό έχει ξεκαθαρίσει ότι κινείται στην αντίπερα όχθη και θα πάει ενάντια στην κομματική γραμμή υπερψηφίζοντας τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ. Για πολλούς στους ΑΝΕΛ δική της ρότα προετοιμάζεται να τραβήξει και η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, η οποία φέρεται να αντιμετωπίζει θετικά τη συμφωνία των Πρεσπών. Ενδεικτικό της στάσης της είναι το γεγονός πως κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη Βουλή δεν αναφέρθηκε καθόλου στο Σκοπιανό, αλλά σπατάλησε όλο τον χρόνο για να πλέξει το εγκώμιο του ΣΥΡΙΖΑ και του Πρωθυπουργού.

ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΓΧΟ. Ο Πάνος Καμμένος δείχνει ανήμπορος να συγκρατήσει τις διαρροές και να περιορίσει τις έντονες αντιδράσεις. Στελέχη της Βόρειας Ελλάδας μιλούν για εμπαιγμό από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, υποστηρίζοντας πως δεν γίνεται από την μια να υποστηρίζει πως διαφωνεί με τη συμφωνία κι από την άλλη να στηρίζει την κυβέρνηση που την προωθεί. Τον χορό των παραιτήσεων άνοιξε πρώτος ο πολιτευτής Πιερίας και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Δημήτρης Ζησιμόπουλος. Ακολούθησε ο Χάρης Μπικηρόπουλος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, η πολιτευτής Πιερίας Φιλιώ Βαβύλα κι ο Νίκος Μακρίδης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου των ΑΝΕΛ. Διαλυμένη εικόνα παρουσιάζει το κόμμα και στην Καβάλα μετά την αποχώρηση του Γιώργου Τσακίρη, υποψήφιου βουλευτή και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου των ΑΝΕΛ.

Στην Καστοριά αποχώρησε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Χρήστος Παύλου, χαρακτηρίζοντας ως «τζάμπα μάγκες εκ του ασφαλούς» όσους κινούνται στα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος. Δραματική εικόνα παρουσιάζουν οι ΑΝΕΛ στην Δράμα μετά την αποχώρηση του συντονιστή Ηρακλή Χατζηθεοδωρίδη. Ο ίδιος έκλεισε την πόρτα στον Καμμένο με μια σκληρή ανακοίνωση, λέγοντας πως «το ξεπούλημα της Μακεδονίας δεν καταπίνεται με τίποτα» και τονίζοντας ότι «η προδοσία και η ρετσινιά του προδότη μένει εις τον αιώνα και οι συνέπειες του ξεπουλήματος θα γιγαντωθούν σε βάρος της χώρας μας».

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, οι οργανώσεις Μακεδονίας – Θράκης αναγκάστηκαν να εκδώσουν ανακοίνωση σε μια προσπάθεια να διασκεδάσουν την εικόνα διάλυσης στην Βόρεια Ελλάδα, εκφράζοντας αφοσίωση στον πρόεδρο του κόμματος. «Πάνο Καμμένε, στεκόμαστε ακλόνητοι δίπλα σου» αναφέρουν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως αυτές τις ημέρες η κυβέρνηση «βάζει τέλος στα Μνημόνια και στη διαπλοκή». Ομως δεν είναι μόνο τα στελέχη της Βόρειας Ελλάδας που αποχαιρετούν τον Καμμένο. Το κόμμα του μετράει σημαντικές απώλειες και στον Πειραιά μετά την αποχώρηση δύο πολιτευτών, του Πέτρου Μαυρέα και του Τάσου Μακρή.