Η ώρα του λογαριασμού για το διπλό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ και στο μέτωπο της ΔΕΗ έφτασε.

Τα στελέχη του όπως και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας τάσσονταν τόσο προεκλογικά όσο και τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης υπέρ προνομίων εργαζομένων και συνδικαλιστών της δημόσιας εταιρείας, όπως το τροφείο των έξι ευρώ ημερησίως. Τώρα ετοιμάζονται να το κόψουν.

Προεκλογικά, άλλωστε, επέκριναν σφόδρα την πώληση περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ, που προωθούσε η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Τώρα βάζουν πωλητήριο πρώτα στις τέσσερις λιγνιτικές μονάδες και στη συνέχεια –κατόπιν διαπραγμάτευσης –στο 17% της επιχείρησης.

Οι συνδικαλιστές βλέπουν τους πάλαι ποτέ πολιτικούς υποστηρικτές των αιτημάτων τους να μετατρέπονται στους χειρότερους πολέμιους. Η διοίκηση της ΔΕΗ πρότεινε ήδη την κατάργηση του τροφείου και η κυβέρνηση καταθέτει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης και της Μελίτης.

ΤΟ ΤΡΟΦΕΙΟ. Ηταν 27 Φεβρουαρίου του 2015, τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης της χώρας από το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, όταν ο τότε υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου ενημερώθηκαν για το κλείσιμο της τριετούς συλλογικής σύμβασης εργασίας μεταξύ της διοίκησης της ΔΕΗ και της ΓΕΝΟΠ.

Ανάμεσα στους άλλους όρους του κειμένου συμπεριλαμβανόταν και η ικανοποίηση αιτήματος των συνδικαλιστών για την παροχή ημερήσιας σίτισης (τροφείο) ύψους 6 ευρώ στους 11.000 εργαζομένους της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας. Αν και ο τότε πρόεδρός της Αρθούρος Ζερβός δεν ήταν πρόσωπο επιλογής της νεότευκτης κυβέρνησης, και παρά το ότι το προηγούμενο διάστημα των διαπραγματεύσεών του με τη ΓΕΝΟΠ (από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως και τον Φεβρουάριο) είχε προκληθεί θύελλα αντιδράσεων για το τροφείο, εντούτοις δεν προκλήθηκε καμία αντίδραση και δεν υπήρξε καμία παρέμβαση.

Μάλιστα, ο τότε υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης με επίσημο τρόπο αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου με non paper «ένιψαν τας χείρας τους» αποδίδοντας το κλείσιμο της συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις διοίκησης ΔΕΗ και Ομοσπονδίας κατά το προηγούμενο διάστημα της διακυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Επίσης, επιχειρηματολογούσαν για τη μη παρέμβασή τους με τη θεσμική ελευθερία που διέπει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις των εργαζομένων.

Η τότε διοίκηση της ΔΕΗ απαντούσε στην κριτική στο ότι η συγκεκριμένη παροχή σίτισης ήταν σε είδος και όχι σε χρήματα. Το ετήσιο ύψος της ανέρχεται σε 15 εκατ. ευρώ. Πρόσθετε, ακόμη, πως στην πενταετία (2010-2015) το κόστος της μισθοδοσίας είχε μειωθεί πάνω από 2,8 δισ. ευρώ.

Τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς αναλαμβάνει νέος πρόεδρος Εμμανουήλ Παναγιωτάκης. Ο ίδιος τάσσεται κατά του τροφείου, ωστόσο δηλώνει ότι δεν μπορεί να μην εφαρμοστεί η συλλογική σύμβαση εργασίας. Μάλιστα, ο Παναγιωτάκης και το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ το Νοέμβριο του 2015 αποφασίζουν μέρος της παροχής να δοθεί σε οικονομικά αδύναμες ομάδες του πληθυσμού μια και οι κοινωνικές αντιδράσεις συνεχίζονταν.

Δύο χρόνια μετά, τον Μάιο του 2017, ένα συνδικαλιστικό σωματείο (ΠΑΣΥΠ – ΔΕΗ) κερδίζει προσφυγή στην Επιθεώρηση Εργασίας και το ποσό επιστρέφεται.

Τον Φεβρουάριο του 2018 η σύμβαση εργασίας έληξε. Και δεν έχει συμφωνηθεί νέα καθώς η διοίκηση της εταιρίας δεν δέχεται τη διατήρηση του τροφείου. Μετά από διαπραγματεύσεις ο πρόεδρος της εταιρείας αντιτείνει την κατάργηση σε όσους παίρνουν πάνω από 1.500 ευρώ μεικτά και τη διάθεσή του σε εκείνους που αμείβονται με λιγότερα. Αυτοί υπολογίζονται σε 600 σε σύνολο 11.000 εργαζόμενων.

Οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις

ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ. Ολα τα σωματεία, όπως οι Ενώσεις Τεχνικών (ΕΤΕ) και Διοικητικού και Οικονομικού Προσωπικού (ΕΔΟΠ) ακόμη και η ΓΕΝΟΠ με ανακοινώσεις τους καταγγέλλουν την κίνηση αυτή της διοίκησης της ΔΕΗ και της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οπως τονίζει χαρακτηριστικά η ΕΔΟΠ, «μεθόδευσαν τη χρονική σύμπτωση με την πώληση των μονάδων ώστε να μην υπάρξει αντίδραση». Μάλιστα η ΕΔΟΠ καλεί τους εργαζόμενους σε κινητοποιήσεις: «Απαιτείται οργάνωση του αγώνα με ενημερώσεις του προσωπικού για άμεση αντίδραση προκειμένου να υπογράψουμε ΣΣΕ και να αποτρέψουμε την απόσχιση των μονάδων, όπως έγινε και το 2014. Ο εφησυχασμός, η απραξία και ο εναγκαλισμός με την εξουσία οδηγούνμόνο σε ήττες». Και η ΕΤΕ με αφορμή την πρόταση διάθεσης του τροφείου μιλά για «απόπειρα διαίρεσης του προσωπικού».

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης καταθέτει τις προσεχείς μέρες στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απόσχιση των μονάδων της Μεγαλόπολης (ΙΙΙ και IV) και της Μελίτης (Ι και άδεια κατασκευής ΙΙ) και την πώλησή τους με διαγωνισμό που θα γίνει τον Μάιο.

Συνάντηση. Χθες για τα θέματα της συλλογικής σύμβασης εργασίας και της πώλησης των μονάδων πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο συνάντηση μεταξύ του Γιώργου Σταθάκη, του Μανώλη Παναγιωτάκη και του προέδρου της ΓΕΝΟΠ Γιώργου Αδαμίδη. Σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και διαπιστώθηκε δυνατότητα σύγκλισης απόψεων.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο Αδαμίδης: «Από τη συνάντηση δεν προέκυψε καμία σύγκλιση απόψεων. Επέλεξαν τη σύγκρουση και θα την έχουν». Οπως αναφέρουν πηγές, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι θα κορυφώσουν τις κινητοποιήσεις τους με την προκήρυξη απεργιών όταν το νομοσχέδιο φτάσει στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Το θέμα της πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ αποτέλεσε τη σημαία της προεκλογικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρουν στελέχη της ΓΕΝΟΠ. Θυμίζουν τις βαρύγδουπες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα από το Αμύνταιο το καλοκαίρι του 2014 όταν τασσόταν κατά της μικρής ΔΕΗ, που προωθούσε η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Ο Τσίπρας χαρακτήριζε «εθνικό έγκλημα την πώληση της μικρής ΔΕΗ» υποσχόμενος τη διατήρησή της υπό δημόσιο έλεγχο.

Σύμφωνα πάντα με τα ίδια στελέχη, «η κυβέρνηση μετά τις αυστηρές συστάσεις των θεσμών για ολοκλήρωση των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων σπεύδει με κάθε τρόπο να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις τους, για να μπορέσει μετά να χτίσει και το αφήγημα της εξόδου από το Μνημόνιο».

«Μεθόδευση». Κατόπιν τούτου, συνδικαλιστές εξηγούν τη «μεθόδευση» του υπουργείου και του προέδρου της ΔΕΗ: «Ο πρόεδρος της εταιρείας, ως πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, αλλά και η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας γνωρίζουν από πρακτικές που αποδυναμώνουν τις συνδικαλιστικές αντιδράσεις και οδηγούν στον κοινωνικό αυτοματισμό. Ετσι κράτησαν εσκεμμένα ανοικτή τη συλλογική σύμβαση εργασίας για το επίδομα σίτισης ώστε οι όποιες κινητοποιήσεις μας για την πώληση των μονάδων να ταυτιστούν με δήθεν διεκδικήσεις προνομίων μας».

Ομως, όπως προσθέτουν οι ΕΤΕ και ΕΔΟΠ ΔΕΗ, «τα χρόνια του Μνημονίου από την εταιρεία έχουν περικοπεί 5,5 δισ. ευρώ σε μισθολογικό κόστος. Και συνεπώς αυτά τα 6 ευρώ ημερησίως ή τα 150 ευρώ τον μήνα είναι ψίχουλα μπροστά σε αυτά που θυσίασαν οι εργαζόμενοι της εταιρείας».

Κατά άλλους παράγοντες, «όπως και να ‘χει, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται αντιμέτωπη με το αμαρτωλό παρελθόν της. Οταν δηλαδή υποκινούσε διαμαρτυρίες και αντιδράσεις εργαζομένων για κεκτημένα τους. Για αυτά διαβεβαίωνε πως θα τα διατηρούσε όταν θα γινόταν κυβέρνηση. Τώρα έρχεται να τα αποψιλώσει κάτω από την πίεση των δανειστών ή των μικροπολιτικών της συμφερόντων».