Σε απόσταση ασφαλείας από το κέντρο της Αθήνας και τη γνωστή «κολώνα» σε καφέ της πλατείας Κολωνακίου, τους τελευταίους μήνες έχει εξελιχθεί σε σταθερό σημείο πολιτικών ζυμώσεων και ένα προάστιο της πρωτεύουσας. Βρίσκεται λίγο έξω από τα… αθηναϊκά σύνορα, όπου είναι συγκεντρωμένα αρκετά εστιατόρια και καφέ. Εκείνος που μετέτρεψε πρώτος το Νέο Ψυχικό από τόπο επαγγελματικών συναντήσεων σε κέντρο πολιτικών διεργασιών ήταν ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο οποίος στην πραγματικότητα ποτέ δεν έπαψε να ενδιαφέρεται για την πολιτική και τους πολιτικούς και είχε μετατρέψει σε γραφείο ένα από τα παραδοσιακά καφέ της περιοχής.

Τα βήματά του ακολούθησε –και σε αυτή την επιλογή –ο Βαγγέλης Αντώναρος, ο οποίος, αν και επικεφαλής του τομέα επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, περνούσε αρκετό χρόνο συζητώντας για την εγχώρια πολιτική σκηνή στα ίδια καφέ της περιοχής. Είχε περιορίσει σημαντικά τις επισκέψεις του στο πολιτικό γραφείο του Κώστα Καραμανλή για να αποφύγει προφανώς και τη σχετική σημειολογία και προτιμούσε αυτού του είδους τις (φαινομενικά) χαλαρές συζητήσεις. Οποιοι τον άκουγαν, πάντως, ειδικά το τελευταίο διάστημα, σημείωναν την επιμονή του να εξυμνεί πολιτικά δύο συγκεκριμένα πρόσωπα: τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Αποκάλυπτε στους συνομιλητές του ότι είχε συναντήσεις και με τους δύο, καθώς –όπως έλεγε –τους θεωρεί σημαντικούς πολιτικούς παράγοντες με βαρύνουσα σημασία για την πορεία της χώρας. Ο Βαγγέλης Αντώναρος ήταν ένα εκ των στελεχών της Κεντροδεξιάς που συναντούσε τα δύο πρόσωπα, τα οποία ως γνωστόν «γεννήθηκαν» πολιτικά στη ΝΔ και διατηρούν δεσμούς με τη συντηρητική παράταξη, παρά τους νέους ρόλους που και οι δύο απέκτησαν την τελευταία τριετία. Και άλλοι βουλευτές της ΝΔ έχουν συχνά – πυκνά ανάλογες επαφές, είτε σε κοινωνικό επίπεδο είτε σε αμιγώς πολιτικό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μέχρι πολύ πρόσφατα γευμάτιζε στην Αθηναϊκή Λέσχη με πολιτικούς του φίλους, αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης δεν κλείνει την πόρτα σε παλαιούς συνοδοιπόρους. Το γεγονός αυτό οδήγησε πολλά στελέχη της ΝΔ, καραμανλικής προέλευσης, να εκτιμήσουν ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν και βουλευτές που αυτοχαρακτηρίζονται ως παυλοπουλικοί, λόγω ακριβώς των στενών δεσμών που διατηρούν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο βουλευτής Γιώργος Βλάχος, για παράδειγμα, είναι ένας ακόμη σταθερός επισκέπτης του Προεδρικού Μεγάρου.

Σε αυτή την ομάδα είναι αυτονόητο ότι η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την πορεία της ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ξεκίνησε την πορεία του για τη διεκδίκηση της ηγεσίας της ΝΔ με την απόρριψη της υποψηφιότητας Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, μια επιλογή που αιφνιδίασε δυσάρεστα τον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα της χώρας. Από τότε, οι σχέσεις των δύο είναι απολύτως θεσμικές και εντός του ρόλου του καθενός. Οσον αφορά τις σχέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο χαρακτηρισμός που ταιριάζει είναι «ανύπαρκτες».

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ. Το εάν και κατά πόσο όμως οι πολιτικές φιλίες ή οι πολιτικές αντιπαλότητες επηρεάζουν την πολιτική κρίση εξαρτάται από τα πρόσωπα. Ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος έχει σταθερή πολιτική σχέση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, λαμβάνει σήμερα σαφείς αποστάσεις από τα όσα είπε ο πρώην στενός του συνεργάτης που καρατομήθηκε προχθές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πρόσωπα από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού αναφέρουν στα «ΝΕΑ» ότι ο Κώστας Καραμανλής «όχι μόνο δεν συμφωνεί με τις απόψεις του Βαγγέλη Αντώναρου, αλλά εξέφρασε και την έντονη δυσφορία του για τα όσα έγραψε». Με την τοποθέτηση αυτή προφανώς διαχωρίζει τη θέση του από τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο και θέτει τέλος στα νέα σενάρια που υπήρξαν σχετικά με αναβίωση μιας ιστορικής διαμάχης στη συντηρητική παράταξη μεταξύ Μητσοτάκη και Καραμανλή. Είναι επίσης βέβαιο ότι και άλλοι, εκτός του Βαγγέλη Αντώναρου, που μιλούν με πολιτικό θαυμασμό για τον πρώην πρωθυπουργό, δεν τον εκφράζουν πάντα. Αντιθέτως, μπορεί προβάλλοντας τη σχέση που έχουν μαζί του (πολλές φορές το κάνουν και πιο έντονα από ό,τι στην πραγματικότητα ισχύει) να τον εκθέτουν με τις θέσεις που παίρνουν, είτε δημόσια είτε σε παρασκηνιακές συζητήσεις. Γι’ αυτό, άλλωστε, έμπειρος κοινοβουλευτικός ανάφερε ότι είναι πλέον διαφορετικές έννοιες ο «Καραμανλής» και οι «καραμανλικοί»…