Μια κλωστή χωρίζει τον πόλεμο από την ειρήνη στη Μέση Ανατολή μετά τον βομβαρδισμό δεκάδων ιρανικών στόχων στο έδαφος της Συρίας από ισραηλινά αεροσκάφη ως αντίποινα για τις επιθέσεις με ρουκέτες, όπως υποστηρίζει το Ισραήλ, από ιρανικές δυνάμεις σε ισραηλινά στρατεύματα στα Υψώματα του Γκολάν. Το Γκολάν είναι συριακό έδαφος κατεχόμενο από το Ισραήλ, άρα Ισραήλ και Ιράν χρησιμοποιούν πλέον τη Συρία για να κλιμακώσουν την αντιπαράθεσή τους.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη επίθεση του Ισραήλ στη Συρία μετά τον Πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973, σχολιάζει αρθρογράφος της «Guardian». Η χθεσινή κλιμάκωση σημειώνεται έπειτα από μήνες επιθέσεων των ισραηλινών αεροσκαφών σε ιρανικούς στόχους μέσα στη Συρία. Ολες οι χώρες έκαναν έκκληση για αυτοσυγκράτηση στις δύο πλευρές ενώ εκφράζονται φόβοι ότι η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει λόγω της αβεβαιότητας που έχει προκληθεί μετά την απόφαση Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, η Ταξιαρχία Αλ Κοντς, υπεύθυνη για τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου στρατιωτικού σώματος του ιρανικού καθεστώτος, εκτόξευσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα ρουκέτες προς προκεχωρημένες θέσεις στο κατεχόμενο τμήμα του Γκολάν, από την άλλη πλευρά των συνόρων. Οι ιρανικές ρουκέτες δεν προκάλεσαν θύματα, τέσσερις από αυτές αναχαιτίστηκαν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και οι άλλες έπεσαν εκτός Ισραήλ, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός.

Οι Ισραηλινοί έδωσαν αμέσως εντολή στα βομβαρδιστικά τους να απογειωθούν. Ο υπουργός Αμυνας Αβιγκντορ Λίμπερμαν δήλωσε: «Χτυπήσαμε σχεδόν όλες τις ιρανικές υποδομές στη Συρία. Πρέπει να θυμούνται ότι αν μας ρίξουν βροχή, θα τους ρίξουμε καταιγίδα. Ελπίζω ότι αυτό το κεφάλαιο έχει κλείσει και έχουν όλοι πάρει το μήνυμα». Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στη Δαμασκό, η τηλεόραση μετέδωσε απευθείας εικόνες της πρωτεύουσας με βλήματα να φωτίζουν τον ουρανό και πολλούς πυραύλους που καταστράφηκαν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ που συναντήθηκαν χθες έκαναν έκκληση για «επικράτηση της λογικής». Πρόκειται για μια εξαιρετική περίπλοκη κατάσταση, συμφώνησαν. «Η κλιμάκωση μέσα λίγες ώρες δείχνει πως πρόκειται πραγματικά για ζήτημα πολέμου και ειρήνης», ανέφερε η Μέρκελ.

Το Ισραήλ προσάρτησε το 1981 το τμήμα του Γκολάν το οποίο κατείχε από το 1967 και τον Πόλεμο των Εξι Ημερών. Η προσάρτηση δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, που θεωρεί την περιοχή συριακό έδαφος. Επισήμως, Ισραήλ και Συρία βρίσκονται ακόμα σε πόλεμο. Ομως με τον οκτάχρονο εμφύλιο να συνεχίζεται στη Συρία, όλες οι δυνάμεις της περιοχής πολεμούν μέσω αντιπροσώπων. Εκείνο που ανησυχεί ιδιαίτερα την ισραηλινή ηγεσία είναι η υποστήριξη που προσφέρουν στο καθεστώς Ασαντ η λιβανική Χεζμπολάχ και το Ιράν. Μόλις χθες, ο Λίμπερμαν επανέλαβε, εξηγώντας και την σφοδρότητα της χθεσινής επίθεσης: «Δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν να μετατρέψει τη Συρία σε προγεφύρωμα εναντίον μας». Μάλιστα, αναλυτής στην εφημερίδα «Χααρέτζ» αναρωτιόταν χθες γιατί η ιρανική επίθεση με ρουκέτες ήταν τόσο άσχημα οργανωμένη και πώς ένας τόσο έμπειρος στρατιωτικός όπως ο διοικητής των Φρουρών της Επανάσταση Κασέμ Σολεϊμανί έκανε τέτοιο σφάλμα, όταν γνωρίζει πως το Ισραήλ παρακολουθεί κάθε του κίνηση. Αλλοι αναλυτές θεωρούν πως η ιρανική απάντηση θα έρθει μέσω επίθεσης της Χεζμπολάχ.

Βασικός στόχος της εξαιρετικά έντονης ισραηλινής επίθεσης είναι να διαλυθεί ο λεγόμενος ιρανικός διάδρομος που έχει δημιουργηθεί με την ενίσχυση της παρουσίας της Τεχεράνης στο έδαφος της Συρίας. Την ανησυχία του Τελ Αβίβ για τον «διάδρομο» που ξεκινά από την Τεχεράνη και μέσω Βαγδάτης φθάνει στη Δαμασκό και τη Βηρυτό μοιράζεται τόσο η Ουάσιγκτον όσο και το Ριάντ, που δεν βλέπει με καλό μάτι τη «σιιτική ενίσχυση».

Υπάρχει και μια ανησυχητική πρόβλεψη. Η «Washington Post» παρατηρεί ότι 15 χρόνια μετά την εισβολή στο Ιράκ με τη δικαιολογία ύπαρξης όπλων μαζικής καταστροφής που δεν βρέθηκαν ποτέ, «οι ΗΠΑ κινούνται πάλι προς μια πιθανή σύγκρουση με μια δύναμη της Μέσης Ανατολής με την υποψία ότι κατασκευάζει πυρηνικά όπλα και υποστηρίζει την τρομοκρατία».