Ο θάνατος νεαρής γυναίκας ηλικίας 22 ετών, η οποία έγινε αντικείμενο χλευασμού από τους υπεύθυνους των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών, που επιπλέον αρνήθηκαν να ανταποκριθούν στην έκκλησή της για βοήθεια, προκάλεσε σάλο στη Γαλλία, όπου οι αρχές ξεκίνησαν έρευνα για την υπόθεση, ενώ το προσωπικό των υπηρεσιών έκτακτων περιστατικών καταγγέλλει την έλλειψη μέσων.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, η Ναομί Μουσενγκά, μητέρα κοριτσιού 18 μηνών, ήταν μόνη στο σπίτι της όταν αισθάνθηκε έντονους πόνους στην κοιλιά. Πήρε τηλέφωνο την υπηρεσία πρώτων βοηθειών (Samu), αναζητώντας βοήθεια.

Οπως αποκαλύπτεται από την τρίλεπτη καταγεγραμμένη κλήση της, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή της οικογένειάς της και δημοσιεύτηκε πρόσφατα από ενημερωτικό ιστότοπο, η φωνή της μόλις που ακούγεται.

Αποκαλυπτικός διάλογος

«Εάν δεν μου πείτε τί συμβαίνει, θα σας το κλείσω!» την προειδοποιεί η τηλεφωνήτρια.

«Πονάω στην κοιλιά, πονάω παντού… Θα πεθάνω…» λέει με δυσκολία.

«Θα πεθάνετε σίγουρα μια ημέρα όπως όλος ο κόσμος» της απαντάει η τηλεφωνήτρια της Samu.

Η ίδια λέει στην 22χρονη να τηλεφωνήσει σε γιατρό και της δίνει τον αριθμό άλλης υπηρεσίας, των SOS Médecins.

«Βοηθήστε με, είμαι πολύ άρρωστη» επαναλαμβάνει η Μουσενγκά.

«Δεν μπορώ να σας βοηθήσω, δεν γνωρίζω τι έχετε… Δεν μπορώ να το κάνω για εσάς» ακούγεται να λέει η τηλεφωνήτρια.

Στην απομαγνητοφώνηση της ηχογραφημένης κλήσης ακούγεται και ο διάλογος μεταξύ της τηλεφωνήτριας και άλλου μέλους του προσωπικού που κοροϊδεύουν την άτυχη γυναίκα.

Υστερα από αρκετές ώρες, η υπηρεσία πρώτων βοηθειών θα κινητοποιηθεί, αφού έχει προηγηθεί νέο τηλεφώνημα από τη νεαρή. Ωστόσο θα είναι αργά: Η ασθενής είχε υποστεί έμφραγμα και όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Στρασβούργου υπέκυψε, παρά τις προσπάθειες των γιατρών και την εισαγωγή της στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Ερευνα από την εισαγγελία

Η υπόθεση ήρθε στη δημοσιότητα και η εισαγγελία του Στρασβούργου ξεκίνησε έρευνα σήμερα Τετάρτη με την κατηγορία της «άρνησης βοήθειας σε πρόσωπο που βρίσκεται σε κίνδυνο» ενώ η τηλεφωνήτρια του Samu τέθηκε σε αργία.

Σύμφωνα με την έκθεση νεκροτομής με ημερομηνία 3 Ιανουαρίου, η Ναομί Μουσενγκά απεβίωσε από «πολυοργανική ανεπάρκεια έπειτα από αιμορραγικό σοκ».

«Διερωτόμαστε πώς ανθρώπινο ον μπορεί να κάνει αυτού του είδους τις ερωτήσεις σε ετοιμοθάνατο άνθρωπο» είπε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 3 η Λουάνζ Μουσενγκά, αδελφή του θύματος, η οποία γνωστοποίησε ότι θα καταθέσει μήνυση.

«Βαθιά αγανακτισμένη από τις συνθήκες του θανάτου» η υπουργός Υγείας Ανιές Μπιζίν επιβεβαίωσε στην οικογένεια του θύματος «την απόλυτη συμπαράστασή της», ζητώντας να διεξαχθεί έρευνα στην Επιθεώρηση Κοινωνικών Υποθέσεων «γι αυτές τις σοβαρές δυσλειτουργίες».