ΑΓΓΕΙΑ

Η ομοκυστεΐνη

Πρέπει να μετράμε την ομοκυστεΐνη στο αίμα; Ορισμένοι γιατροί μου έχουν πει να τη μετρώ και άλλοι όχι.

(Π.Β., Αθήνα)

Ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Στυλιανός Ρόκας απαντά ότι ο έλεγχος της ομοκυστεΐνης δεν περιλαμβάνεται στις εξετάσεις ρουτίνας που πρέπει να κάνει κάποιος χωρίς επιβαρυντικούς παράγοντες για στεφανιαία νόσο. Καλό είναι να μετρούν τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης όσοι έχουν επιβαρημένο κληρονομικό ιστορικό για στεφανιαία νόσο (λ.χ. γονείς που έπαθαν έμφραγμα μυοκαρδίου ή έχουν στεφανιαία νόσο), όσοι έχουν υπέρταση, είναι καπνιστές, έχουν σακχαρώδη διαβήτη, είναι παχύσαρκοι ή έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα. Η υψηλή ομοκυστεΐνη είναι ένας επιπρόσθετος παράγοντας κινδύνου, ο οποίος προδιαθέτει για στεφανιαία νόσο. Εάν βρεθούν υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης, η λήψη φυλλικού οξέος βοηθά στη μείωσή τους.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η αποτοξίνωση

Υπάρχουν πράγματι αποτοξινωτικές τροφές;

(Ε.Ν.)

Ο κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος δρ Δημήτρης Γρηγοράκης απαντά ότι ο όρος «αποτοξίνωση» αναφέρεται κυρίως στην απομάκρυνση των τοξικών ουσιών από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η διατροφή συμβάλλει κατά κύριο λόγο στη διαδικασία αυτή με ορισμένες τροφές, ενώ με κάποιες άλλες μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Το νερό είναι το κύριο συστατικό που βοηθά στην αποβολή των τοξινών από τα νεφρά, ενώ η αφυδάτωση αυξάνει το οξειδωτικό στρες. Γι’ αυτό θα πρέπει να πίνετε καθημερινά δύο λίτρα υγρά, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι χυμοί, το ημίπαχο γάλα, το τσάι και το ρόφημα κρόκου Κοζάνης. Μια καλή επιλογή –ειδικά μετά το μεσημεριανό ή το απογευματινό γεύμα –είναι η κατανάλωση ενός ροφήματος, όπως πράσινο τσάι, λουίζα, πικραλίδα, τζίντζερ, κόλιανδρο, φύλλα αγκινάρας ή γαϊδουράγκαθου. Για να ενισχύσετε τη διατροφική αξία τους, προσθέστε κανέλα. Επίσης, θα πρέπει να επιλέγετε εποχικά τρόφιμα, βιολογικά αν είναι δυνατόν, ώστε να προσλαμβάνετε τις αντιοξειδωτικές ουσίες τους στη μέγιστη περιεκτικότητα, αλλά και να αποφεύγετε την πρόσληψη φυτοφαρμάκων, ορμονών και χημικών, που με τη σειρά τους επιβαρύνουν τον οργανισμό. Προτιμήστε ως λίπος το ελαιόλαδο (προσφέρει μοναδικά μονοακόρεστα λιπαρά, που θεωρούνται «αντιφλεγμονώδη»). Επιπλέον, αποτελεί σπουδαία πηγή αντιοξειδωτικών (όπως η ελαιοκανθάλη) με αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ στο υγιεινό κλάσμα του περιλαμβάνονται φυτοστερόλες, σκουαλένιο και αρωματικές ενώσεις, που έχουν ηπατική αποτοξινωτική επίδραση. Εισάγετε στο διαιτολόγιό σας καθημερινά 30 γραμμάρια ξηρών καρπών (προσφέρουν πολύτιμα ω-3 λιπαρά, εξουδετερώνοντας τις διάφορες φλεγμονές), όπως αμύγδαλα και καρύδια. Ακόμα, περιορίστε το αλάτι (προκαλεί κατακράτηση υγρών, παρεμποδίζοντας τη διούρηση και αναστέλλοντας εν μέρει την αποβολή τοξινών) και ενισχύστε τη γεύση του φαγητού σας με καρυκεύματα και μυρωδικά, όπως κανέλα, πιπέρι, λεμόνι, μαϊντανό, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο και γλυκάνισο. Τέλος, ο τρόπος μαγειρέματος παίζει σημαντικό ρόλο: προτιμήστε ψητά ή βραστά, παρά τηγανητά τρόφιμα. Οι συμβουλές αυτές θα φέρουν καλύτερα αποτελέσματα εάν συνδυαστούν με σωματική δραστηριότητα και καλή ψυχολογική διάθεση.