Στο Eurogroup της 12ης Μαρτίου αναμένεται να παρουσιαστεί η πρώτη δέσμη ιδεών για τη μελλοντική διευθέτηση του ελληνικού χρέους στη βάση των γαλλικών προτάσεων για διασύνδεση με τον ρυθμό ανάπτυξης. Θα είναι το πρώτο βήμα στο δρόμο προς την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα του ESM και, όπως έγινε σαφές από τις πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ Γουίλιαμ Μάρεϊ, οι αποφάσεις αυτές θα επιταχύνουν τις διεργασίες για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, η ελληνική κυβέρνηση θα έχει κερδίσει το άλλοθι πολιτικής διαχείρισης ενός ακόμα συμβιβασμού στο μέτωπο της ενισχυμένης πολυετούς εποπτείας και των ισχυρών μεταμνημονιακών δεσμεύσεων. Θα έχει προηγηθεί η έξοδος στις αγορές με επταετές ομόλογο για άντληση 3 δισ. ευρώ, η οποία τοποθετείται κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Στο δεύτερο βήμα, οι εξελίξεις δεν προδιαγράφονται ανέφελες. Με βάση τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει πριν το Πάσχα, τον Απρίλιο, το δικό της πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων των επόμενων ετών. Στην ατζέντα, εκτός από αναπτυξιακά μέτρα όπως η διασύνδεση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ με έργα εθνικής εμβέλειας, φιλοδοξεί να εντάξει μέτρα κοινωνικής πολιτικής, κλείνοντας ήδη το μάτι για μελλοντική αύξηση του κατώτατου μισθού.

Τα δύσκολα βήματα

Πηγές με γνώση των διεργασιών επισημαίνουν ότι θα χρειαστούν πολύ περισσότερα, στο νέο «πλαίσιο». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα πρέπει να περιλαμβάνει κρίσιμες παρεμβάσεις στη λειτουργία του δημόσιου τομέα και συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων. Αδιαπραγμάτευτα στοιχεία εμφανίζονται η αυστηρή τήρηση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2% έως το 2060 ενώ οι δανειστές αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στη μη αναστροφή μεταρρυθμίσεων των προηγουμένων ετών. Το μη ξήλωμα των Μνημονίων θεωρείται από τις δεδομένες ρήτρες.

Το τρίτο κρίσιμο βήμα θα έρθει τον Μάιο όταν θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο της μεταμνημονιακής εποπτείας. Πώς θα ασκείται, για πόσο χρόνο, κάθε πότε θα έρχεται η τρόικα στην Αθήνα, τι θα συμβαίνει αν οι δεσμεύσεις δεν τηρούνται. Ο Ντέκλαν Κοστέλο προδιέγραψε ενισχυμένη εποπτεία και δεκαετείς δεσμεύσεις μεταρρυθμίσεων και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν επιχείρησε να αντιπαρατεθεί δημόσια σε αυτές τις θέσεις.

Παρά τη βελτιωμένη εικόνα που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, χρειάζονται μακροπρόθεσμες βελτιώσεις και δεν πρέπει να επικρατήσει πνεύμα εφησυχασμού μετά τη λήξη του προγράμματος, δήλωσε ο διευθυντής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ Τζέφρι Φρανκς στο Reuters.