Η…τσέπη των μεταναστών φαίνεται πως θα πληρώσει την προσπάθεια της κυβέρνησης να μειωθούν οι απώλειες εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού. Με τροπολογία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής αυξάνεται το ύψος παραβόλων για χορήγηση άδειας διαμονής καθώς και ορισμένων προστίμων.

Την ίδια ώρα, η τροπολογία που περιλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προβλέπει ενιαίο παράβολο, ύψους 150 ευρώ, για μία σειρά κατηγοριών αδειών διαμονής.

Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, «το ποσό των 400 ευρώ για την έκδοση άδειας διαμονής για επί μακρόν διαμένοντες, καθώς και τα ποσά που κυμαίνονται μεταξύ 150 και 450 ευρώ για έκδοση ενιαίας άδειας διαμονής, «Μπλε κάρτας», και αδειών διαμονής για οικογενειακή επανένωση, σπουδές ή έρευνα δεν τηρούν την αρχή της αναλογικότητας και αποτελούν εμπόδιο στην άσκηση των σχετικών δικαιωμάτων των πολιτών τρίτων χωρών, στο πλαίσιο των αντιστοίχων οδηγιών».

Στο ενιαίο αυτό παράβολο, παρ’ όλα αυτά, το υπουργείο δεν περιλαμβάνει τα παιδιά δεύτερης γενιάς, για τα οποία ισχύει ό,τι και σήμερα: Για την απόκτηση ή ανανέωση της άδειας διαμονής καλούνται να πληρώσουν παράβολο 300 ευρώ –διπλάσιο, δηλαδή, από αυτό των γονιών τους.

ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ. Η «τρύπα» των 14 εκατομμυρίων ευρώ που δημιουργείται στα έσοδα του Προϋπολογισμού από τη μείωση του παραβόλου, θα καλυφθεί, σύμφωνα με το υπουργείο, από την αύξηση σε μία σειρά προστίμων και τελών. Ετσι, σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής αίτησης για τη χορήγηση άδειας διαμονής το πρόστιμο από 50 ευρώ διπλασιάζεται στα 100 ευρώ. Εργοδότες οι οποίοι θέλουν να απασχολήσουν ως εποχικό εργαζόμενο πολίτη τρίτης χώρας (αυτό αφορά κυρίως τους αγρότες) θα πρέπει να καταβάλουν τέλος 100 ευρώ –μέχρι σήμερα ήταν 50 ευρώ. Με την τροπολογία θεσπίζεται και νέο παράβολο, ύψους 50 ευρώ, για αιτήσεις θεραπείας.

Με ανακοίνωσή του, ο Τομέας Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτωντου Κινήματος Αλλαγής σημειώνει πως «η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με περίσσιο θράσοςμειώνει το ύψος των παραβόλων, εκεί που θεωρεί ότι υποχρεώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όχι γιατί αποδέχεται την αδικία, αλλά μόνο και μόνο για να αποφύγει την επιβολή προστίμου.Την ίδια ώρα αυξάνει άλλα παράβολα και πρόστιμα».

ΑΓΚΑΘΙ ΟΙ ΠΟΣΟΣΤΩΣΕΙΣ. Στο μεταξύ, σε ναυάγιο κατέληξε το χθεσινό Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης στο Λουξεμβούργο, στο οποίο μεταξύ άλλων συζητήθηκε η αναθεώρηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου και ειδικότερα ο Κανονισμός του Δουβλίνου.

Σημειώνεται ότι με εντολή των ευρωπαίων ηγετών, χθες οι υπουργοί που διαχειρίζονται το προσφυγικό ζήτημα έπρεπε να έχουν καταλήξει σε συμφωνία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, η οποία θα διεξαχθεί στις 28 – 29 Ιουνίου.

Οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις κατανομής των προσφύγων στα κράτη – μέλη φαίνεται πως είναι το μεγαλύτερο αγκάθι, αφού οι χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης αντιστέκονται σθεναρά. Σημειώνεται πως η πρόταση της βουλγαρικής προεδρίας για ενεργοποίηση ενός συστήματος αυτόματης κατανομής των νεοεισερχόμενων προσφύγων στα κράτη της ΕΕ, με οικονομική ενίσχυση και αναγκαστικές μετεγκαταστάσεις στην περίπτωση που υπάρχει υπέρβαση του αριθμού των φιλοξενουμένων, φαίνεται πως δεν γίνεται αποδεκτή από διάφορες χώρες.

Στο Συμβούλιο συμμετείχε και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος σημείωσε πως απαιτούνται περαιτέρω διαβουλεύσεις, τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, για την επίτευξη λύσης μέχρι τη λήξη της βουλγαρικής προεδρίας στο τέλος του Ιουνίου, δεδομένου ότι δεν έχει ακόμη επιτευχθεί η απαραίτητη ισορροπία μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης. Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής κάνουν λόγο για μία πολύ δύσκολη μάχη, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και θα πρέπει για το συμφέρον και της ελληνικής πλευράς να ολοκληρωθεί πριν τελειώσει τη θητεία της στην προεδρία της ΕΕ η Βουλγαρία. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, από τον Ιούλιο έως το τέλος του Δεκεμβρίου αναλαμβάνει η Αυστρία, χώρα που τα τελευταία χρόνια έχει τηρήσει σκληρή στάση απέναντι στο Προσφυγικό.