Ακόμα και μέσα στις γιορτές, οι «επιθέσεις φιλίας» προς το Κίνημα Αλλαγής δεν σταματούν. Φαίνεται πως τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ επενδύουν σε μια συνεργασία με τον νέο φορέα, ενώ η πρόσφατη πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά άνοιξε το πεδίο της συζήτησης για την επόμενη μέρα. Για τα κεντροαριστερά στελέχη, ωστόσο, το φλερτ τέτοιου είδους είναι μια γνώριμη διαδικασία, έτσι δεν ξαφνιάστηκαν από το άρθρο του Αντώνη Σαμαρά («Καθημερινή»), όπου ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει πως θεωρεί το Κίνημα Αλλαγής «απαραίτητο εταίρο» για την υπεράσπιση του «κοινού έργου» της περιόδου 2012-2015. Ούτε από την αντίστοιχου ύφους δήλωση του Φώτη Κουβέλη («Εθνος»), ο οποίος σημείωσε πως αν οι κεντροαριστερές δυνάμεις είναι πράγματι προοδευτικές, «δεν μπορεί να είναι ουδέτεροι παρατηρητές της σύγκρουσης μεταξύ της προοδευτικής και της συντηρητικής πολιτικής και να μένουν ανενεργές σε ό,τι αφορά τις συμμαχίες τους».

Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ. Από το Κίνημα Αλλαγής ξεκαθαρίζουν πως δεν έχουν πρόθεση να προσφέρουν δεκανίκι σε κανέναν εκ των δύο –και αυτό ισχύει τόσο για την πρωτοβουλία για τη συνταγματική αναθεώρηση όσο και για τις επόμενες πολιτικές πρωτοβουλίες που θα ακολουθήσουν. Η στάση που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει η Φώφη Γεννηματά είναι αυτή της «εθνικής συνεννόησης», πράγμα που αφήνει μεν περιθώριο συζήτησης ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις, δεν μεταφράζεται ωστόσο σε μετεκλογικές συνεργασίες. «Να μην μπερδεύουν την αξιακή πολιτική επιλογή για ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις που έχει ανάγκη η χώρα με τη συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί στην πρότασή μας για συναινέσεις περιλαμβάνεται και η ΝΔ», υπογραμμίζει, στο ίδιο μήκος κύματος, από πλευράς Κινήματος Αλλαγής, ο Φίλιππος Σαχινίδης (ΑΠΕ).

Αυτό που γίνεται φανερό, όμως, είναι ότι όσο περνάει ο καιρός και οι εκλογές έρχονται πιο κοντά, η πίεση στον κεντροαριστερό χώρο θα αυξάνεται, είτε με τη μορφή φλερτ είτε με προτάσεις για τις οποίες η Κεντροαριστερά ενδεχομένως κληθεί να πάρει θέση και μέσα στη Βουλή, όπως το Μακεδονικό και ο εκλογικός νόμος. Αυτή η στάση θα ληφθεί και ως σημάδι για την επόμενη μέρα –αν και από το Κίνημα Αλλαγής έχουν ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως δεν ετεροπροσδιορίζονται. Το Μακεδονικό, ειδικά, θα αποτελέσει και σημείο συζήτησης στο Πολιτικό Συμβούλιο της Τετάρτης, καθώς φαίνεται πως πολύ δύσκολα οι βουλευτές της ΔΗΣΥ θα δεχτούν να στηρίξουν μια πρόταση ονόματος για τη γείτονα χώρα που δεν θα αποτελεί ενιαία κυβερνητική πρόταση –ενώ, στην απέναντι όχθη, βουλευτές του Ποταμιού επιμένουν πως αν η λύση έρθει και πληροί τις προϋποθέσεις, πρέπει να υπερψηφιστεί.

ΓΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ. Στα οργανωτικά, η Φώφη Γεννηματά εμφανίζεται αποφασισμένη να μην ακολουθήσει τις μέχρι τώρα προτάσεις για τη θέση του γραμματέα. Πληροφορίες τη θέλουν να κλίνει προς μια επιλογή «ανανέωσης», από τη γενιά των 40, που θα αναλάβει την ευθύνη της οργανωτικής συνένωσης του χώρου. Κύρια ασχολία του νέου γραμματέα, που αποτελεί μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, θα είναι να λειτουργεί προωθητικά για τον νέο φορέα και να ενισχύσει την προσπάθεια δημιουργίας μιας κοινής εκλογικής βάσης. Παράλληλα, στόχος είναι η σύσταση μιας ισχυρής και ανανεωμένης Εκτελεστικής Γραμματείας –όργανο που είχε ήδη προβλεφθεί, θα απαρτίζεται από περίπου 40 άτομα και αναμένεται να συγκροτηθεί σε δύο υποτυπώδεις ζώνες, αποτελούμενο τόσο από στελέχη της νέας γενιάς όσο και από τα κεντρικά στελέχη του χώρου. Σε συνδυασμό με το Πολιτικό Συμβούλιο, προετοιμάζουν πρόσφορο έδαφος για τη δημιουργία ενός ενιαίου πολιτικού κέντρου, το οποίο θα λαμβάνει και τις κύριες πολιτικές αποφάσεις.

Ο ΝΕΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ. Ως προς την επιλογή του εκπροσώπου Τύπου, όλα δείχνουν πως ο Παύλος Χρηστίδης, νυν εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, είναι ο επικρατέστερος για τη θέση. Για την επικοινωνία του νέου φορέα, πέρα από τον εκπρόσωπο, υπάρχει η ιδέα δημιουργίας γραμματείας, με υπεύθυνο επικοινωνίας από Το Ποτάμι. Το ότι, ωστόσο, τόσο ο γραμματέας όσο και ο εκπρόσωπος Τύπου φαίνεται πως θα προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε (εκτός ΠΑΣΟΚ) ανησυχία, καθώς υπάρχει φόβος για ενδεχόμενη πασοκοποίηση του νέου φορέα. Από την άλλη, η στελέχωση των γραμματειών τομέων θα είναι μάλλον πολύχρωμη, με πρόσωπα από όλους τους χώρους να αναλαμβάνουν ρόλο από εδώ και πέρα. Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις για όλα αυτά αναμένεται να ληφθούν μέσα στην εβδομάδα και κυρίως στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Εκεί, και τα υπόλοιπα μέλη πρόκειται να θέσουν τις προτάσεις τους υπόψη της Γεννηματά –η ΔΗΜΑΡ, για παράδειγμα, θα βάλει ζήτημα ανεξάρτητων γραφείων που θα σηματοδοτούν τη νέα αρχή.