Κόσμος πάει κι έρχεται τις τελευταίες ημέρες στο Πεντάγωνο. Πληροφορούμαι, ωστόσο, ότι όσοι πηγαίνουν δεν βλέπουν τον υπουργό Πάνο Καμμένο ή τον αναπληρωτή υπουργό του Φώτη Κουβέλη, αλλά τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Τη συνάντηση του ναυάρχου Αποστολάκη με τον αμερικανό πρεσβευτή την γνωρίζετε, είμαι σίγουρος. Αυτό που νομίζω ότι αγνοείτε είναι πως ο αρχηγός είδε προσφάτως και ορισμένους εκπροσώπους των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, με τους οποίους και συζήτησε off the record που λέμε στη δημοσιογραφική αργκό για τις τελευταίες εξελίξεις. Προφανώς και η πρωτοβουλία είναι σωστή και είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα έγινε και ουσιαστική συζήτηση γνωρίζοντας ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιμετωπίζει με απόλυτη σοβαρότητα την ένταση που επικρατεί στην παρούσα φάση στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία. Το ερώτημα για το πού βρίσκεται, τέλος πάντων, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας δεν το θέτω. Διότι είναι μια ερώτηση που τίθεται πλέον καθημερινά στην πολιτική πιάτσα, εξού και δεν αποτελεί σε καμία των περιπτώσεων είδηση. Είναι και μακριά βρε παιδί μου το Κατάρ.

Το ανοιχτό μικρόφωνο

Πληροφοριοδότης μου στο Κοινοβούλιο μου περιέγραψε την γκράντε εμφάνιση του κόκκινου πια Θύμιου Λυμπερόπουλου, αιωνόβιου προέδρου του ΣΑΤΑ, ωσάν εμφάνιση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο αρχισυνδικαλιστής, λοιπόν, πήγε χθες στην ακρόαση των φορέων της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών – αυτού που περιλαμβάνει τα διάφορα με την Beat, που ζήτησε και πήρε, αν θυμάστε, από την παρούσα κυβέρνηση ο Λυμπερόπουλος. Ηταν, μου είπε ο άνθρωπός μου τόσο κομματικός που απένειμε τα εύσημα στον αρμόδιο υπουργό Χρήστο Σπίρτζη γιατί φέρνει ένα πολύ καλό νομοσχέδιο και φυσικά την έπεσε στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ. Για να καταλάβετε το ύφος, επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά, λέγοντας ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μαζί με τον Μάκη Βορίδη τον έχουν απειλήσει στο παρελθόν. Αυτό, βέβαια, που σχολιάστηκε περισσότερο από την περφόρμανς του στη Βουλή ήταν ότι είχε ξεχάσει το μικρόφωνο ανοιχτό και ακούστηκε να λέει πως είναι «αγανακτισμένος με τον Κούλη». Παρεμπιπτόντως, να σας ενημερώσω πως είχε καταφθάσει από νωρίς στη Βουλή. Γιατί πριν εμφανιστεί στην Επιτροπή είχε πάρει σβάρνα τα γραφεία των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.

Εξω πάνε καλά

Τελικά, στις Βρυξέλλες υπάρχει κάτι που φέρνει τους έλληνες πολιτικούς πιο κοντά. Τουλάχιστον πιο κοντά από ό,τι θα μπορούσαν να έρθουν εντός ελληνικών συνόρων. Τι εννοώ; Και οι δεκαέξι ευρωβουλευτές της χώρας μας εξέδωσαν χθες μια κοινή δήλωση με την οποία καλούν την τουρκική κυβέρνηση να απελευθερώσει άμεσα τους δυο έλληνες στρατιωτικούς. Επισημαίνουν, μάλιστα, πως «η συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων δεν συνάδει προς τις αρχές της καλής γειτονίας τις οποίες θα έπρεπε να τηρεί ένα υποψήφιο για ένταξη στην Ενωση κράτος (δηλαδή η Τουρκία) προς την Ενωση και τα κράτη-μέλη της». Εξω, άρα, η συναίνεση πάει καλά.

Θα είναι όλοι εκεί

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες μου για το Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, στο βήμα θα ανέβουν οι Κώστας Σημίτης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Αλιβιζάτος, Νίκος Καραθανασόπουλος και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – που ακόμη δεν ξέρουμε ποιος θα είναι. Κατά τα λοιπά, με ενημέρωσαν ότι το «παρών» θα δώσει και ο Χιλιανός Λουίς Αγιάλα, ο γενικός γραμματέας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Ευκολάκι, φίλος του Γιώργου Παπανδρέου γαρ.

Περίμενε μόνος του στην είσοδο

Σύμφωνα με πράκτορά μου στη Χαριλάου Τρικούπη, όλοι περίμεναν τον Γιώργο Παπανδρέου για να ξεκινήσουν το χθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο. Ομολογώ πως δεν μου προκάλεσε καμία εντύπωση γιατί ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ο άνθρωπος που έδωσε άλλη διάσταση στην «ώρα ΠΑΣΟΚ». Εκείνο, όμως, που μου κέντρισε το ενδιαφέρον από τις περιγραφές που άκουσα είναι ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης προτίμησε να περιμένει κάτω στην είσοδο, να φτάσουν όλοι οι υπόλοιποι στο νούμερο 50 της Χαριλάου Τρικούπη, και μετά ανέβηκε. Η αναμονή του χρονομετρήθηκε στα είκοσι λεπτά περίπου. Δεν μου αρέσει να παριστάνω τον ψυχαναλυτή, αλλά νομίζω ότι είναι πολύ προφανείς οι λόγοι. Ο Γιώργος Καμίνης με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, πάλι, προτίμησαν να περιμένουν στον καναπέ έξω από το γραφείο της Γεννηματά.

Αλλα 3 δισ. ευρώ για την Τουρκία

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έδωσε συνέντευξη Τύπου χθες. Δεν θα εστιάσω σε όσα είπε για τη Σύνοδο της Βάρνας, όπως το «η ΕΕ προετοιμάζεται για μια καλή συνάντηση στη Βάρνα με την Τουρκία» – που κάποιοι δεν είναι και τόσο σίγουροι ότι θα γίνει. Ούτε στην επισήμανση πως για τις ευρωτουρκικές σχέσεις «μια πολύ σημαντική θετική κίνηση θα ήταν να επιστραφούν οι δύο αυτοί στρατιώτες στις οικογένειές τους». Θα εστιάσω στα χρήματα που ανέφερε ότι έχουν δοθεί από την Ενωση στους γείτονες. Είπε, λοιπόν, πως «τα πρώτα 3 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι ακούστηκε από διάφορες πλευρές ότι δεν δόθηκαν, σας διαβεβαιώνω ότι δόθηκαν. Τώρα λοιπόν, πράγματι, έχουμε ένα νέο τέτοιο ποσό, από το οποίο ένα δισ. ευρώ θα δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση και δύο δισ. ευρώ από τα κράτη-μέλη».