Την επομένη της αποχώρησης του ισραηλινού προέδρου Ρούβεν Ρίβλιν από την Ελλάδα ξέσπασε θύελλα στη Βουλή εξαιτίας μιας “ύποπτης” διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας – Ισραήλ όπως καταγγέλθηκε από την αντιπολίτευση, για την αγορά μη επανδρωμένων αεροχημάτων (drones).

Πρόκειται για μια ακόμα διακρατική συμφωνία που φέρει την υπογραφή του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου χωρίς ωστόσο ο ίδιος να παρευρεθεί στην αρμόδια Επιτροπή Εξοπλιστικών και Αμυνας για να υποστηρίξει τη συμφωνία, συνολικού κόστους 35,5 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας (μέσω χρονομίσθωσης). Αντ’ αυτού, το βάρος της υποστήριξης έπεσε στον αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Βίτσα, ο οποίος βρέθηκε αντιμέτωπος με τις διαμαρτυρίες και σοβαρές ενστάσεις που διατύπωσαν ακόμα και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την αγορά αεροχημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής οι διαφωνίες των μελών – βουλευτών που διατυπώθηκαν αφορούσαν τόσο το υψηλό τίμημα της χρονομίσθωσης όσο και την απουσία του Πάνου Καμμένου από την αρμόδια επιτροπή. Μάλιστα, μεταξύ των βουλευτών που εξέφρασαν ενστάσεις για το κόστος της σύμβασης ήταν και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης, ο οποίος ζήτησε να πληροφορηθεί η Επιτροπή αν έχει προηγηθεί έρευνα αγοράς για φθηνότερη χρονομίσθωση από άλλες χώρες. Ενστάσεις διατύπωσαν και οι βουλευτές της ΝΔ, ζητώντας εξηγήσεις για το υψηλό κόστος, αλλά και για την χρονική σύμπτωση της υπογραφής της διακρατικής συμφωνίας αμέσως μετά την αναχώρηση του ισραηλινού προέδρου από τη χώρα μας.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ. Ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Δαβάκης, κατά τις ίδιες πηγές, προσκόμισε παραδείγματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες η αγορά των συγκεκριμένων αεροχημάτων κοστίζει φθηνότερα. Την άρνησή του για την υπογραφή της συγκεκριμένης συμφωνίας εξέφρασε και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι ως αντιστάθμισμα της αγοράς προτείνεται η δωρεάν εκπαίδευση ελλήνων αξιωματικών από Ισραηλινούς σε ορισμένα οπλικά συστήματα.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΗΣΥ μετά τα όσα διαδραματίστηκαν γύρω από την σκανδαλώδη υπόθεση με τον μεσάζοντα της Σαουδικής Αραβίας έχει άρει τη θετική γνωμοδότησή της στις διακρατικές συμφωνίες του υπουργείου Αμυνας. Τελικά, ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Βίτσας, όταν κλήθηκε να απαντήσει για το υπέρογκο κόστος, παρέπεμψε στον αρχηγό του ΓΕΑ, ο οποίος υποστήριξε ότι τα συγκεκριμένα drones υπερτερούν σε τεχνολογία και είναι απαραίτητα για την καταγραφή των μεταναστευτικών ροών.