Σκαλώνουν σε ολοένα και περισσότερα ζητήματα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους όρους του Brexit, και ενώ μετρά αντίστροφα η διορία των δύο εβδομάδων που έχουν δώσει οι Βρυξέλλες στην Τερίζα Μέι.

Το έκανε σαφές χθες ο βρετανός υπουργός, αρμόδιος για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις λέγοντας ότι το Λονδίνο δεν προτίθεται να προτείνει στις Βρυξέλλες ένα συγκεκριμένο ποσό αναφορικά με την οικονομική διευθέτηση των εκκρεμοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα η δήλωση του Μισέλ Μπαρνιέ που εκπροσωπεί την ΕΕ στις διαπραγματεύσεις, ο οποίος είχε δώσει προθεσμία δύο εβδομάδων στη Μέι προκειμένου να γνωστοποιήσει σε ποιο βαθμό η χώρα «θα τιμήσει τις υποχρεώσεις της» ώστε να αρθεί το αδιέξοδο.

Τρία είναι τα αγκάθια στα οποία είχε αναφερθεί ο Μπαρνιέ. Το πρώτο αφορά τη δέσμευση της Βρετανίας να πληρώσει το κόστος του διαζυγίου από την ΕΕ, ύψους τουλάχιστον 60 δισ. ευρώ. Το δεύτερο σχετίζεται με την τύχη των περίπου 3 εκατ. ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία, καθώς και των 1,2 εκατ. Βρετανών που ζουν σε χώρες-μέλη της ΕΕ. Και το τρίτο είναι η συμφωνία για τον καθορισμό των συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας, η οποία και αποτελεί χώρα-μέλος της ΕΕ.

Ωστόσο, και για τα τρία αυτά ανοικτά κεφάλαια, για τα οποία η κουβέντα άρχισε τον περασμένο Ιούνιο, η Βρετανία έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να δεσμευτεί απέναντι στην ΕΕ, εφόσον πρώτα δεν πάρει εγγυήσεις ως προς τις μελλοντικές της σχέσεις με την Κοινότητα.

Το αδιέξοδο αυτό συντηρεί την αβεβαιότητα στην οικονομία, με σημαντικούς παίκτες, ειδικά από τον χρηματοπιστωτικό τομέα, είτε να σχεδιάζουν να μετακομίσουν εκτός χώρας είτε να μειώσουν περαιτέρω την παρουσία τους στη Βρετανία, προκειμένου να διασφαλίσουν την ομαλή συνέχιση των δραστηριοτήτων τους.

Παρ’ όλ’ αυτά, ενάμιση χρόνο από τότε που οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit, δεν κινείται τίποτα στις διαπραγματεύσεις, όπως έκανε σαφές χθες και ο αρμόδιος υπουργός Ντέιβιντ Ντέιβις. Μιλώντας στο Sky News, ο Ντέιβις ανέφερε πως το Λονδίνο έχει συμφωνήσει με τις Βρυξέλλες διαφορετικά πράγματα απ’ όσα υποστήριξε προ ημερών ο Μπαρνιέ.

Το σκεπτικό που ανέπτυξε ο Ντέιβις ήταν πως όταν το Λονδίνο αποδεχόταν το πρόγραμμα της ΕΕ για τις συνομιλίες –δηλαδή πρώτα να κλείσει η συζήτηση για το διαζύγιο και αμέσως μετά να ξεκινήσει η κουβέντα για τις μελλοντικές σχέσεις -, η ΕΕ είχε συμφωνήσει πως δεν απαιτεί από τη Βρετανία να της προτείνει «έναν συγκεκριμένο αριθμό ή μια φόρμουλα» για την οικονομική συμφωνία.

«Οι βρετανοί φορολογούμενοι δεν θέλουν από εμένα να πάω και να χαρίσω δισεκατομμύρια λίρες. Αυτός είναι ο λόγος που είμαστε πολύ προσεκτικοί ως κυβέρνηση, χρειάζεται χρόνος και θα χρησιμοποιήσουμε όσο χρόνο χρειαστεί για να φθάσουμε στη σωστή απάντηση» πρόσθεσε ο Ντέιβις.

Κατά τον βρετανό υπουργό, σε κάθε διαπραγμάτευση, κάθε πλευρά προσπαθεί να ελέγξει το χρονοδιάγραμμα. «Η πραγματική προθεσμία σ’ αυτό είναι φυσικά ο Δεκέμβριος» δήλωσε ο Ντέιβις αναφερόμενος στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, όπου και οι ηγέτες της ΕΕ θα αποφανθούν αν έχει σημειωθεί ή όχι πρόοδος στα παραπάνω ζητήματα.