Η προτεινόμενη επιβολή φόρου συναλλαγών σε δέκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η Ελλάδα, θα αυξήσει τα ετήσια έσοδα κατά σχεδόν 20 δισ. ευρώ, σύμφωνα με νέα μελέτη που επικαλείται το Bloomberg.

Τα περισσότερα έσοδα μπορούν να προέλθουν από τη φορολόγηση παραγώγων, σύμφωνα με μελέτη που ετοιμάστηκε από αξιωματούχους των δέκα αυτών χωρών για να διερευνηθεί περαιτέρω το θέμα. Από τα παράγωγα μπορούν να εισρεύσουν στα ταμεία επιπλέον φορολογικά έσοδα που θα ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη μελέτη αυτή. Το ποσό αυτό προκύπτει με βάση την επιβολή φόρου συναλλαγών κατά 0,01% σε παράγωγα. Εάν το ποσοστό φορολογίας μειωθεί ακόμη περισσότερο, τότε το σύνολο των επιπρόσθετων εσόδων από 20 δισ. θα πέσει στα 16 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

ΠΕΡΙΠΛΟΚΟ. Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι η προσπάθεια επιβολής ενός τέτοιου φόρου περιπλέκεται περισσότερο λόγω της προγραμματισμένης αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό συμβαίνει επειδή μέρος του φόρου θα πρέπει να καταβληθεί από χώρες με έδρα τη Βρετανία μετά το Brexit. Οι συνομιλίες για την επιβολή του φόρου αυτού πάγωσαν τον περασμένο Σεπτέμβριο για να δοθεί περισσότερος χρόνος στις ειδικές επιτροπές που έχουν συσταθεί για τον σκοπό αυτόν ώστε να ερευνήσουν τις επιπτώσεις από το Brexit. Σήμερα στο Λονδίνο εδρεύουν μερικές από τις μεγαλύτερες χρηματοπιστωτικές εταιρείες της ΕΕ.

Την επιβολή ενός τέτοιου φόρου εξακολουθούν να τη συζητούν η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Ισπανία.

Η επιβολή του φόρου προτάθηκε το 2011 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο να συνεισφέρουν οι εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου στα μεγάλα κόστη που απαίτησε για την αντιμετώπισή της η μεγάλη κρίση του 2007-2008. Αρκετές χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να αντιτίθενται στην επιβολή του φόρου.