Θα νομίζεις εσύ που τρέχεις ότι μόνο τα πόδια σου καταπονούνται και με κάποιο τρόπο θα τα προστατέψεις. Δυο πόδια είναι αυτά, λες. Τα προσέχεις και έτσι θα την σκαπουλάρεις από πόνους και θεραπείες. Αμ, δε. Εκτός λοιπόν από τα πόδια, όταν τρέχουμε κουράζουμε και τη σπονδυλική στήλη.

Σκέψου ότι όση ώρα τρέχεις οι δίσκοι ανάμεσα στους σπονδύλους δέχονται επαναλαμβανόμενες πιέσεις.

Την επόμενη φορά που θα τρέξεις σε μια μεγάλη ανηφόρα σταμάτα και δες σε τι στάση είσαι. Ασε, θα σου πω εγώ. Σαν την γιαγιά που ανεβαίνει για τάμα στον Προφήτη Ηλία. Σκυφτός, τα ισχία σου με περιορισμένη κινητικότητα και η λεκάνη σου με μια κλίση προς τα εμπρός. Αλλά και στην κατηφόρα δεν είσαι σε καλύτερη στάση. Μοιάζεις με κάποιον που μπροστά βλέπει γκρεμό και αντιστέκεται, η λεκάνη σου τώρα έχει μια ωραιότατη κλίση προς τα πίσω, το λες και λόρδωση.

Τώρα λοιπόν όλα αυτά σου φαίνονται εντελώς ακίνδυνα για τη σπονδυλική στήλη; Οχι βέβαια. Αλλά μην τρομοκρατείσαι. Από την κατασκευή της η σπονδυλική στήλη έχει μια αξιοθαύμαστη αντοχή και ακρίβεια. Αλλά όλο αυτό ώς ένα σημείο. Αν αρχίσεις να τρέχεις και σταματημό να μην έχεις, αν κοπανιέσαι ολημερίς στην άσφαλτο και το ταρτάν το βλέπεις μόνο στην τηλεόραση, αν φοράς τα ίδια παπούτσια για χιλιόμετρα ατελείωτα ή αν τρέχεις χωρίς να φροντίζεις για την ενδυνάμωση του κορμού, τότε μια μέρα θα νιώσεις πόνο στην περιοχή της μέσης, πιθανά ν’ αντανακλά σε ένα από τα δυο πόδια σου.

Μπορεί επίσης να είχες και προβλήματα στη μέση και πριν το τρέξιμο. Οπότε τώρα με το τρέξιμο τής δίνεις ακόμα ένα λόγο να σου δηλώνει με άσχημο τρόπο την παρουσία της. Πριν λοιπόν φτάσεις στο σημείο να επισκέπτεσαι ορθοπεδικούς, προσπάθησε με ασκήσεις ραχιαίων και κοιλιακών να δυναμώσεις την περιοχή και διόρθωσε με δρομικές ασκήσεις τη στάση σου στο τρέξιμο. Δεν χρειάζεται να φτάσεις να πονάς για να πας στον φυσικοθεραπευτή, μπορείς να τον επισκεφτείς και για αποθεραπεία.

Προσπάθησε οι προπονήσεις να έχουν εναλλαγές τόσο στην κλίση της διαδρομής όσο και στο τερέν. Πήγαινε στο στάδιο, όχι συνέχεια στους δρόμους και στα πεζοδρόμια. Αν υπάρξει λοιπόν σωστή ενδυνάμωση, σωστή προπόνηση και σωστή στάση, τότε θα τρέχεις λεβέντικα.

Η Κατερίνα Βλαχαντώνη είναι φυσικοθεραπεύτρια και μαραθωνοδρόμος