Oι συσχετισμοί της επόμενης ημέρας διαμορφώνονται τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς με την ολοκλήρωση του Μνημονίου να πλησιάζει και τον προγραμματισμό για τις αυτοδιοικητικές εκλογές να ξεκινά, εντείνεται η ρευστότητα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος με νέες συμμαχίες για νέους συσχετισμούς, πάνω στους οποίους προφανώς θα βασιστούν οι κεντρικές πολιτικές επιλογές της επόμενης ημέρας.

Την ώρα που στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εντείνεται η κινητικότητα, μερίδα στελεχών του κόμματος εκφράζει ενόχληση για το γεγονός ότι το κόμμα έχει παραμεριστεί και δεν μετέχει στις αποφάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχέση με τη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, αρκετά στελέχη στάζουν δηλητήριο κάνοντας λόγο για κυβέρνηση που έχει καταστήσει το κόμμα ακροατήριο και παρακολουθητή των κυβερνητικών επιλογών. Δηλώνουν δε ότι επιβεβαίωση αυτής της κατάστασης αποτελεί το γεγονός ότι σήμερα που όλη η χώρα κινείται σε «μακεδονικούς» ρυθμούς λόγω διαπραγμάτευσης με την ΠΓΔΜ, αλλά και σε ρυθμούς αξιολόγησης, που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις ουρές του τρίτου Μνημονίου, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ θα αγνοήσει την πραγματικότητα και σε μια συνεδρίαση – εξπρές θα ακούσει όσα πει ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του και μετά θα συζητήσει για τις… αυτοδιοικητικές εκλογές.

ΚΟΜΜΑ ΤΣΙΠΡΑ. Ενδεικτική, πάντως, της μεταβατικής φάσης στην οποία βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και η εκδήλωση της περασμένης Τρίτης στο Caravel, στην πρόσκληση για την οποία αναγραφόταν ως θέμα της η «επανεκκίνηση» του κόμματος και η «αντιστοίχισή» του με τις κοινωνικές δυνάμεις που το στηρίζουν. Μια δεύτερη ανάγνωση όμως των παρουσιών στην εκδήλωση και κυρίως των απουσιών μπορεί να οδηγήσει την πραγματική εικόνα των συνεννοήσεων και των διαβουλεύσεων που είναι σε εξέλιξη.

Η πολυπρόσωπη παρουσία βουλευτών (περισσότεροι από 40) και υπουργών όπως και η προέλευση τάσης των στελεχών δείχνει την κινητικότητα μεταξύ εκείνων των πλευρών που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα. Επί της ουσίας (σύμφωνα με έμπειρα κομματικά στελέχη), το μέτωπο που στηρίζει τον Τσίπρα είναι σε φάση ενοποίησης για να σταθεί απέναντι τόσο στους 53 όσο και στον Νίκο Φίλη, ο οποίος έχει αρχίσει αποκτά ακροατήριο στο εσωτερικό του κόμματος με τις συνεχείς παρεμβάσεις του για τις συντάξεις και τις πολιτικές της επόμενης μέρας.

Από την εκδήλωση έλλειπαν –όχι τυχαία –οι Δραγασάκης, Τσακαλώτος, Σκουρλέτης, Βούτσης και Φίλης. Πρόκειται για στελέχη που αν και μπορούν να επικαλεστούν ανειλημμένες υποχρεώσεις για την απουσία τους, είναι η ιδιαίτερη στάση τους που συμπληρώνει το παζλ των απόψεων στον ΣΥΡΙΖΑ. Και με δεδομένο αυτό, η απουσία τους έχει τη σημασία της.

Από τους παρόντες έγινε λόγος για ενδυνάμωση του ρόλου του κόμματος και υποβάθμιση των τάσεων. Την ώρα όμως που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός παραμένει το δυνατό χαρτί σε κυβέρνηση και κόμμα, η νέα πλειοψηφία στελεχών (κυβερνητικών και μη) αναδεικνύεται σε βάση που στηρίζει συντεταγμένα τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ άλλοι βλέπουν σε εξέλιξη σχέδιο ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί σε κόμμα Τσίπρα με αρχηγικά χαρακτηριστικά, ανάλογα του παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ.

Ως μέρος αυτού του σχεδίου εκλαμβάνουν και τη διάθεση για αντιρρόπηση και υποβάθμιση των τάσεων (των 53 δηλαδή ως μόνη κίνηση με χαρακτηριστικά τάσης) που εκφράστηκε στη συγκεκριμένη εκδήλωση. Μάλιστα δεν είναι λίγοι (από τους διαφωνούντες) που παραπέμπουν στα όσα είπε ο Αριστείδης Μπαλτάς, ο οποίος στην ομιλία του με το γάντι αποκάλυψε τον σχεδιασμό υποστηρίζοντας ότι και η μη τάση «συνιστά τάση».

ΣΤΑΖΟΥΝ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ. Στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης όμως στάζουν δηλητήριο και για τις αναφορές (στην ίδια εκδήλωση) περί ενδυνάμωσης του κόμματος και αναρωτιούνται ποιος (αν όχι η ίδια η πλειοψηφία που συγκεντρώθηκε στο Caravel) έφτασε το κόμμα ώς εδώ, υποβαθμίζοντάς το χωρίς τακτικές συνεδριάσεις των οργάνων και χωρίς ουσιαστικό λόγο στις κεντρικές αποφάσεις. «Οι θεσμοί ξέρουν το αναπτυξιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης, το οποίο δεν έχουμε συζητήσει στο κόμμα και επιπλέον εμείς που θα κληθούμε να το στηρίξουμε δεν έχουμε ακόμα ενημερωθεί» δηλώνει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που ερμηνεύει τη συγκέντρωση των ετερόκλητων προεδρικών (Ενωτική Κίνηση, Πλατφόρμα 2010, πασοκογενείς) ως μια από τις πρώτες κινήσεις του σχεδίου. «Συσχετισμοί και πλασαρίσματα. Κανένα πολιτικό περιεχόμενο και ιδεολογική βάση, για το τι πρέπει και τι θα κυνηγήσουμε να επιτύχουμε μετά τις 20 Αυγούστου» τονίζει σε συνομιλητές του άλλο στέλεχος που παρακολούθησε την εκδήλωση και διαπιστώνει ότι η πολιτική υποχωρεί έναντι της τακτικής.