Το ερώτημα που ζητά εναγωνίως απάντηση τον τελευταίο μήνα δεν είναι άλλο από το εάν «ό,τι λάμπει είναι χρυσός».

Οι αποκαλύψεις για τη Folli Follie αλλά και η καταιγίδα των εξελίξεων που ακολούθησαν το θέτει ξεκάθαρα προς όλες τις κατευθύνσεις ζητώντας πλέον όχι μόνο από τη διοίκηση της εταιρείας αλλά και από τις αρμόδιες εποπτικές Αρχές να το απαντήσουν και ταυτόχρονα να αναλάβουν και να αποδώσουν τις ευθύνες για μια υπόθεση η οποία είναι βέβαιο ότι έπληξε τα συμφέροντα των επενδυτών αλλά και το κύρος των εποπτικών Αρχών και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Από τις αρχές Μαΐου που το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Quintessential Capital Management έφερε στη δημοσιότητα την έκθεσή του για τη Folli Follie που χαρακτήριζε τη μετοχής της υπερτιμημένη καθώς η εταιρεία δεν έχει τα οικονομικά που παρουσιάζει, έχει τα μισά καταστήματα από αυτά που ισχυρίζεται, εκφράζοντας και ανησυχία για το κατά πόσο μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της, κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς τι συμβαίνει, αν και όλοι υποψιάζονται. Μετά τις πρώτες και μοναδικές δηλώσεις της οικογένειας Κουτσολιούτσου για κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος της μετοχής της FF, ακολούθησε σιγή από μέρους της ελληνικής εταιρείας παρά τα συνεχή ερωτήματα.

Προσωρινή στήριξη

Η παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία έχει και τον εποπτικό ρόλο, ήρθε καθυστερημένα. Αυτό τουλάχιστον σημειώνουν άνθρωποι της χρηματιστηριακής αγοράς. Και αυτό όχι μόνο για να ζητήσουν στοιχεία από τους εμπλεκομένους αλλά και για να προστατεύσουν τη μετοχή και τα συμφέροντα των επενδυτών στην περίπτωση που υπήρχαν κερδοσκοπικά παιχνίδια. Αλλωστε η στήριξη της μετοχής τις πρώτες ημέρες τόσο από την οικογένεια Κουτσολιούτσου όσο και από την κινεζική εταιρεία Fosun, μέτοχο της FF, ήταν προσωρινή και δεν ανέστρεψε την καθοδική πορεία της. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και αφού η μετοχή είχε βρεθεί να χάνει σχεδόν το 70% της αξίας της ζήτησε στοιχεία από τους εμπλεκομένους, έλεγχο από ανεξάρτητο ελεγκτή και απαντήσεις από τη διοίκηση της FF.

Με τον ανεξάρτητο ελεγκτή να αργεί ακόμα να ολοκληρώσει τον έλεγχο και τη διοίκηση της FF να αδυνατεί να δώσει τα στοιχεία που αφορούν τις οικονομικές της καταστάσεις που ζητήθηκαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής ήρθε στις 25 Μαΐου. Ομως το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο QCM δεν σταμάτησε. «Στις τρεις εβδομάδες που ακολούθησαν την έκθεσή μας δεν έχουμε δει απτά στοιχεία που έρχονται σε αντίθεση με τη θέση μας» ανέφερε σε ανακοίνωσή του πετώντας εμμέσως το γάντι στις εποπτικές Αρχές.

Στον εισαγγελέα

Ωστόσο το ερώτημα που φαίνεται να είναι λογικό και διατυπώνεται από πολλές πλευρές αφορά το γιατί αυτό που ένα επενδυτικό κεφάλαιο ενδέχεται να εντόπισε δεν το εντόπισαν νωρίτερα οι εποπτικές Αρχές και μάλιστα με δεδομένο ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σχεδόν ένα μήνα μετά τις αποκαλύψεις και πριν ολοκληρωθεί ο έλεγχος του ανεξάρτητου ελεγκτή προσφεύγει στη Δικαιοσύνη ζητώντας με μηνυτήρια αναφορά προς την Εισαγγελία Αθηνών να αναζητηθούν ποινικές ευθύνες για την κατάρρευση της μετοχής της Folli Follie.

Οσο για την κινεζική Fosun, μεγαλομέτοχο της FF έχει και αυτή με τη σειρά της ζητήσει επίσημη ενημέρωση τόσο από το Διοικητικό Συμβούλιο της Folli Follie Group (FFG) όσο και από τις αρμόδιες εποπτικές και δικαστικές Αρχές. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και δεν αποκλείεται εφόσον χρειαστεί να κινηθεί νομικά για τη διασφάλιση των συμφερόντων της. Μάλιστα ο κινεζικός όμιλος έχει ήδη ζητήσει εξηγήσεις από τη διοίκηση της FFG με επιστολή επί της οποίας δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα καμία απάντηση ενώ ακόμα και την αναστολή της μετοχής την πληροφορήθηκε από τον Τύπο.

Οι επενδυτές

Τέλος, σε κινήσεις για τη διασφάλιση των συμφερόντων τους προχωρούν και άλλοι επενδυτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα μετόχων της Αττικά Πολυκαταστήματα, μέτοχος της οποίας είναι και η FFG, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα συμφέροντά τους ζήτησαν την εκχώρηση του ποσοστού που κατέχει η FF ως ενέχυρο για το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο που έχει συνάψει. Παράλληλα και η Ενωση Ελλήνων Επενδυτών προανήγγειλε την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς για τη διερεύνηση διάπραξης αξιόποινων πράξεων κατά τη διενέργεια χρηματοπιστωτικών συναλλαγών επί της μετοχής ενώ καλεί τα μέλη της που έχουν ζημιωθεί λόγω της επένδυσής τους σε μετοχές της Folli Follie συμμετοχή στις προς κατάθεση ομαδικές αγωγές διεκδίκησης αποζημίωσης. Η ιστορία δε τελειώνει εδώ, καθώς στο προσεχές διάστημα όταν ολοκληρωθούν οι έλεγχοι θα αποδειχθεί αν τελικά «ο βασιλιάς ήταν γυμνός».