Εξήντα πέντε δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους σε όλο τον κόσμο το 2017, οι δώδεκα εξ αυτών στη Συρία, σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό της διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF), ο οποίος δημοσιεύθηκε χθες. Η Τουρκία παραμένει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό δημοσιογράφων υπό κράτηση, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της αμερικανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ).

Από τους εξήντα πέντε δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν, επαγγελματίες ήταν οι πενήντα, επτά ήταν μπλόγκερ και οκτώ συνεργάτες ΜΜΕ. Οι τριάντα εννιά δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ, ενώ οι υπόλοιποι τραυματίστηκαν θανάσιμα εν ώρα καθήκοντος, κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών ή επιθέσεων αυτοκτονίας. Παρ’ όλ’ αυτά, ο αριθμός των επαγγελματιών δημοσιογράφων που έχασαν τη ζωή τους τη φετινή χρονιά είναι ο χαμηλότερος εδώ και 14 χρόνια. Σύμφωνα με τους RSF, αυτό οφείλεται σε δύο εκ διαμέτρου αντίθετους λόγους. Είτε στο γεγονός ότι είναι καλύτερα εκπαιδευμένοι και ξέρουν πώς να επιβιώνουν σε μια εμπόλεμη ζώνη είτε γιατί πολλοί εξ αυτών αποφεύγουν πλέον να εργάζονται στα πιο επικίνδυνα σημεία του πλανήτη.

Μετά τη Συρία, η πιο επικίνδυνη χώρα παγκοσμίως για τον κλάδο είναι το Μεξικό, όπου έχασαν τη ζωή τους έντεκα δημοσιογράφοι. Στην έρευνα των RSF επισημαίνεται ότι οι δημοσιογράφοι εγκαταλείπουν μαζικά –όπως είναι αναμενόμενο –χώρες όπως η Συρία, το Ιράκ, η Υεμένη και η Λιβύη, αλλά αυτή η τάση δεν περιορίζεται μόνο στα κράτη που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση. Στο Μεξικό, όπου τα καρτέλ και οι πολιτικοί έχουν εγκαθιδρύσει ένα καθεστώς τρόμου, πολλοί έχουν επιλέξει να καταφύγουν στο εξωτερικό ή έχουν αλλάξει επάγγελμα.

Οι Φιλιππίνες είναι η πλέον αφιλόξενη χώρα της Ασίας για τους ρεπόρτερ. Τουλάχιστον πέντε έπεσαν θύματα πυροβολισμού φέτος. Τέσσερις εξ αυτών υπέκυψαν στα τραύματά τους. Αντιθέτως, το 2016 δεν είχε δολοφονηθεί κανένας δημοσιογράφος στη χώρα. Ο φιλιππινέζος πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε είχε δηλώσει τον Μάιο: «Επειδή είσαι δημοσιογράφος δεν σημαίνει ότι δεν κινδυνεύεις να δολοφονηθείς εάν είσαι καθίκι».

Στην έκθεση των RSF αναφέρεται ότι δραστηριότητες άμεσα συνυφασμένες με το δημοσιογραφικό επάγγελμα, όπως η άσκηση κριτικής στην κυβέρνηση, η συνεργασία με ένα «ύποπτο» μέσο ενημέρωσης, η επικοινωνία με μια ευαίσθητη πηγή, αρκούν για να οδηγηθεί ένας δημοσιογράφος στη φυλακή με την κατηγορία συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση.

Σύμφωνα με την έκθεση της CPJ, ο αριθμός των δημοσιογράφων που κρατούνται σε φυλακές ανά τον πλανήτη σημείωσε ρεκόρ το 2017. Φυλακίστηκαν 262 δημοσιογράφοι εξαιτίας της δουλειάς τους. «Είναι ντροπιαστικό το γεγονός ότι για δεύτερη χρονιά σημειώνεται ρεκόρ συλλήψεων» είπε ο διευθυντής του οργανισμού Τζόελ Σάιμον και συμπλήρωσε: «Τα κράτη που φυλακίζουν δημοσιογράφους εξαιτίας της δουλειάς τους παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και πρέπει να λογοδοτούν».

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το καλοκαίρι του 2016, η Τουρκία παραμένει η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό δημοσιογράφων υπό κράτηση. Εβδομήντα τρεις βρίσκονται στη φυλακή λόγω όσων έγραψαν ή είπαν στο πλαίσιο του ρεπορτάζ τους.

Ακολουθούν η Κίνα και η Αίγυπτος, με σαράντα έναν και είκοσι κρατουμένους αντιστοίχως. Παρ’ όλ’ αυτά, η Κίνα έχει παγκόσμια πρωτιά στους μπλόγκερ. Αυτή τη στιγμή κρατούνται πενήντα δύο. «Η κινεζική κυβέρνηση δεν καταδικάζει πλέον τους πολιτικούς της αντιπάλους σε θανατική ποινή, αλλά μέσω των άθλιων συνθηκών κράτησης αφήνει σκοπίμως την κατάσταση της υγείας τους να επιδεινώνεται έως ότου πεθάνουν» διευκρινίζεται στην έκθεση των RSF, στην οποία μνημονεύονται ο νομπελίστας Λιου Σιαομπό και ο αντιφρονών μπλόγκερ Γιανγκ Τονγκιάν, οι οποίοι πέθαναν φέτος αφού διαγνώστηκαν με καρκίνο εντός φυλακής.

Στην πεντάδα με τους περισσότερους δημοσιογράφους υπό κράτηση ακολουθούν η Συρία (24), το Ιράν (23) και το Βιετνάμ (19).