Ενώ τα Ειρηνοδικεία στενάζουν από τις διαμαρτυρίες κατά των πλειστηριασμών, καίτοι η αποχή των συμβολαιογράφων έχει παγώσει τις διαδικασίες και έχει προσφέρει ανάσα στην κυβέρνηση, η οποία πιέζεται σφόδρα, ο Αλέξης Τσίπρας αποκλείει οριστικά το ενδεχόμενο προστασίας της πρώτης κατοικίας διά νόμου. «Δεν χρειάζεται νομοθετική πρωτοβουλία. Υπάρχει επαρκές νομοθετικό πλαίσιο, δηλαδή η μετεξέλιξη του νόμου Κατσέλη σε νόμο Σταθάκη», δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Πρωθυπουργός, απαντώντας αρνητικά στο αίτημα βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε προσωπικά ότι δεν θα βγουν στο σφυρί λαϊκές κατοικίες και τόνισε πως «η διαδικασία των πλειστηριασμών πρέπει να προχωρήσει προκειμένου να εξυγιανθεί επιτέλους το τραπεζικό σύστημα». Πρόσθεσε ότι πρέπει να τιμωρηθούν «οι επιχειρηματίες με τις βίλες του 1,5 εκατ. ευρώ που έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και χρεοκόπησαν τις επιχειρήσεις τους», ενώ, αναφερόμενος στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών σημείωσε πως «όποιος σπεύσει να αντιδράσει σ’ αυτούς τους πλειστηριασμούς θα πρέπει να ντρέπεται».

Μάχη στο Ειρηνοδικείο

«Μας υποδέχθηκαν πάλι οι πρώην σύντροφοί μας, οι κυβερνητικοί, με ΜΑΤ», έλεγε την ίδια ώρα κορυφαίο στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας που πρωτοστάτησε χθες στις ματαιώσεις των πλειστηριασμών στα Ειρηνοδικεία. Παναγιώτης Λαφαζάνης και Στάθης Λεουτσάκος έκαναν νωρίτερα παρέμβαση σε συμβολαιογραφικό γραφείο για ακύρωση ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, ενώ στο Ειρηνοδικείο Αθηνών που θύμιζε φρούριο η παρέμβασή τους ήταν πιο δυναμική, με συνθήματα, πανό και αντεγκλήσεις με τα ΜΑΤ. Παρούσα ήταν επίσης η Ζωή Κωνσταντοπούλου και μέλη του Δεν Πληρώνω. Το κίνημα κατά των πλειστηριασμών σχεδιάζει μάλιστα να κλιμακώσει τις αντιδράσεις του, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει ως απάντηση την αντικατάσταση με νομοσχέδιο των συμβατικών πλειστηριασμών από ηλεκτρονικούς.

Οι εξελίξεις με τους πλειστηριασμούς και η πίεση που αισθάνονται πλέον οι κυβερνητικοί βουλευτές από την κοινωνία έχουν δημιουργήσει έκρυθμο κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ευρύτερα στην κυβέρνηση. Μια γεύση πήρε αυτοπροσώπως ο Πρωθυπουργός χθες στη Θεσσαλονίκη: κατά την αποχώρησή του από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης δέχθηκε φραστική επίθεση από συμβασιούχους που τον κατηγόρησαν πως «φεύγει σαν κλέφτης». Την ίδια στιγμή, οι εξαμηνιαίες Τάσεις της MRB δείχνουν πως η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον παγιωμένη σε επίπεδα που επιτρέπουν στην αξιωματική αντιπολίτευση να διεκδικεί την αυτοδυναμία.

Βαβέλ στη Βουλή

Προς επίρρωση, η εικόνα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει Βαβέλ και αποτυπώνεται στη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή. Ενός προϋπολογισμού που χαρακτηρίζεται ως «ο τελευταίος μνημονιακός» και «κοινωνικός» από το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο, αλλά οι χαρακτηρισμοί αποδομούνται από τους ίδιους τους κυβερνητικούς βουλευτές.
Μετά τον εισηγητή Δημήτρη Βέττα, ο οποίος μίλησε για «υποφορολόγηση», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Ξυδάκης κάλεσε τους αρμόδιους υπουργούς να αναθεωρήσουν τις ασφαλιστικές εισφορές του ΕΦΚΑ. Η βουλευτής Χαλκιδικής Ολυμπία Τελιγιορίδου χαρακτήρισε αδικία την περικοπή του επιδόματος θέρμανσης. Επίσης, σε συνέντευξή του (Σκάι) ο βουλευτής Σάμου Δημήτρης Σεβαστάκης, ο οποίος τη Δευτέρα επισκέφθηκε το Μαξίμου μαζί με συναδέλφους του από τα νησιά για το θέμα του ΦΠΑ, αποκάλεσε «άδικο φόρο» τον ΕΝΦΙΑ –ενώ ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ είχε δηλώσει πως «υπάρχουν και πιο άδικοι φόροι απ’ αυτόν». Αλλά και ο προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ υφυπουργός Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης διατύπωσε από το βήμα της Βουλής την καινοφανή θεωρία πως «καλύτερα οι μισθοί να είναι μικροί παρά ανύπαρκτοι» λίγες μόνον ώρες ύστερα από τοποθετήσεις άλλων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που βλέπουν… μπετονιέρες στους δρόμους και στις οικοδομές και αυξήσεις στις συντάξεις (Καρακώστα – Αυλωνίτου).

Ξαναμοιράζουν το μέρισμα!

Σε μια προσπάθεια αντιστροφής του κλίματος, η κυβέρνηση σπεύδει τώρα να αξιοποιήσει ξανά το χαρτί του κοινωνικού μερίσματος, με την πληρωμή στους δικαιούχους να γίνεται αύριο και την ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων να ανοίγει ξανά για ειδικές περιπτώσεις που χρήζουν διόρθωσης (σ.σ.: το 50% των συνολικών αιτήσεων που υποβλήθηκαν κόπηκε). Στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ3, ο Πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της πολιτικής του, εκφράζοντας την άποψη πως «έχει ήδη αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα η έξοδος από τα Μνημόνια». Παραδέχθηκε πάντως ότι η κυβέρνησή του δεν κατάφερε να άρει φορολογικά βάρη ή αδικίες με τις περικοπές στις συντάξεις, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Και υποστήριξε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Στην αντεπίθεση πέρασε και ο Πρόεδρος της Βουλής, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για συγκρότηση «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου» που, κατά τον ίδιο, προχωρεί «σε προπαγάνδα και καταστροφολογία». Οι αναφορές του Νίκου Βούτση προκάλεσαν την αντίδραση ΝΔ και Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αλλά ο ίδιος –μιλώντας με την ιδιότητα του βουλευτή στη συζήτηση του προϋπολογισμού –πρόσθεσε ότι «το success story του 2014 αποδομήθηκε και ανατράπηκε από τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς θεσμικούς εταίρους» και όχι από «κάποιους που κορόιδεψαν τον λαό».