Αφήγηση Τσακαλώτου, σκηνή τέταρτη, στο τελευταίο αναπτυξιακό συνέδριο. «Οταν πρωτοέγινα υπουργός Οικονομικών τον Ιούλιο του ’15 για κάθε έναν ή μία που μου έλεγε «συγχαρητήρια» υπήρχαν τέσσερις – πέντε που μου έλεγαν «συλλυπητήρια». Νομίζω πως ύστερα από δυόμισι χρόνια αυτό έχει αλλάξει. Εχει αλλάξει, γιατί ο κόσμος ξέρει ότι στις επόμενες 80 – 90 μέρες πολλά από τα πράγματα που υποσχεθήκαμε, θα γίνουν. Δηλαδή 80-85 μέρες είναι μέχρι το Eurogroup στις 21 Ιουνίου, γι’ αυτό λέω αυτόν τον αριθμό».

Δεν θέλω να σε πληγώσω υπουργέ μου, αλλά αν στις 21 του Ιουνίου έχουμε φάει γκολάκι από το ΔΝΤ με διπλό μαχαίρι σε αφορολόγητο και συντάξεις από το 2019, δεν σε βλέπω για πολλά συγχαρητήρια.

Αν έχουμε φάει μια επιτήρηση να –με το συμπάθιο –για την επόμενη πενταετία, πάλι δεν σε βλέπω για συγχαρητήρια. Αν πάρεις χρέος που να μας λύνει το πρόβλημα, να σου σφίξω το χέρι. Αλλά και πάλι συγχαρητήρια για τα τελευταία δυόμισι χρόνια, το βλέπω κάπως δύσκολο.

Το Μνημόνιο φεύγει, το ΔΝΤ έρχεται

Το τρίτο πρόγραμμα του ESM με τα 86 δισ. ευρώ λήγει στις 20 Αυγούστου 2018. Αν δεν πάρει παράταση, αν η κυβέρνηση δεν τα σπάσει με τους δανειστές, αν όλα πάνε δεξιά…

Ας υποθέσουμε ότι όλα θα πάνε δεξιά και σύμφωνα με το πρόγραμμα. Στις 21 Αυγούστου δεν υπάρχουν λεφτά με Μνημόνιο, αλλά κάτι υβριδικό που θα αρχίσουμε να το μαθαίνουμε μετά το Πάσχα.

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι στις 21 Αυγούστου θα υπάρχει Μνημόνιο με λεφτά από το ΔΝΤ! Οπως μου εξήγησε πηγή μου, εφόσον ενεργοποιηθεί το Stand By Arrangement του Ταμείου, η ημερομηνία λήξης του θα είναι η 31η Αυγούστου. Και κάπως έτσι ο Αλέξης Τσίπρας θα ξεκαλοκαιριάσει με το ΔΝΤ και με Μνημόνιο. Μικρό το κακό θα μου πεις αν το έσκιζε την 1η του Σεπτέμβρη. Κάτι μου λέει όμως ότι θα ριζώσει το ΔΝΤ με υπογραφή Τσίπρα για χρόνια στην Ελλάδα.

Η αύξηση των αντικειμενικών… κάνει καλό

Το ακούσαμε και αυτό… Μιλώντας στο συνέδριο της Prodexpo στη Θεσσαλονίκη για την ακίνητη περιουσία, ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Θεόδωρος Μητράκος, ούτε λίγο ούτε πολύ τάχθηκε υπέρ της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Υποστήριξε ότι η αύξηση των τιμών θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην αγορά. Μάλλον ο υποδιοικητής ξεχνάει ότι υποψήφιες για αύξηση των αντικειμενικών αξιών είναι οι λεγόμενες φθηνές περιοχές της χώρας που έχουν πληγεί από την κρίση και οι φορολογούμενοι που κατοικούν σε αυτές έχουν ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα. Επειτα από λίγο φαίνεται πως κατάλαβε το λάθος του και έσπευσε να τα μπαλώσει προτείνοντας να μην υπάρξουν νέες φορολογικές επιβαρύνσεις στα ακίνητα, ένα πεδίο στο οποίο η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των ευρωπαϊκών χωρών.

Ενδικα μέσα μετά το ναυάγιο

Το θρίλερ με την Εxin έληξε για την Εθνική Τράπεζα, αλλά απ’ ότι μαθαίνω το θέμα δεν θα μείνει εδώ για την τράπεζα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκησή της εξετάζει όλες τις δυνατότητες άσκησης των ένδικων μέσων που απορρέουν από τη σύμβαση που είχε υπογράψει με την Εxin, διεκδικώντας ακόμη και αποζημιώσεις εφόσον αυτό κριθεί εφικτό. Τώρα, όσον αφρά τον στρατηγικό σχεδιασμό της διοίκησης για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, παραμένει, όπως παραμένει και το ενδιαφέρον της κινεζικής Fosun για την απόκτησή της. Αρα οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές δεδομένου μάλιστα ότι ένας νέος παίκτης έχει εμφανιστεί και όλα δείχνουν ότι θα κάνει τα πράγματα να τρέξουν πιο γρήγορα.

Παλιό και καλό το κόλπο

Το κόλπο με τις εικονικές μεταφορές και ιδρύσεις εταιρειών σε Βουλγαρία, Κύπρο και άλλες γειτονικές χώρες για φορολογικούς σκοπούς είναι γνωστό και παλιό. Οπως επίσης είναι κοινό μυστικό ότι τους φορολογικούς παραδείσους διαφημίζουν και προωθούν δικηγόροι και φοροτεχνικοί που δραστηριοποιούνται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Την τελευταία διετία το φαινόμενο των εικονικών επιχειρήσεων έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Οπως άλλωστε παραδέχθηκε και η Κατερίνα Παπανάτσιου, οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που ιδρύθηκαν σε γειτονικές χώρες είναι καθαρά εικονικές. Είναι εταιρείες – σφραγίδες, εταιρείες που έχουν μόνο ΑΦΜ, χωρίς προσωπικό και χωρίς καμία πραγματική δραστηριότητα. Ωραίες οι διαπιστώσεις και οι εξαγγελίες ότι θα ελεγχθούν όσοι άνοιξαν εταιρεία-μαϊμού σε μια από τις γειτονικές χώρες. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα. Ελεγχοι για να εντοπιστούν εταιρείες – φαντάσματα δεν γίνονται και πολλοί συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν και δρουν ανενόχλητοι