Φινάλε στον παρατεταμένο και πάντως όχι ανέμελο «μήνα του μέλιτος» ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ βάζει το Σκοπιανό. Η άρνηση του Πάνου Καμμένου να συναινέσει στη χρήση του όρου «Μακεδονία» για την ονομασία της ΠΓΔΜ και η αυτονόμησή του από τις επίσημες θέσεις του Μαξίμου αποτελούν ιδανική αφορμή για να βγουν στον αφρό οι ενστάσεις (και εντάσεις) για την κυβερνητική συμβίωση με τους ΑΝΕΛ.

Αν και το Μαξίμου, από την πρώτη στιγμή που ο υπουργός Αμυνας διαφοροποιήθηκε, επιχείρησε να ρίξει τους τόνους και να τον «δέσει» στο κυβερνητικό άρμα, διαμηνύοντας πως «δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα», ο ίδιος φρόντισε να αυτοδιαψευστεί: από τη μία δήλωνε απόλυτη εμπιστοσύνη στη διαπραγματευτική ικανότητα και τακτική του Νίκου Κοτζιά κι από την άλλη ζητούσε δημοψήφισμα –ενδεχόμενο που αποκλείει κατηγορηματικά το Μαξίμου. Επιπλέον, επέλεξε να μη λάβει τον λόγο στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο, με πολλούς να ερμηνεύουν την κίνησή του ως διακριτές αποστάσεις ή, έστω, έκφραση δυσαρέσκειας.

Γεγονός είναι ότι οι μουρμούρες για Καμμένο – ΑΝΕΛ έχουν αναζωπυρωθεί για τα καλά στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι οι προηγούμενες διαφοροποιήσεις αφορούσαν σημαντικά μεν ζητήματα της αριστερής ατζέντας (π.χ. σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών), αλλά δεν είχαν αγγίξει την «υψηλή» πολιτική: είτε μνημονιακά νομοσχέδια είτε, τώρα, το εθνικό θέμα του Σκοπιανού. Εμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη έλεγαν στα «ΝΕΑ» ότι «πράγματι υπάρχει πρόβλημα», το οποίο εδράζεται στις διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Εκτιμούν, ωστόσο, ότι η κατάσταση δεν πρόκειται να φτάσει στα άκρα και πως η συνεργασία έχει ούτως ή άλλως ημερομηνία λήξης: τις εκλογές.

Τα τελευταία 24ωρα, αρχής γενομένης από την πρόσφατη συνέντευξη Τσίπρα στο «Εθνος», τα μηνύματα προς την πλευρά του υπουργού Αμυνας είναι αλλεπάλληλα. Πρώτος ο Πρωθυπουργός τον συνέκρινε με τον Αντώνη Σαμαρά, φροντίζοντας να προσθέσει την όλο νόημα εκτίμησή του ότι «δεν θα ρίξει την κυβέρνηση». Στην ίδια λογική κινήθηκε ο Νίκος Βούτσης, με τον Πρόεδρο της Βουλής να επιμένει σε δηλώσεις του (Real fm) ότι «δεν αλλάζει η κυβερνητική ευστάθεια».

Σχεδόν την ίδια στιγμή, ωστόσο, η ομάδα των 53, στο κείμενο θέσεων που κατέθεσε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ξεσπάθωνε κατά Καμμένου – ΑΝΕΛ, μιλώντας για «παρά φύσιν συνεργασία» και προειδοποιώντας το Μαξίμου πως η κυβέρνηση δεν δύναται να τελεί υπό ομηρεία από τον μικρότερο εταίρο της, του οποίου σχεδόν όλα τα στελέχη έχουν υπουργοποιηθεί και όμως χαράσσουν τη δική τους πολιτική, συχνά κόντρα σε κεντρικές επιλογές και επιδιώξεις.

Εναν τόνο πιο αυστηρός εμφανίστηκε ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος εσωτερικά στον ΣΥΡΙΖΑ διαδραματίζει διττό ρόλο: αφενός παραμένει ένας εκ των συνομιλητών του Πρωθυπουργού και αφετέρου αναδεικνύεται σε πόλο που εκφράζει τις εσωκομματικές τάσεις που ανησυχούν για το «αριστερό DNA» του ΣΥΡΙΖΑ –συμπεριλαμβανομένων των 53. Τι λέει για τον Καμμένο ο υπουργός Εσωτερικών; Οτι εκφράζει προσωπικές απόψεις και ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει εάν ασπάζεται την κεντρική διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης για την ονομασία των Σκοπίων. Προειδοποιεί παράλληλα βουλευτές και στελέχη των ΑΝΕΛ «να είναι πιο προσεκτικοί» και προσωπικά τον υπουργό Αμυνας να μη δυναμιτίσει τη διαπραγματευτική διαδικασία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. «Ελπίζω η άποψή του να μην μπλοκάρει τη λύση στο Σκοπιανό», δήλωσε χαρακτηριστικά (Antenna).

Οι αιχμές Σκουρλέτη δεν έμειναν μάλιστα αναπάντητες από τον Δημήτρη Καμμένο. «Εμείς δεν θα γίνουμε αριστεροί», δήλωσε (Σκάι) ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, ενώ ως απάντηση και στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίσθηκε το σχόλιο των ΑΝΕΛ κατά της Ντόρας Μπακογιάννη, σύμφωνα με το οποίο «η θέση Καμμένου είναι ξεκάθαρη και αντίθετη με τη θέση που θέλει την παράδοση του ονόματος «Μακεδονία» στα Σκόπια».

ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ. Ως έμμεση αιχμή ερμηνεύτηκε και η αποστροφή του Γιώργου Κατρούγκαλου στη Βουλή, όταν εκ παραδρομής –όπως υποστήριξε ο ίδιος –κατέταξε τους ΑΝΕΛ στις εθνικιστικές και ακραίες δυνάμεις που, κατά τον ίδιο, δεν επιθυμούν την επίλυση του Σκοπιανού.