Επεσαν οι κομματικές γραμμές στο άρθρο του νομοσχεδίου για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια, το οποίο ανέδειξε διαφορετικές τάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής.

Ομως, υπήρξαν έντονες ζυμώσεις κι αρκετό παρασκήνιο στο εσωτερικό των κομμάτων ώστε η συγκεκριμένη ρύθμιση, που κινδύνευε να καταπέσει αν δεν τη στήριζε Το Ποτάμι, να καταφέρει τελικά να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία.

Η θετική στάση του Ποταμιού, που είχε εκφραστεί εξαρχής, δοκίμασε τη συνοχή του νέου φορέα του Κινήματος Αλλαγής, καθώς από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη αρκετοί βουλευτές τάχθηκαν κατά της επίμαχης διάταξης με το επιχείρημα πως θα τιμήσουν τη δέσμευσή τους να μην ψηφίζουν κυβερνητικά νομοθετήματα που δεν τα ψηφίζουν πρωτίστως οι ΑΝΕΛ. «Το δόγμα του «όχι» ακόμα και σε νομοθετήματα που διορθώνουν έστω και λίγο την πραγματικότητα προσβάλλει τη δημοκρατία» απάντησε χθες ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Η χώρα δεν θα πάει μπροστά με καπρίτσια και ρεβανσισμούς» τόνισε προς τους διαφωνούντες βουλευτές της ΔΗΣΥ, υποστηρίζοντας πως δειλιάζουν επειδή φοβούνται την αντίδραση της Εκκλησίας.

Ωστόσο, η πλειοψηφία των βουλευτών της ΔΗΣΥ, μεταξύ των οποίων η Φώφη Γεννηματά και ο Βαγγέλης Βενιζέλος, τάσσονται υπέρ της διάταξης. Ομως, υπό τον φόβο των διαρροών και σε μια προσπάθεια να εμφανίσει ενιαίο μέτωπο το Κίνημα Αλλαγής, η Φώφη Γεννηματά επέλεξε να μην επιβάλει κομματική γραμμή στη ΔΗΣΥ, αλλά να ψηφίσουν οι βουλευτές κατά συνείδηση.

Παρόμοια στάση κράτησε και η αξιωματική αντιπολίτευση. Ενώ αρχικά η ΝΔ είχε ταχθεί κατά της επίμαχης διάταξης, στη συνέχεια, κι ύστερα από τη δημόσια δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη πως προτίθεται να την υπερψηφίσει, αλλά και τη θετική εισήγηση κι άλλων γαλάζιων βουλευτών, όπως η Ολγα Κεφαλογιάννη και η Νίκη Κεραμέως, η ηγεσία του κόμματος επέλεξε να μη θέσει κομματική πειθαρχία, αλλά να προταχθεί η ψήφος κατά συνείδηση. Ωστόσο η κεντρική γραμμή του κόμματος παραμένει το «όχι», αλλά σε περίπτωση διαφοροποιήσεων δεν θα επιβληθούν κυρώσεις στους διαφωνούντες βουλευτές.

ΟΙ ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΕΣ. Εντονο παρασκήνιο επικράτησε και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι αντιρρησίες βουλευτές, προερχόμενοι κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, φαίνεται πως εμμένουν στη διαφωνία τους. Από τους περίπου δέκα βουλευτές που αρχικά είχαν βγει στο αντάρτικο, περισσότεροι από τους μισούς φαίνεται πως έχουν άρει τις επιφυλάξεις τους. Την αναδίπλωση προανήγγειλε εγκαίρως ο Δημήτρης Βέττας που ήταν ένας από τους αντάρτες. Παρ’ όλα αυτά, παραμένουν ακόμα μερικοί επικίνδυνοι βουλευτές, μεταξύ των οποίων η Γεωργία Γεννιά, ο Μάρκος Μπόλαρης και η Ολυμπία Τελιγιορίδου, οι οποίοι προκαλούν με τη στάση τους τη δυσφορία της ομάδας των 53. Ενδεικτικό του κλίματος είναι το γεγονός πως ο Χρήστος Καραγιαννίδης από τους 53 προέτρεψε τους διαφωνούντες να παραιτηθούν. Ωστόσο, οι αντιφρονούντες φαίνεται πως φλερτάρουν περισσότερο με την ιδέα να απέχουν από τη σημερινή ονομαστική ψηφοφορία κι όχι να καταψηφίσουν.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου, η οποία ανήκει στην ομάδα των 53 του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε χθες μία ακόμα προσπάθεια προκειμένου να πείσει τους «συντηρητικούς» του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως με αυτό το νομοσχέδιο «κάνουμε ένα βήμα μπροστά» και υπενθυμίζοντας πως επί ΣΥΡΙΖΑ πέρασε το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης και την ταυτότητα φύλου.

Ο Τάσος Κουράκης όμως πήγε ένα βήμα παρακάτω υποστηρίζοντας ότι η Βουλή θα πρέπει να κινηθεί σε ακόμα πιο προοδευτική κατεύθυνση. Ετσι, πρότεινε τη νομοθέτηση του γάμου μεταξύ των ομόφυλων ζευγαριών και τη θεσμοθέτηση του δικαιώματός τους να υιοθετούν παιδιά.

ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΚΑΤΣΙΚΗ. Λίγο αργότερα, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης ξέσπασε σε ένα ομοφοβικό παραλήρημα χαρακτηρίζοντας παρανοϊκούς και παρεκτρεπόμενους τους ομοφυλόφιλους, φτάνοντας στο σημείο να εξισώσει την ομοφυλοφιλία με την παιδεραστία. Την ώρα όμως που τα έλεγε αυτά, στα θεωρεία της Βουλής παρακολουθούσε τη συνεδρίαση ο αυτοπροσδιοριζόμενος ως «το» Τζέισον Αντιγόνη, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για να διαγράψει το αρσενικό του φύλο και πανηγύριζε με πάθος το βράδυ της ψήφισης του νομοσχεδίου για τη διόρθωση φύλου.

Το παραλήρημα του Κατσίκη προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Θανάση Θεοχαρόπουλου, ο οποίος τόνισε πως «μια τέτοια ρητορική την περιμέναμε από τη Χρυσή Αυγή, αλλά ήρθε από τον κυβερνητικό σας εταίρο». Από την επίσημη γραμμή του «όχι» των ΑΝΕΛ, πάντως, διαφοροποιείται ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος.