Κάποτε ήταν η μπαρουταποθήκη της Ευρώπης. Αλλά τώρα, τα Βαλκάνια φαίνεται να έχουν μετατραπεί σε ένα πεδίο μάχης με έντονο ψυχροπολεμικό άρωμα. Σύμφωνα με τους «Νιου Γιορκ Τάιμς», πρωταγωνιστής σε αυτή τη νέα εκδοχή του Ψυχρού Πολέμου είναι η Ρωσία. Η οποία επιχειρεί να αυξήσει την επιρροή της στην περιοχή σπέρνοντας εθνικιστικά ζιζάνια στις χώρες που φιλοδοξούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Μετά τη συντονισμένη αντίδραση της Δύσης στη δηλητηρίαση του πρώην ρώσου πράκτορα και της κόρης του, τα Βαλκάνια απέκτησαν επιπλέον ειδικό βάρος» σημειώνει ο πολιτικός αναλυτής Μαρκ Γκαλεότι.

Αλλοι αναλυτές εκτιμούν ότι η Μόσχα «επιχειρεί να αποκτήσει πλεονέκτημα στο τελευταίο τμήμα της Δυτικής Ευρώπης που παραμένει πολιτικά δυσλειτουργικό». Η ρωσική εισβολή στα Βαλκάνια περνάει από τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, μια χώρα όπου η διαφθορά, η ασταθής εξουσία και οι εθνοτικές αντιπαραθέσεις αποτυπώνουν την εικόνα όλης της περιοχής. Εκεί, ο ηγέτης της ημιαυτόνομης Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας ζητάει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της, ενώ πεδίο εκμετάλλευσης προσφέρει και η ΠΓΔΜ όπου οι σχέσεις ανάμεσα στους Σλάβους και τους Αλβανούς κάθε άλλο παρά είναι ομαλές.

Οι Ευρωπαίοι. Απέναντι στη ρωσική «εισβολή», οι Βρυξέλλες κρατούν ανοικτή την πόρτα της ένταξης στη Βοσνία αλλά και σε άλλα πέντε κράτη των Δυτικών Βαλκανίων (Σερβία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Αλβανία και Κόσοβο) ζητώντας σε αντάλλαγμα δομικές μεταρρυθμίσεις. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι αυτές οι χώρες αντιμετωπίζουν πλέον με σκεπτικισμό την ευρωπαϊκή προοπτική. Κάποιες από αυτές αμφιβάλλουν για αυτά που έχει να τους προσφέρει μια Ευρωπαϊκή Ενωση η οποία σαρώνεται από το κύμα του λαϊκισμού, οι επιφυλάξεις άλλων εδράζεται στη μεταναστευτική κρίση, ενώ κανένας δεν πιστεύει ότι οι χώρες αυτές είναι έτοιμες να ενταχθούν στην ΕΕ. Οπως το έχει θέσει ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, «είναι σαν να περιμένεις σε μια αίθουσα αναμονής χωρίς έξοδο».

Οι Αμερικανοί. Την ίδια ώρα, ωστόσο, έχει ενισχυθεί το αμερικανικό ενδιαφέρον για την περιοχή. Κι ο λόγος βρίσκεται φυσικά στην «αύξηση της ρωσικής επιρροής». Η Μόσχα από την πλευρά της θεωρεί απαράδεκτη την εξάπλωση του ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ φέρεται να είχε εμπλακεί σε μια «περίεργη» απόπειρα πραξικοπήματος στο Μαυροβούνιο πριν η χώρα ενταχθεί στις δομές της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας το 2016. Στο μεταξύ, επιχειρεί να πατήσει πόδι στην περιοχή και με επενδυτικά σχέδια έτσι ώστε όταν ενταχθούν αυτές οι χώρες στην Ευρωπαϊκή Ενωση να «φέρουν μαζί τους και τη ρωσική επιρροή».