Το τεχνητό μαύρισμα δεν είναι ακίνδυνο προειδοποιούν οι ειδικοί. Και εφιστούν την προσοχή –ιδίως –σε ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων, καθώς ακόμη και ο τύπος δέρματος παίζει σημαντικό ρόλο σε πιθανές βλάβες.

Συγκεκριμένα, η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί ότι οι ανήλικοι δεν πρέπει να κάνουν σολάριουμ, καθώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης μελανώματος. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στην εκπνοή του 2015 ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) πρότεινε να απαγορευθεί το τεχνητό μαύρισμα, γνωστό ως σολάριουμ, σε άτομα κάτω των 18 ετών.

Την ίδια περίοδο, ο δρ Σεθ Νόαρ, από το Κέντρο Καρκίνου Lineberger του UNC, είχε προειδοποιήσει ότι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση δερματικού καρκίνου λόγω σολάριουμ είναι οι νέοι ηλικίας κάτω των 35 ετών. Σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες, το σολάριουμ σχετίζεται με αύξηση κατά 75% του κινδύνου εμφάνισης μελανώματος.

ΠΟΙΟΙ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ. Επιπλέον, το σολάριουμ πρέπει να αποφεύγεται από όσους έχουν κρεατοελιές, από ανθρώπους με ανοιχτό χρώμα δέρματος ή φακίδες και φυσικά από όσους έχουν βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό – έχουν δηλαδή, οι ίδιοι νοσήσει με μελάνωμα ή κάποιος συγγενής τους.

Εν τω μεταξύ, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών στη χώρα μας, σε πρόσφατη ανακοίνωσή του υπενθυμίζει ότι η επιστημονική επιτροπή για τα καταναλωτικά προϊόντα της ΕΕ έχει επισημάνει τους πιθανούς κινδύνους. Και παρότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα επί τους θέματος, η επιτροπή «θεωρεί πολύ πιθανό ότι η χρήση των σολάριουμ, που χρησιμοποιούν είτε UVB είτε UVA ακτινοβολία, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κακοήθους μελανώματος ή μελανώματος, στα μάτια».

Αυτός είναι και ο λόγος που τα κράτη – μέλη καλούνται να εντείνουν τους ελέγχους ασφάλειας των σολάριουμ και των υπηρεσιών τεχνητού μαυρίσματος που παρέχονται από ινστιτούτα ομορφιάς και αδυνατίσματος και γυμναστήρια.

Το κέντρο σημειώνει στην ίδια ανακοίνωση ότι η UV ακτινοβολία ενός σολάριουμ δεν πρέπει να ξεπερνά τα 0,3 W/τ.μ. Και επιμένει ότι «η προφύλαξη των ματιών είναι απαραίτητη εάν θέλουμε να μαυρίσουμε με αυτόν τον τρόπο».