Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν δήλωσε την Τετάρτη ότι η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν «είναι νεκρή», παρά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τρμαπ να αποσύρει τη χώρα του από αυτή, ενώ πρόσθεσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συνομιλήσει αργότερα σήμερα με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί.

«Η συμφωνία δεν είναι νεκρή», τόνισε ο Λεντριάν μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Ο Γάλλος υπουργός, που έδωσε τη συνέντευξη αυτή λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Τραμπ, δήλωσε ότι μετά τη συνομιλία του με τον Ροχανί ο Μακρόν θα έχει και άλλες συναντήσεις την επόμενη εβδομάδα, πιθανόν τη Δευτέρα, με Ιρανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχος.

Παράλληλα ο Λεντριάν πρόσθεσε στον RTL ότι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν και με στελέχη της πετρελαϊκής εταιρείας Total, αλλά και άλλων επιχειρήσεων που έχουν οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή.

«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος αντιπαράθεσης», υπογράμμισε, «ελπίζω να μην αποτελέσει πισωγύρισμα για την ειρήνη», κατέληξε ο Λεντριάν.

Λεμέρ: Η Γαλλία τριπλασίασε το εμπορικό της πλεόνασμα με το Ιράν

Δεν είναι αποδεκτό οι ΗΠΑ να είναι «ο χωροφύλακας» της παγκόσμιας οικονομίας, δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ.

Ανακοινώνοντας την απόφαση του για το Ιράν, ο Τραμπ διευκρίνισε ότι οι ξένες επιχειρήσεις θα έχουν από τρεις ως έξι μήνες να «φύγουν» από το Ιράν προτού πληγούν και αυτές από τις κυρώσεις με τις οποίες θα αποκλείεται η πρόσβασή τους στις αμερικανικές αγορές.

Κρίνοντας ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν είναι «σφάλμα» για τη διεθνή ασφάλεια, αλλά και από οικονομικής άποψης, ο Μπρουνό Λεμέρ παρατήρησε επίσης ότι η απόφαση αυτή θα έχει συνέπειες για τις γαλλικές επιχειρήσεις, όπως η Total, η Sanofi, η Renault ή ακόμη η Peugeot.

«Σε δύο χρόνια, η Γαλλία τριπλασίασε το εμπορικό της πλεόνασμα με το Ιράν», υπογράμμισε ο Λεμέρ.

Ωστόσο η αμερικανική απόφαση δίδει στις ξένες επιχειρήσεις «πολύ μικρές διορίες της τάξης των έξι μηνών» για να αποσυρθούν από το Ιράν, επισήμανε.

Αυτό «θα δημιουργήσει δυσκολίες σε όλες τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις (…) σημαντικές οικονομικές δυσκολίες. Αλλά πιο σημαντικό ακόμη από το οικονομικό πρόβλημα, είναι το πρόβλημα αρχής, ότι θα υπάρξουν υπεράκτιες κυρώσεις», έκρινε.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι θα έχει «τηλεφωνική επαφή ως το τέλος της εβδομάδας με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Στιβ Μνούτσιν για να εξετάσει μαζί του ποιες δυνατότητες υπάρχουν» για να αποφευχθούν οι κυρώσεις.

Μεταξύ των ενδεχόμενων λύσεων, ο Λεμέρ αναφέρθηκε σε ρήτρες προτεραιότητας ή σε εξαιρέσεις και σημείωσε ότι θα πρέπει επίσης να μιλήσει με τους Ευρωπαίους ομολόγους του «για να δούμε ποια αντίδραση μπορούμε να έχουμε απέναντι στις κυρώσεις αυτές».

Σύμφωνα με τον Λεμέρ, «το συνετό είναι πλέον αυτό που δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, να βρεθεί ένας ευρωπαϊκός δρόμος που προτείνει άλλες λύσεις από αυτές που επιλέγει ο Αμερικανός πρόεδρος».

