«Το κλειδί για επίλυση του ονοματολογικού είναι ο ρεαλισμός, ο πραγματισμός και η αντίληψη ότι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, όχι σάπιους, αλλά συμβιβασμούς που θα κερδίσουν και οι δυο πλευρές», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ερωτηθείς σχετικά, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με τον σέρβο ομόλογό του και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς.

«Και συμβιβασμός σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να τα πάρουν όλα, ότι και οι δυο πλευρές θα πρέπει να έχουν κέρδη. Ελπίζω να έχει γίνει αυτό κατανοητό από όλες τις πλευρές της διαπραγμάτευσης και να έχουμε θετικές εξελίξεις», είπε.
«Το συμφέρον όλων είναι να λυθεί αυτό το θέμα και να απομακρυνθούν όλα τα προβλήματα», απάντησε ο κ. Ντάτσιτς. Η Σερβία, όπως είπε, έχει μεγάλη κατανόηση για τη στάση της Ελλάδας, επαναλαμβάνοντας ότι ήταν λάθος της χώρας του να αναγνωρίσει την πΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα. Ο ίδιος επισήμανε ότι η συμπεριφορά των Σκοπίων απέναντι στη Σερβία δεν ήταν η κατάλληλη, ενώ προσφέρθηκε η χώρα του να φιλοξενήσει ενδεχόμενη συνάντηση των δυο πλευρών.

Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών έδωσε τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η στάση της Ελλάδας απέναντι στο Κόσοβο, ερωτηθείς σχετικά με ενδεχόμενη ίδρυση διπλωματικού γραφείου του Κοσόβου στην Αθήνα, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσις.

Ο κ. Κοτζιάς έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να ανοίξει διπλωματικό γραφείο του Κοσόβου στην Αθήνα, αλλά εμπορικό, εξηγώντας ότι από το 2014 υπάρχει μία σχετική συμφωνία και διευκρινίζοντας αυτό δεν αποτελεί διπλωματική αντιπροσωπεία. «Δεν έχουμε διπλωματική αναγνώριση του Κοσόβου, ούτε πρόκειται να αναγνωρίσουμε το Κόσοβο» υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός και πρόσθεσε: «Οι συμφωνίες πρέπει να υλοποιούνται, όχι μονόπλευρα, αλλά στην ολότητά τους. Αυτό πρέπει να το θυμούνται όλοι».

Μια περιοδεία στο «καυτό τρίγωνο» Βελιγράδι - Πρίστινα -Σκόπια

Παραμονές της δημοσιοποίησης της έκθεσης της Κομισιόν για την πρόοδο στον τομέα της υλοποίησης των κριτηρίων των υποψήφιων προς ένταξη χωρών της δυτικής Βαλκανικής στην ΕΕ, εν μέσω αναταράξεων στις εύθραυστες σχέσεις Σερβίας - Κοσόβου, αλλά και σε μια κομβική στιγμή στη διαπραγμάτευση Αθήνας-ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό, ο έλληνας ΥΠΕΞ, Νικος Κοτζιάς, βρίσκεται από την Τρίτη σε περιοδεία στο «καυτό τρίγωνο» Βελιγράδι - Πρίστινα - Σκόπια.

Ο κ. Κοτζιάς θα μεταβεί το βράδυ στην Οχρίδα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον ΥΠΕΞ Νικολά Ντιμιτρόφ, ενώ αύριο θα βρεθεί στο Κόσοβο, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Χασίμ Θάτσι και τον ΥΠΕΞ Μπετζότ Πατσόλι.

Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται την ευαίσθητη αυτή περιοχή λίγες εβδομάδες μετά την περιοδεία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ και την παρουσίαση από τις Βρυξέλλες της στρατηγικής της ΕΕ για τα δυτικά Βαλκάνια, που προβλέπει ότι υπό προϋποθέσεις η Σερβία και το Μαυροβούνιο μπορεί να γίνουν μέλη της έως το 2025.

Πέρα από τη συνάντηση της Οχρίδας, όπου θα συζητηθούν οι εξελίξεις γύρω από τη διαπραγμάτευση για το όνομα, στη «βαλίτσα» του κ. Κοτζιά υπάρχουν η προετοιμασία του β' Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Σερβίας που θα γίνει στο επόμενο διάστημα και η ενταξιακή προοπτική των χωρών της περιοχής εν όψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων τον Μάιο στη Βουλγαρία.

Ο άξονας Βελιγραδίου – Πρίστινας ήταν και παραμένει στην κορυφή των προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, όπως φάνηκε και από την εξαγγελθείσα στρατηγική της Κομισιόν για τα δυτικά Βαλκάνια.

Και την ενδυνάμωση του διάλογου μεταξύ Σέρβων και Αλβανών προς αυτή την κατεύθυνση θα επιχειρήσει στις συναντήσεις του με τις ηγεσίες τους ο κ. Κοτζιάς, δεδομένων (και) των πολύ καλών σχέσεων που διατηρεί και καλλιεργεί η Αθήνα, τόσο με το Βελιγράδι, όσο και με την Πρίστινα.

Αλλά η προσοχή των Βρυξελλών δεν παύει να είναι στραμμένη και στην τρίτη «κορυφή» του τριγώνου, την ΠΓΔΜ, όπου το ρήγμα μεταξύ σλαβομακεδόνων και Αλβανών παραμένει εν υπνώσει, ενώ και η εκκρεμότητα της ονομασίας με την Ελλάδα δεν διευκολύνει την επίτευξη των στόχων της χώρας αυτής, την ένταξη δηλαδή στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ που θα ενισχύσουν τη σταθεροποίησή της.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από