«Στη Θεσσαλονίκη οι 90.000 διαδηλωτές που είδε η ΕΛ.ΑΣ. ήταν στην πραγματικότητα 350.000! Στην Αθήνα οι 140.000, πόσοι να ήταν στ’ αλήθεια;». Την ερώτηση αυτή ανταλλάσσουν (σε χιουμοριστικό τόνο) τοπογράφοι ανά την Ελλάδα, κάποιοι εκ των οποίων μελέτησαν συντεταγμένες, τετραγωνικά μέτρα και συντελεστές για να δώσουν τελικά επιστημονική απάντηση στον γρίφο του αριθμού των συγκεντρωμένων στο Σύνταγμα. «Για εμάς τους επιστήμονες είναι ξεκάθαρα το μέγεθος και η έκταση στην οποία αναπτύχθηκε το συλλαλητήριο της Αθήνας για το Μακεδονικό. Βάσει υπολογισμών, λοιπόν, μιλάμε για περίπου 500.000 κόσμο», υποστηρίζει στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Βορείου Ελλάδος Γεώργιος Νεστορής, έχοντας εξετάσει τις τρεις ζώνες στο κέντρο της πρωτεύουσας που φιλοξένησαν τον παλμό των πολιτών το μεσημέρι της Κυριακής.

«Εάν εμβαδομετρήσει κάποιος τον πυρήνα του Συντάγματος, δηλαδή τον χώρο της Πλατείας, τις αρχές της Αμαλίας, της Πανεπιστημίου και της Βασ. Σοφίας μέχρι το βάθος της Βουλής, θα βγάλει μια έκταση 75.000 τ.μ. Μόνο εκεί έχουμε 3,8 άτομα ανά τ.μ., άρα 280.000 διαδηλωτές! Είναι ο μέσος όρος, τον οποίο δεν βγάζω από το μυαλό μου, αφού πρόκειται για κανόνες χωροταξίας και πολεοδομίας» εξηγεί.

ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΖΩΝΕΣ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι άλλες δύο ζώνες του συλλαλητηρίου αφορούν την κάτω πλευρά της Πλατείας καθώς και τις οδούς Σταδίου, Φιλελλήνων και το υπόλοιπο των Πανεπιστημίου, Αμαλίας, Βασ. Σοφίας: «Με την Πανεπιστημίου μέχρι το σημείο όπου στήθηκε το αστυνομικό μπλόκο, τη Σταδίου, την Αμαλίας και την Βασ. Σοφίας μετά τη Βουλή έχουμε 45.000 τ.μ., τα οποία με συντελεστή 3 μας δίνουν 130.000-140.000 κόσμο. Μαζί με τους συγκεντρωμένους σε Μητροπόλεως, Ερμού και κάθετες οδούς φτάνουμε στους 500.000. Η πυκνότητα στις τρεις ζώνες είναι περίπου αυτή, με ένα συν – πλην 10%».

Ο τοπογράφος μηχανικός επισημαίνει ότι οι συντελεστές είναι σε γνώση των αρμόδιων Αρχών (Αστυνομία, Δήμοι κ.τ.λ.): «Εκτιμώ ότι η ΕΛ.ΑΣ. υπολόγισε μόλις δύο άτομα ανά τετραγωνικό και δεν εκτίμησε τους χώρους γύρω από την Πλατεία».