Ο υπουργός έκρινε ότι «η λογική της ισχύος» δεν αιτιολογείται με το Ιράν. «Αντιθέτως η συμφωνία επιτρέπει να πλαισιωθεί η ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, να επιβλέπεται. Η έξοδος από την συμφωνία δεν επιτρέπει πλέον να γίνεται ο έλεγχος αυτός», επισήμανε.

«Η λογική της ισχύος δεν αιτιολογείται παρά μόνον ως έσχατη λύση, όταν περνάει κανείς τις κόκκινες γραμμές, την οποία ακολούθησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν το συριακό καθεστώς χρησιμοποίησε χημικά όπλα», πρόσθεσε και σημείωσε: «στην αντίθετη περίπτωση αυτή οδηγεί μόνον σε καταστροφές».

«Η ιρακινή κρίση του 2003 οδήγησε σε καταστροφή», συνέχισε. «Θεωρώ ότι η αμερικανική έξοδος από την ιρανική συμφωνία είναι πράγματι διπλωματικό σφάλμα».

Οι Ευρωπαίοι θα προστατεύσουν τα συμφέροντα τους στο Ιράν

Οι Ευρωπαίοι «θα κάνουν τα πάντα για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των επιχειρήσεών (τους)» στο Ιράν, «απευθυνόμενοι στην αμερικανική κυβέρνηση» μέσω της ΕΕ, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία.

Ανακοινώνοντας την απόσυρσή τους από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, οι ΗΠΑ απείλησαν να επιβάλουν κυρώσεις σε όλες τις ξένες εταιρείες που συναλλάσσονται με το Ιράν και τους έδωσαν έως 180 ημέρες για να συμμορφωθούν.

«Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι πρόκειται να επιβάλει σταδιακά κυρώσεις, με μια μεταβατική περίοδο 90 ή 180 ημερών. Θα κάνουμε τα πάντα, σε συνεργασία με τις εταιρείες μας, για να υπερασπιστούμε και να προστατεύσουμε τα συμφέροντά τους και να διατηρήσουμε τα προτρεπτικά αποτελέσματα της συμφωνίας. Θα διαπραγματευτούμε με τις ΗΠΑ σε επίπεδο ΕΕ για πολιτικούς, πρακτικούς και νομικούς λόγους», προσθέτει η ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων.

Η γαλλική προεδρία παραδέχθηκε ότι προς το παρόν «δεν είναι πολύ ξεκάθαροι» οι όροι των κυρώσεων που σκοπεύουν να επαναφέρουν οι ΗΠΑ, διαβεβαιώνοντας ότι «θα αποτελέσουν θέμα πολύ πιεστικών συζητήσεων με την αμερικανική κυβέρνηση, στη διάρκεια των οποίων θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων».

«Οι επιχειρήσεις επίσης έχουν ανακοινώσει ότι χρειάζονται χρόνο για να κατανοήσουν πώς θα εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα και θα χρειαστεί να διαπραγματευτούν για το μέλλον», συνέχισαν οι σύμβουλοι του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Όταν ρωτήθηκαν τι πρόκειται να γίνει με τις πωλήσεις Airbus στο Ιράν, απάντησαν ότι «τα πράγματα είχαν ήδη αρχίσει να καθυστερούν» εν αναμονή της απόφασης του Τραμπ. «Από τη μία είναι τα συμβόλαια και από την άλλη μεριά οι αμερικανικές αποφάσεις. Χρειαζόμαστε λίγο χρόνο για να κάνουμε αυτή τη συζήτηση» με την ΕΕ, τις ΗΠΑ και τις επιχειρήσεις, εξήγησαν.

Αποκάλυψαν μάλιστα ότι «αν και δεν μιλάμε για ένα μπλοκ» εναντίον των ΗΠΑ, «οι Ρώσοι και οι Κινέζοι έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα παραμείνουν στη συμφωνία, οπότε οι πέντε άλλες χώρες που την έχουν υπογράψει συμφωνούν να παραμείνουν σε αυτήν».